Naar artikel

Nieuwe fiets gekocht, hoe zit dat met je verzekering?

Je fietsverzekering overzetten naar een andere fiets

Heb je een nieuwe of andere fiets gekocht? Dan wil je deze misschien ook verzekeren. Hoe zit dat als je al een fietsverzekering hebt? Het liefst wil je natuurlijk je verzekering overzetten naar je nieuwe fiets. Wij vertellen je er meer over.

Eigenlijk is het heel simpel. Het type fietsverzekering dat je hebt bepaalt of je wel of niet jouw verzekerde fiets kunt wijzigen.

Doorlopende Fietsverzekering

Een doorlopende fietsverzekering geldt voor onbepaalde tijd en kun je overzetten naar een nieuwe fiets. Meestal kun je dit eenvoudig zelf regelen in de online omgeving van je verzekeraar of door telefonisch contact op te nemen.

Heb je geen fietsverzekering meer nodig? Een doorlopende fietsverzekering kun je direct stopzetten als je jouw oude fiets hebt verkocht of ingeruild. Let hierbij wel op de opzegtermijn. Bij sommige verzekeraars kun je de verzekering pas na het eerste jaar opzeggen.

Aflopende Fietsverzekering

Een aflopende fietsverzekering sluit je af voor een bepaalde tijd, meestal 3 of 5 jaar. Je betaalt de premie in één keer vooruit. De verzekering eindigt na deze periode automatisch.

Schaf je tijdens de looptijd van de verzekering een andere fiets aan, dan moet je hiervoor een nieuwe verzekering afsluiten. Het is niet mogelijk om je verzekerde fiets te wijzigen. Omdat je de oude verzekering hebt afgesloten voor een vaste periode, kun je deze ook niet eerder opzeggen en krijg je geen geld terug.

Bij sommige verzekeraars kun je wel een deel van de betaalde premie terugkrijgen als je jouw nieuwe fiets ook bij hen verzekert.

Kan de nieuwe eigenaar mijn fietsverzekering overnemen?

Wil je jouw fiets inclusief verzekering overdragen aan iemand anders? Of dit mogelijk is verschilt per verzekeraar. Bij enkele verzekeraars kan de nieuwe eigenaar inderdaad jouw verzekering overnemen. Bij de meeste maatschappijen is het niet mogelijk je verzekering over te dragen aan iemand anders. Natuurlijk kan de nieuwe eigenaar zelf een eigen fietsverzekering afsluiten op zijn/haar naam.

Wil je weten wat je opties zijn? Vraag dit na bij je eigen verzekeraar of check de polisvoorwaarden of het mogelijk is jouw lopende verzekering op een andere naam te zetten.

Heb jij een fiets overgenomen van een familielid of kennis? Ook dan zul je in de meeste gevallen zelf een eigen verzekering moeten afsluiten en kun je de bestaande verzekering niet overnemen.

Je ANWB Fietsverzekering overzetten naar een nieuwe/andere fiets

Bij de ANWB kan jouw doorlopende fietsverzekering overgezet worden. We passen je verzekering en je premie aan op je nieuwe fiets. Bel hiervoor met het Leden Service Center via 088 269 2222.

Heb je een aflopende fietsverzekering bij ANWB? Dan is het niet mogelijk tussentijds je verzekerde fiets te wijzigen voor een andere fiets. De verzekering geldt alleen voor de fiets die je bij het afsluiten hebt opgegeven. Wel krijg je de teveel betaalde premie terug als je jouw nieuwe fiets ook bij ANWB verzekert. Neem hiervoor contact op met het Leden Service Center via 088 269 2222.

Je ANWB Fietsverzekering overdragen aan iemand anders

Het is niet mogelijk jouw ANWB Fietsverzekering over te dragen aan iemand anders. De nieuwe eigenaar kan zelf een eigen verzekering afsluiten.

Wat doe je met je oude fiets?

Heb je nog geen bestemming voor je oude fiets? Geef hem dan een tweede leven. Doneer je gebruikte fiets aan het Kinderfietsenplan zodat ieder kind veilig op de fiets naar school toe kan. Check hier direct of er een inzamelpunt bij jou in de buurt is.