Elektrische auto opladen: hoe werkt het?

Alles over de verschillende manieren van laden

Wanneer je je elektrische auto oplaadt aan een openbare laadpaal of snellaadpaal heb je een laadpas nodig. Hoe kom je aan zo’n (digitaal) pasje? En waar vind je de laadpalen die je kunt gebruiken? Wij helpen je op weg.

Vader laat zoon zien hoe hij elektrische auto aan openbare laadpaal oplaadt met ANWB laadpas

Wanneer je de auto met een laadkabel aansluit op een laadpaal wordt het accupakket in de auto opgeladen. De snelheid waarmee de auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is van veel variabelen afhankelijk. Wel kun je een onderscheid maken tussen ‘gewoon laden’ bij een laadpaal of ‘snelladen’ bij een snellaadpaal.

Gewoon laden

Wat laadpalen betreft kun je onderscheid maken 'gewone' laadpalen en snelladers. Beginnen we met de gewone laadpalen. Hier is keuze tussen private laadpalen en openbare laadpalen. Als je een eigen (private) laadpaal (of wallbox, indien hij niet op een paal staat maar aan de muur is gemonteerd) hebt, dan heb je daarvoor geen abonnement nodig. Voor een publieke laadpaal is dit doorgaans wel nodig. Bij zo’n abonnement hoort een laadpas en met dat pasje identificeer je je bij een laadpaal. Zo weet de leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen en vooral aan wie dit gefactureerd moet worden. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om je smartphone te gebruiken in plaats van een fysieke laadpas, vergelijkbaar met contactloos betalen met je mobiele telefoon.

Deze palen laden op met 'normale' snelheid. Laden doe je bij voorkeur op de momenten dat je de auto niet nodig hebt, bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts thuis of overdag op kantoor. Het volladen van een accu duurt namelijk zo'n 5 tot 10 uur, afhankelijk van het soort paal en de auto.

Slim laden in woonwijken

De overheid lanceert in 2023 het programma: Slim laden voor Iedereen. Omdat er steeds meer elektrische auto's komen, is het belangrijk dat we het opladen ervan gaan spreiden. Dat betekent dat als er veel stroom gevraagd wordt in de wijk (bijvoorbeeld tijdens de avondpiek als iedereen gaat koken, verwarmen en andere elektrische apparaten aanzet) auto’s voor een aantal uren wat minder snel gaan laden. Op het moment dat er weer voldoende capaciteit is (tijdens de nacht bijvoorbeeld) gaan de auto’s juist weer wat sneller laden. Voor slim laden zijn meerdere aanleidingen. Bijvoorbeeld laden voor lagere (dynamische) prijzen en lokaal duurzame energie opwekken (denk aan zonnepanelen die stroom leveren in de wijken). Zo kunnen we het bestaande stroomnet optimaal benutten. Verspreid in Nederland zijn, en worden er laadpleinen aangelegd met een Dynamic Load Balancing systeem. Omdat een moderne elektrische auto qua laadvermogen ongeveer hetzelfde vraagt als tien gemiddelde huishoudens (afhankelijk van de auto, natuurlijk), kan laden een enorme belasting voor het stroomnet worden. Met laadpleinen en beheersing van de laadpieken kun je overbelasting voorkomen.

Let op: als de accu van je auto weer vol is en je laat je auto daarna lang geparkeerd staan bij een publieke laadpaal, dan loop je de kans op een boete voor 'laadkleven'.

Je kunt overigens ook laden zonder laadpaal, gewoon via het stopcontact. Dat is weer een ander verhaal en daar kleven zowel voor- als nadelen aan.

Snelladen

Wanneer je onderweg bent en je accu leeg dreigt te raken, wil je niet 6 tot 10 uur wachten voor je accu weer vol is. In dat geval kun je gebruik maken van een snellaadpaal. Deze staan doorgaans langs drukke wegen, vaak nabij de grote tankstations langsa de snelweg. Ook voor snellaadpalen heb je een laadpas nodig.

Bekijk oplaadpunten en snelladers

Deze snellaadpalen kunnen je accu veel sneller laden, in veel gevallen is de accu na een 20 tot 40 minuten weer voor 80 procent geladen. Een elektrische auto volledig opladen bij een snellaadpaal is niet handig, aangezien de laadsnelheid boven de 80 procent acculading snel afneemt.

Zie het als een glas water dat je onder de kraan vult. Wanneer je de kraan volledig open draait zal het water al over de rand klotsen voor het glas helemaal gevuld is. Ook een accu kun je niet met de hoogste laadsnelheid volledig opladen, dat laden gaat naarmate de accu voller raakt steeds langzamer. Wanneer je een lange rit maakt, bijvoorbeeld op vakantie, is het sneller om wat vaker korte tijd te laden dan minder stops te maken maar de auto steeds vol te laden.

Snellaadpalen zijn complexer en daarmee ook een stuk duurder dan gewone laadpalen. Dit zie je ook terug in het tarief dat leveranciers rekenen per kilowatt. Snelladen is daarom vooral interessant voor die momenten wanneer het laden aan een gewone laadpaal niet toereikend is. Wie zijn auto thuis en op kantoor kan opladen, zal voor dagelijks gebruik zelden tot nooit een snellaadpaal nodig hebben.

Laadpas

Er zijn heel veel aanbieders van laadpassen. Een deel ervan biedt toegang tot alle openbare laadpalen in Nederland, waaronder de laadpas van ANWB. Daarnaast kun je met de ANWB-laadpas ook terecht bij de meeste snelladers en bij veel laadpunten in heel Europa.

Laadpas kopen? Hier moet je op letten

Vrouw laadt elektrische auto op bij laadpaal aan huis

Laadpaal voor thuis

Bij de meeste openbare laadpalen betaal je meestal een iets hoger tarief per kWh dan je eigen stroomleverancier je rekent. De kosten voor aanleg en onderhoud van de laadpaal moeten immers ook worden betaald. Wanneer je wilt laden tegen je eigen tarief dan zul je moeten investeren in een laadpaal of wallbox voor thuis. Je moet dan wel de mogelijkheid hebben om je auto op eigen terrein te parkeren. Bijkomend voordeel is dat je dan altijd een laadpaal ter beschikking hebt. Een openbaar laadpunt kan door iedereen worden gebruikt, waardoor je soms moet wachten of uitwijken naar een andere laadpaal. Let wel: nu de stroomtarieven de pan uit swingen, is het raadzaam om je eigen stroomtarief te vergelijken met de aanbieders van verschillende laadpassen. Het kan zomaar zijn dat je vandaag de dag thuis meer betaalt per kWh dan aan de openbare laadpaal. 

Hoe kies je een laadpaal voor thuis?

Een laadpaal aanvragen bij de gemeente

Als het niet mogelijk is om op eigen terrein een laadpunt te realiseren, dan kun je bij de gemeente een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen. Het hangt van de gemeente, en de daar geldende regels, af of dit mogelijk is. Zo ja, dan komt er bij de laadpaal bij de parkeerplaats ook een verkeersbord te staan. Dit bord geeft aan dat de parkeerplek alleen bestemd is voor elektrische auto's. Ook andere mensen met een elektrische kunnen hun auto hier opladen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat de gemeente een parkeerplaats aangrenzend aan je eigen terrein voor je reserveert en dat je daar zelf een laadpaal plaatst. Kabels vanuit huis over een openbare stoep of weg leggen, is in vrijwel alle gemeentes verboden.

Wat kost opladen?

Andere leden bekeken ook