Track & trace fietsverzekeringen

Wellicht heb je er al iets over gehoord: een fietsverzekering met track & trace. Via de track & trace kunnen verzekeraars na diefstal jouw gestolen fiets weer eenvoudig opsporen. Voor fietseigenaren van wie de fiets weleens is gestolen, is dit een mooi middel om het fietsendieven een stuk lastiger te maken. Er bestaan verschillende soorten track & trace fietsverzekeringen op de markt. Hieronder lees je welke.

Wat zijn track & trace fietsverzekeringen?

Fietsverzekeringen met track & trace zijn slimme verzekeringen die gebruik maken van de locatie van jouw fiets om bij eventuele diefstal de fiets eenvoudig terug te kunnen vinden. Er zijn in de fietsenmarkt twee soorten track & trace-systemen te onderscheiden, namelijk op basis van GPS en bluetooth of op basis van een LoRa-netwerk.

Track & trace met GPS en bluetooth

Bij dit type track & trace is je fiets uitgerust met een GPS-tracker en bluetooth waardoor een nauwkeurige locatiebepaling kan worden vastgesteld. De werking is als volgt: een GPS-zender wordt bevestigd aan je fiets en is verbonden met een simkaart zoals bijvoorbeeld in je telefoon. De simkaart geeft vervolgens de locatie door aan je smartphone. Vaak is dit gekoppeld aan een speciale app zodat je op je smartphone precies kunt zien waar je fiets is én waar die heen gaat. Zo weet je of iemand je fiets verplaatst of misschien zelfs steelt. Bij diefstal kun je vaak in de app direct aangifte doen.

Track & trace via een LoRa-netwerk

Track & trace kan ook via een zogeheten LoRa-netwerk. LoRa staat voor ‘long range’, een systeem dat werkt op basis van laagfrequente radiogolven. Ideaal voor apparaten die niet voortdurend een snelle internetverbinding nodig hebben maar alleen af en toe wat data doorgeven. Het voordeel van dit systeem is dat het – in tegenstelling tot GPS – slechts weinig stroom nodig heeft. Een track & trace-zender die werkt op basis van een LoRa-netwerk kan dan ook gemakkelijk 3 tot 5 jaar mee. Ook dit type zender bevestig je aan je fiets en koppel je aan een app om de locatie in beeld te brengen.

Waarom track & trace fietsverzekeringen?

Fietsdiefstal is in Nederland dé meest voorkomende vorm van criminaliteit. Met het grote aantal fietsen in Nederland bevinden fietsendieven zich namelijk in een walhalla: volgens een laatste schatting telt Nederland zo’n 22,8 miljoen fietsen. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets (bron: BOVAG en RAI ).

Sinds een aantal jaren is daarnaast de populariteit van elektrische fietsen enorm toegenomen. En die populariteit blijft niet onopgemerkt bij dievenbendes. Naar schatting wordt tien procent van de nieuw verkochte elektrische fietsen gestolen. Dit is meer dan 25.000 fietsen per jaar.

Het effect van fietsendiefstallen is dat verzekeringspremies kunnen stijgen waardoor op den duur premies onbetaalbaar zijn. Daarom zijn er nu fietsverzekeringen met track & trace op de markt gebracht om fietsendiefstal tegen te gaan en verzekerden niet de rekening van fietsdiefstallen te presenteren. Als fietser wil je bovendien ook niet dat er iemand aan jouw fiets komt. De track & trace-technologie biedt hiervoor dan ook een mooie oplossing: bijna alle gestolen fietsen met track & trace worden teruggevonden.

ANWB Blijven Fietsen Fietsverzekering

ANWB biedt sinds 2018 de Blijven Fietsen Fietsverzekering aan. Dit is een slimme verzekering met een track & trace-systeem dat werkt via het LoRa-netwerk. Hiermee is iedere fiets ‘connected’ te maken. Bij het afsluiten van de verzekering wordt een zender naar je toegestuurd. Deze wordt gratis door een monteur aan je fiets bevestigd. De zender activeer je vervolgens via een app. Is je fiets gestolen? Dan geef je dit met één druk op de knop aan via de app. Een speciaal opsporingsteam gaat dan direct op zoek naar je fiets. Wordt jouw fiets na 48 uur niet teruggevonden? Geen zorgen, de eerste 5 jaar krijg je het volledige aankoopbedrag vergoed.

Meer over de ANWB Blijven Fietsen Fietsverzekering