Naar artikel

De 5 grootste misverstanden over de fietsverzekering

Waar moet je goed op letten?

Met het afsluiten van een fietsverzekering denk je misschien dat je niet meer naar jouw fiets hoeft om te kijken, maar er bestaan meerdere misverstanden. Wij geven opheldering over de vijf grootste misverstanden rondom de fietsverzekering.

Misverstand 1: Met een track&trace-zender heb ik mijn fiets goed beveiligd en heb ik geen extra slot nodig

Een extra slot is altijd aan te raden. Maak je fiets hiermee vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek. Met een extra slot heb je namelijk een grotere kans dat je een diefstal voorkomt. Bij track&trace-zender gaan wij altijd nog op zoek naar de gestolen fiets! 

Misverstand 2: Met een track&trace-zender is een diefstaldekking niet nodig

Met een track&trace-zender is de kans groter dat we je fiets terugvinden als deze gestolen is. Maar dat lukt niet altijd, dan is het wel fijn dat je fiets tegen diefstal verzekerd is. Het feit dat we niet altijd je fiets kunnen terughalen moet je mee laten wegen in de keuze of je wel of juist niet voor een diefstaldekking kiest. 

Misverstand 3: Ik zet mijn fiets altijd op slot met een extra slot dus ik heb geen fietsverzekering nodig

Je maakt met een extra slot de kans een stuk kleiner dat jouw fiets wordt gestolen. Maar een dief krijgt het toch ook in die situaties nog voor elkaar dat de fiets gestolen wordt. Daarnaast bestaat een verzekering ook uit een beschadiging dekking en dan is het fijn dat je een nieuw wiel vergoed krijgt als je een paaltje raakt en het wiel verbogen is. 

Misverstand 4: Mijn fiets is gestolen uit mijn schuur terwijl hij op slot stond maar ik heb geen fietsverzekering. Krijg ik mijn fiets vergoed?

Nee, bij veel verzekeraars is de fiets dan (deels) verzekerd op de inboedelverzekering of voor de volledige waarde. Bij diefstal uit jouw schuur of woning is het altijd de moeite waard dit te controleren als je geen fietsverzekering hebt. 

Misverstand 5: Wanneer mijn accu van de e-bike het niet meer doet dan kan ik een beroep doen op de verzekering

Nee, dat is niet het geval. De accu is alleen verzekerd als deze gestolen wordt (bij een diefstaldekking) of als deze beschadigd raakt door bijvoorbeeld het omvallen van de fiets (beschadiging dekking). Als de accu niet meer werkt zonder een vanaf buiten komende oorzaak dan is deze niet gedekt op de verzekering. Belangrijk is om dan te controleren of er nog garantie zit op je e-bike.

Meer informatie over hoe de accu van je e-bike is verzekerd kun je hier vinden.