Naar artikel

Track & trace fietsverzekeringen

Wellicht heb je er al over gehoord: een fietsverzekering met track &trace, waarmee verzekeraars jouw gestolen fiets eenvoudig kunnen opsporen. Een mooi middel om het fietsendieven een stuk lastiger te maken. Hoe werkt het precies en welke soorten track&trace fietsverzekeringen zijn er?

Fietsverzekeringen met track & trace zijn slimme verzekeringen die gebruikmaken van de locatie van jouw fiets om bij eventuele diefstal de fiets eenvoudig terug te kunnen vinden. Er zijn op de Nederlandse fietsenmarkt vele soorten track-and-tracesystemen te onderscheiden, de twee belangrijkste zijn op basis van gps of op basis van een LoRa-netwerk.

Track & trace met gps

Bij dit type track & trace is je fiets uitgerust met een gps-tracker die een nauwkeurige locatiebepaling vaststellen. De werking is als volgt: een aan je fiets bevestigde gps-zender is verbonden met een simkaart, zoals bijvoorbeeld in je telefoon. De simkaart geeft de locatie door aan je smartphone. Vaak is dit gekoppeld aan een app zodat je op je smartphone precies kunt zien waar je fiets is én waar die heen gaat. Zo weet je of iemand je fiets verplaatst of steelt. Bij diefstal kun je vaak in de app direct aangifte doen.

Track & trace via een LoRa-netwerk

Track & trace kan ook via een zogeheten LoRa-netwerk. LoRa staat voor ‘long range’, een systeem dat werkt op basis van laagfrequente radiogolven. Ideaal voor apparaten die niet voortdurend een snelle internetverbinding nodig hebben, maar af en toe wat data doorgeven. Het voordeel van dit systeem is dat het – in tegenstelling tot gps – weinig stroom nodig heeft. Een track-and-tracezender die werkt op basis van een LoRa-netwerk kan dan ook gemakkelijk drie tot vijf jaar mee. Ook deze zender bevestig je aan je fiets en koppel je aan een app om de locatie in beeld te brengen.

Waarom track & trace fietsverzekeringen?

Fietsdiefstal is in Nederland dé meestvoorkomende vorm van criminaliteit. Met het grote aantal tweewielers in Nederland bevinden fietsendieven zich in een walhalla: volgens een laatste schatting telt Nederland zo’n 22,8 miljoen fietsen. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets (bron: BOVAG en RAI ).

Sinds een aantal jaren is daarnaast de populariteit van elektrische fietsen enorm toegenomen. Die populariteit blijft niet onopgemerkt bij dievenbendes. Naar schatting wordt 10 procent van de nieuw verkochte elektrische fietsen gestolen – dit is meer dan 25.000 fietsen per jaar.

Het effect van fietsendiefstallen is dat verzekeringspremies kunnen stijgen waardoor op den duur premies onbetaalbaar zijn. Daarom zijn er nu fietsverzekeringen met track & trace op de markt gebracht om fietsendiefstal tegen te gaan en verzekerden niet de rekening van fietsdiefstallen te presenteren. Als fietser wil je bovendien niet dat er iemand aan jouw fiets komt. De track-and-tracetechnologie biedt hiervoor dan ook een mooie oplossing.

ANWB Blijven Fietsen Fietsverzekering

De ANWB biedt sinds 2018 de Blijven Fietsen Fietsverzekering aan. Dit is een slimme verzekering met een track-and-tracesysteem dat werkt via het LoRa-netwerk. Hiermee is elke fiets te verbinden. Na het afsluiten van de verzekering maak je een afspraak met de monteur. De monteur neemt de zender mee en bevestigt deze gratis aan je fiets. De zender activeer je via een app. Is je fiets gestolen? Dan geef je dit met één druk op de knop aan via de app. Een hiervoor aangewezen opsporingsteam krijgt dan de locatie van je fiets door en gaat dan direct op zoek naar je fiets. Wordt jouw fiets na 48 uur niet teruggevonden? De eerste vijf jaar krijg je het volledige aankoopbedrag vergoed.

Meer over de ANWB Blijven Fietsen Fietsverzekering