Naar artikel

Tweedehands fiets verzekeren

Zo verzeker je jouw gebruikte fiets

Kun je eigenlijk een tweedehands fiets verzekeren? En onder welke voorwaarden? Wij vertellen je er meer over.

Als je een mooie tweedehands fiets hebt gekocht, vraag je je misschien af of je deze ook kan verzekeren. Voor het verzekeren van je tweedehands fiets kun je uiteraard terecht bij de ANWB. Met de ANWB Fietsverzekering is je tweedehandsje wereldwijd goed verzekerd tegen diefstal en schade.

Tweedehands fiets wel of niet verzekeren?

Als je echt een oude gebruikte fiets op de kop hebt getikt voor een paar tientjes, loont het niet om deze te verzekeren. De kosten van de verzekering wegen niet op tegen de waarde van de fiets. Maar heb je bijvoorbeeld een mooie tweedehands elektrische fiets aangeschaft van enkele honderden of zelfs duizenden euro’s, dan is het verstandig om deze wel te verzekeren.

Lees de polisvoorwaarden goed door voordat je een fietsverzekering afsluit voor je gebruikte fiets. Wat krijg je bijvoorbeeld vergoed bij diefstal of schade? En hoe zit het met de accu bij een tweedehands elektrische fiets: is deze ook meeverzekerd? Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tweedehands fiets verzekeren bij ANWB

De ANWB biedt twee fietsverzekeringen aan voor je gebruikte fiets: een slimme doorlopende fietsverzekering met track & trace (ook wel de Blijven Fietsen Fietsverzekering genoemd) en een aflopende fietsverzekering.

Voor het verzekeren van je tweedehands fiets gaan wij uit van de aanschafprijs die je hebt betaald. Dit bedrag moet je kunnen aantonen met jouw aankoopnota. Heb je geen aankoopnota? Dan kun je de waarde van jouw gebruikte fiets bij een fietsenwinkel laten bepalen. Vraag bij de winkel om een bevestiging van deze taxatie inclusief bedrag.

Vergoedingen bij diefstal of schade tweedehands fiets

Heb je een ANWB Aflopende Fietsverzekering afgesloten? Dan krijg je bij diefstal de eerste drie jaar het volledige aankoopbedrag terug. Kies je voor de doorlopende verzekering, dan is dit maar liefst vijf jaar. Bij schade aan je fiets worden de reparatiekosten vergoed. Als het gaat om oppervlakkige schade die het gebruik niet beïnvloedt, zoals lakschade of krassen, vergoeden wij het bedrag dat de fiets minder waard is geworden.

In het geval van schade geldt er voor (elektrische) tweedehands fietsen een eigen risico van €25,-. Voor tweedehands racefietsen en ATB is dit €50,-. Bij diefstal van je gebruikte fiets of e-bike betaal je €0,- eigen risico. Voor gebruikte racefietsen en ATB’s geldt een eigen risico van 10% van de aanschafprijs.

Diefstal of beschadiging van de accu wordt bij tweedehands elektrische fietsen niet vergoed. Wanneer de volledige fiets wordt gestolen, is de accu wel meeverzekerd.

Heb je jouw ANWB Fietsverzekering direct afgesloten bij de aankoop van je tweedehands fiets, dus bij de fietsenwinkel? Dan maak je melding van de diefstal of schade bij de fietsspecialist waar je jouw fiets hebt gekocht. Bij schade repareert hij de fiets en zorgt voor de verdere schadeafhandeling. In het geval van diefstal ontvang je van de fietshandelaar een gebruikte fiets van dezelfde kwaliteit als de verzekerde fiets.

Bewaar je aankoopnota goed

Voor het vaststellen van de hoogte van de vergoeding gaan we uit van de tweedehands aanschafprijs, oftewel het verzekerd bedrag waarvoor je de verzekering hebt afgesloten. Dit tweedehands aankoopbedrag moet je altijd kunnen aantonen met de nota. Bewaar deze dus goed.

Meer informatie over de ANWB Fietsverzekeringen