Naar artikel

Tweedehands fiets verzekeren

Zo verzeker je jouw gebruikte fiets

Als je een tweedehands fiets hebt gekocht, vraag je je misschien af of je deze ook kunt verzekeren. Voor het verzekeren van je tweedehands fiets kun je terecht bij de ANWB. Met de ANWB Fietsverzekering is je tweedehands fiets wereldwijd goed verzekerd tegen diefstal en schade.

Tweedehands fiets wel of niet verzekeren?

Als je een oude gebruikte fiets op de kop hebt getikt voor een paar tientjes, loont het niet om deze te verzekeren. De kosten van de verzekering wegen niet op tegen de waarde van jouw gekochte fiets. Maar heb je bijvoorbeeld een mooie tweedehands elektrische fiets aangeschaft van enkele honderden of zelfs duizenden euro’s? Dan is het verstandig om deze wel te verzekeren. 

Lees de polisvoorwaarden goed door voordat je een fietsverzekering afsluit voor je gebruikte fiets. Wat krijg je bijvoorbeeld vergoed bij diefstal of schade? En hoe zit het met de accu bij een tweedehands elektrische fiets: is deze ook meeverzekerd? Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tweedehands fiets verzekeren bij ANWB

Voor het verzekeren van je tweedehands fiets gaan wij uit van de aanschafprijs die je hebt betaald. Dit bedrag moet je kunnen aantonen met jouw aankoopbon. Deze aankoopbon moet staan op naam van de verzekerde.

Tweedehands fiets verzekeren bij ANWB zonder aankoopbon

Heb je geen aankoopbon? Dan kun je de waarde van jouw gebruikte fiets bij een fietsenwinkel laten bepalen. Vraag bij de winkel om een bevestiging van deze taxatie inclusief het bedrag.

Vergoedingen bij diefstal of schade tweedehands fiets

Bij de ANWB kun je jouw tweedehands fiets goed en voordelig verzekeren tegen diefstal en schade. In het geval van diefstal krijg je de eerste 5 jaar 100% van het aankoopbedrag terug. En bij diefstal heb je geen eigen risico. Bij schade aan je fiets worden de reparatiekosten vergoed. Als het gaat om oppervlakkige schade die het gebruik niet beïnvloedt, zoals lakschade of krassen, vergoeden wij het bedrag dat de fiets minder waard is geworden.

Diefstal of beschadiging van de accu wordt bij tweedehands elektrische fietsen niet vergoed. Wanneer de volledige fiets wordt gestolen, is de accu wel meeverzekerd.

Heb je jouw ANWB Fietsverzekering direct afgesloten bij de aankoop van je tweedehands fiets, dus bij de fietsenwinkel? Maak dan melding van de diefstal of schade bij de fietsspecialist waar je jouw fiets hebt gekocht. Bij schade repareert hij de fiets en zorgt voor de verdere schadeafhandeling. In het geval van diefstal ontvang je van de fietshandelaar een gebruikte fiets van dezelfde kwaliteit als jouw verzekerde fiets.

Bewaar je aankoopbon goed

Voor het vaststellen van de hoogte van de vergoeding gaan we uit van de tweedehands aanschafprijs, oftewel het verzekerd bedrag waarvoor je de verzekering hebt afgesloten. Dit tweedehands aankoopbedrag moet je altijd kunnen aantonen met de bon. Bewaar deze dus goed.