Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 5 grootste misverstanden over fietsverzekeringen

Waar moet je goed op letten?

Met het afsluiten van een fietsverzekering denk je misschien dat je niet meer naar jouw fiets hoeft om te kijken, maar er bestaan meerdere misverstanden. Wij geven duidelijkheid over de vijf grootste misverstanden rondom fietsverzekeringen.

1. Met één slot staat mijn fiets goed vast, ik heb geen extra slot nodig

Ook als je fiets op slot staat kan een dief hem meenemen. Een extra slot is daarom altijd aan te raden. Maak je fiets hiermee bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld een fietsenrek. Let op dat je een goedgekeurd ART-slot gebruikt, anders is je fiets niet verzekerd.

Om te voldoen aan de voorwaarden van je ANWB Fietsverzekering heb je een ART goedgekeurd slot nodig met minimaal 2 sterren. Voor e-bikes geldt een tweede slotverplichting. Ook dit slot moet ART goedgekeurd zijn en minimaal 2 sterren hebben. Alleen dan heb je recht op uitkering na diefstal van jouw fiets.
Let op! Een insteekketting geldt niet als tweede slot. De tweede-slotverplichting geldt niet voor e-bikes die vezekerd zijn voor 1 maart 2024.

2. Met een ring- of kettingslot op mijn fiets heb ik geen diefstaldekking meer nodig

Ook als je fiets vaststaat met een ring- of kettingslot loop je kans dat je fiets wordt gestolen. Met de diefstaldekking krijg je de eerste 3 jaar het aankoopbedrag van jouw fiets vergoed. Je eigen risico bij diefstal is 5% van het verzekerd bedrag.  Een diefstaldekking biedt net wat meer zekerheid. Wil je je fiets verzekeren tegen diefstal? Kies dan bij het afsluiten van je ANWB Fietsverzekering voor de dekking diefstal

3. Ik zet mijn fiets altijd op slot met een extra slot, dus ik heb geen fietsverzekering nodig

Met een extra slot maak je de kans dat je fiets wordt gestolen een stuk kleiner. Maar ook met een tweede slot kan een dief je fiets stelen. Daarom kan het toch handig zijn om je fiets te verzekeren tegen diefstal.

4. Mijn fiets is gestolen uit de schuur, maar ik heb geen fietsverzekering. De schade wordt dus niet gedekt

Dit klopt niet altijd. Ook als je geen fietsverzekering hebt, is je fiets soms meeverzekerd op een inboedelverzekering. Bijvoorbeeld als hij uit je schuur is gestolen. Lees meer over fietsdiefstal uit je schuur of garage.

5. Als de accu van mijn e-bike het niet meer doet, kan ik terugvallen op de verzekering

Met de dekking beschadiging ben je verzekerd als de accu beschadigd raakt door bijvoorbeeld het omvallen van de fiets. Als de accu kapot gaat zonder een oorzaak van buitenaf, dan is het belangrijk om te controleren of er nog garantie op je e-bike zit. Lees meer over je verzekering en de accu van je e-bike.

Verzeker je fiets tegen diefstal en schade

Met de ANWB Fietsverzekering kun je een stuk geruster zijn over je fiets. Stel de verzekering samen die bij jou past. Kies uit de dekkingen diefstal en beschadiging of maak een combinatie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.