Naar artikel

Wat is een ART-slot?

Verzekerd van een goed slot voor je tweewieler

Als je een (nieuwe) fiets, scooter of motor koopt, wil je hier natuurlijk zolang mogelijk plezier van hebben. Om diefstal te voorkomen gebruik je uiteraard een slot. Maar wat is nu een goed slot? Stichting ART keurt alle sloten en voorziet de goedgekeurde sloten van het ART-keurmerk. Zo weet je zeker dat je een veilig slot hebt. Veel verzekeraars eisen daarnaast dat je jouw tweewieler op slot zet met een goedgekeurd ART-slot.

Stichting ART

Stichting ART zet zich in om diefstal van tweewielers te voorkomen. De stichting wil graag veilige sloten op de markt brengen, daarom hebben ze een keurmerk in het leven geroepen: het ART-keurmerk. Sloten met dit keurmerk zijn uitgebreid getest en gecontroleerd en worden door fabrikanten gezien als de meest veilige sloten in Europa. Zo weet je zeker dat je een slot koopt dat aan de gestelde eisen en voorwaarden voldoet. Het bestuur van de stichting bestaat uit een aantal verzekeraars en andere belangengroepen, waaronder de ANWB.

Het ART-keurmerk

Stichting ART test, keurt en certifieert alle sloten die in Nederland op de markt komen. Het gaat hierbij om alle soorten sloten: ringsloten, kettingsloten, beugelsloten, vouwsloten, schijfremsloten, kabelsloten en insteeksloten (alleen voor de fiets).

De sloten worden uitgebreid getest op hun diefstalbestendigheid via een laboratoriumtest en aanvalstest. Met behulp van machines wordt de treksterkte van het slot getest, en de bestendigheid tegen onder andere zagen en knippen. Ook wordt er gekeken of het slot goed blijft werken bij vorst. Bij de aanvalstest wordt op allerlei manieren geprobeerd om het slot te kraken. Het testen van de sloten gebeurt niet door Stichting ART zelf, maar wordt gedaan door onderzoekinstituut SKG-IKOB. Op basis van de testresultaten geeft Stichting ART een keurmerk af voor een slot.

De ART-sloten zijn ingedeeld in categorieën 1 tot en met 5, welke worden aangegeven met sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot. Een ART-slot herken je aan het ART-logo met het aantal sterren op het slot in de vorm van een sticker of afdruk. Op het logo moet ook het goedkeurnummer zichtbaar zijn. 

Of het slot geschikt is, hangt af van het soort tweewieler waar het om gaat. Voor een fiets is bijvoorbeeld een ART-slot met 2 sterren voldoende, terwijl voor een motor minimaal ART-4 is vereist.


Welk slot heb ik nodig? 

1 ster is minimale beveiliging
2 sterren voor fietsen
3 sterren voor brom- en snorfietsen
4 sterren voor motorfietsen 
5 sterren voor motorfietsen 

Bij motorfietsen hangt het onder andere af van de waarde of je een 4 of 5 sterren slot nodig hebt. Welk slot jouw verzekeringsmaatschappij vereist voor je motor kun je terugvinden in de poliswaarden. 

ART-slot nodig voor verzekering

Verzekeraars willen het risico op diefstal zoveel mogelijk verkleinen. Als je bijvoorbeeld een fietsverzekering afsluit, verwacht de verzekeraar dat je er zelf ook alles aan doet om diefstal van je fiets te voorkomen. De meeste verzekeraars stellen daarom het gebruik van een erkend ART-slot verplicht. De kans op diefstal is namelijk veel groter op het moment dat je geen goedgekeurd slot gebruikt. Ook voor jezelf is het een geruststellend gevoel om te weten dat je tweewieler veilig op slot staat en je deze rustig onbewaakt achter kunt laten waar je maar wilt.

Meestal kun je dus alleen met een goedgekeurd slot aanspraak maken op een schadevergoeding bij diefstal. Lees daarom de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar goed door. Zo weet je precies welke ART-certificering zij minimaal vereisen voor jouw tweewieler.

Heb je een ART-slot aangeschaft? Bewaar de aankoopbon dan goed. Als je fiets, scooter of motor onverhoopt toch wordt gestolen, kun je zo aantonen dat deze goed op slot stond. Ook moet je altijd de originele sleutels van het ART-slot kunnen afgeven. Zowel de reservesleutel als de sleutel die gebruikt is en dus duidelijke gebruikerssporen heeft.

Waar koop ik een ART-slot?

Een ART-slot kun je gemakkelijk online aanschaffen, bijvoorbeeld via de webwinkel van de ANWB. Ook kun je in de fietsenwinkel of bouwmarkt terecht voor het kopen van een goed slot. Welk soort slot je kiest is geheel afhankelijk van je eigen voorkeur. Bekijk de ANWB Fietsslotentest om te zien welk fietsslot het beste is.

Via de website goedopslot.nl kun je checken of het slot dat je wilt kopen, daadwerkelijk veilig is. Ook kun je hier bekijken of het slot dat je nu hebt goedgekeurd is, of niet.