Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je e-bike verzekeren: antwoord op de belangrijkste vragen

Alles wat je moet weten over e-bikes en je verzekering

Elektrische fietsen zijn populair, en dat is niet zo gek ook! Met een e-bike leg je snel afstanden af en ga je er makkelijk op uit. Maar ook onder dieven zijn e-bikes populair. Als je een e-bike gaat kopen, denk je misschien ook al na over een verzekering. Maar welke fietsverzekering heb je nodig voor een elektrische fiets, en wat is handig om te weten? Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Snel naar 
Verzekering verplicht? | Opgevoerde e-bikes | Tweedehands e-bikes | Fiets- of inboedelverzekering | Fietssloten voor e-bikes

Is een verzekering verplicht voor een elektrische fiets?

Bij een normale elektrische fiets gaat de trapondersteuning niet sneller dan 25 kilometer per uur. Een verzekering voor je e-bike is daarom niet verplicht. Je elektrische fiets is wettelijk namelijk hetzelfde als een ‘standaard’ fiets. Toch is het aan te raden om een fietsverzekering af te sluiten voor je e-bike. Want ook al heb je officieel geen verzekering nodig, e-bikes zijn wel een populair doelwit voor fietsdieven.

Landelijk gezien stijgt het aantal fietsdiefstallen al jaren flink, en vooral dure fietsen zoals e-bikes lopen risico. In 2022 had zelfs 61% van de gestolen fietsen een waarde van boven de € 2000,-. Met goede beveiliging en sloten verklein je de kans dat jouw fiets wordt gestolen, maar diefstal helemaal voorkomen is niet mogelijk. Daarom raden we aan om je fiets, e-bike of bakfiets ook te verzekeren, hoe goed je hem ook vastzet. Zo weet je zeker dat jij snel weer het fietspad op kan als je fiets wordt gestolen.

Is een opgevoerde e-bike verzekerd?

Een opgevoerde e-bike kan sneller dan 25 kilometer per uur. Dit is volgens de wet niet toegestaan, en daarom kan je een opgevoerde e-bike niet verzekeren. Als een e-bike al verzekerd was en hij wordt opgevoerd, is de verzekering niet meer geldig. Bij diefstal of schade keert de verzekering niet uit.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een speed pedelec?

Speed pedelecs zijn ook een soort elektrische fietsen, alleen bij een speed pedelec kan de trapondersteuning sneller dan 25 kilometer per uur. Een speed pedelec is dan ook wettelijk gezien geen fiets, maar een bromfiets. Daarom gelden er andere regels voor speed pedelecs dan voor e-bikes. Om op een speed pedelec te rijden heb je bijvoorbeeld een geel kentekenbewijs, een helm, een bromfietsrijbewijs en een (WA-)verzekering voor speed pedelecs nodig.

Kun je een tweedehands e-bike verzekeren?

Bij de meeste verzekeraars kan je tweedehands e-bikes gewoon verzekeren. Ook bij de ANWB Fietsverzekering kan je terecht met jouw tweedehands elektrische fiets.

Aankoopnota bewaren voor je tweedehands fietsverzekering

Soms koop je tweedehands fietsen bij een officiële fietsenwinkel. Bewaar in dat geval goed de aankoopbon. Hiermee toon je aan hoeveel de fiets waard was toen je hem kocht. Als je een tweedehands fiets via-via koopt of via Marktplaats op de kop tikt, heb je vaak geen geldige aankoopbon. Je kan dan de waarde van je fiets laten bepalen door een fietsenwinkel.

Tweedehands of refurbished accu verzekeren

Let bij de aankoop van je tweedehands e-bike goed op of de accu origineel is of refurbished. De voorwaarden van je fietsverzekering kunnen verschillen voor een tweedehands of refurbished accu.

Is een elektrische fiets verzekerd bij je inboedel?

Fietsen vallen niet standaard onder je inboedel. Het is daarom verstandig om een losse fietsverzekering af te sluiten voor je elektrische fiets, ook als je al een inboedelverzekering hebt. Kan je jouw fiets thuis stallen in je garage, schuur of in je woning? In dat geval valt je fiets wel onder je inboedel. Als je jouw fiets thuis stalt en hij wordt toch gestolen, kan je de schade claimen op je inboedelverzekering. Maar aangezien je fiets niet altijd veilig thuis kan blijven staan, is een aparte fietsverzekering alsnog aan te raden. Zo is je elektrische fiets ook gewoon verzekerd als je hem stalt bij de speeltuin, de strandopgang of bij het winkelcentrum.

Welk slot heb je nodig voor een elektrische fietsverzekering?

Veel verzekeraars stellen eisen aan het slot waarmee je jouw e-bike beveiligt. Je moet bijvoorbeeld altijd een ART-2 gecertificeerd slot gebruiken. Bij de ANWB Fietsverzekering heb je voor jouw e-bike twee ART-2 sloten nodig. Vaak heb je op je fiets al een ringslot met een ART-2 certificering. Maar met een extra ART-2 kettingslot erbij maak je het dieven nog moeilijker om jouw e-bike mee te nemen. Wil je weten welk slot je nodig hebt? Gebruik dan onze tool om het beste slot te kiezen voor jouw fiets. Verder raden we je aan om je fiets altijd vast te zetten aan een fietsenrekje, paal of ander bevestigingspunt. Lees alles over je fiets beveiligen tegen diefstal.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.