Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een ART-slot?

Verzekerd van een goed slot voor je tweewieler

Om diefstal van je fiets, scooter of motor te voorkomen gebruik je natuurlijk een slot. Maar wat is nu een goed slot? Stichting ART keurt alle sloten en voorziet de goedgekeurde sloten van het ART-keurmerk. Lees meer over het ART-slot en ontdek welk slot je nodig hebt voor je verzekering.

Stichting ART en het ART-keurmerk

Stichting ART test, keurt en certifieert alle sloten die in Nederland op de markt komen. Het gaat om alle soorten: ringsloten, kettingsloten, beugelsloten, vouwsloten, schijfremsloten, kabelsloten en insteeksloten (alleen voor de fiets). Sloten met het ART-keurmerk zijn uitgebreid getest op diefstalbestendigheid. Met het ART-keurmerk weet je daarom zeker dat een slot voldoet aan alle eisen en voorwaarden. Je herkent een ART-slot aan het ART-logo met het aantal sterren op het slot in de vorm van een sticker of afdruk. Op het logo moet ook het goedkeurnummer zichtbaar zijn.

ART-sloten zijn ingedeeld in 5 certificerings-categorieën. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot.

  • ART-1: 1 ster is minimale beveiliging
  • ART-2: 2 sterren voor fietsen
  • ART-3: 3 sterren voor brom- en snorfietsen
  • ART-4: 4 sterren voor motorfietsen 
  • ART-5: 5 sterren voor motorfietsen 

Welke ART-certificering heb ik nodig? 

Veel verzekeraars stellen het gebruik van een erkend ART-slot verplicht. Meestal kun je alleen met een goedgekeurd slot aanspraak maken op een schadevergoeding bij diefstal. Welk ART-slot je nodig hebt, verschilt per type verzekering. Voor een fiets is bijvoorbeeld een ART-slot met 2 sterren meestal voldoende, terwijl voor een motor minimaal ART-4 is vereist. Lees daarom de polisvoorwaarden goed door. Zo weet je precies welke ART-certificering je nodig hebt. 

Heb je een ART-slot aangeschaft? Bewaar de aankoopbon dan goed. Als je fiets, scooter of motor wordt gestolen, kun je zo aantonen dat deze goed op slot stond. Ook moet je altijd de originele sleutels van het ART-slot kunnen afgeven. Zowel de reservesleutel als de sleutel die gebruikt is en dus duidelijke gebruikerssporen heeft.

Welk ART-slot heb ik nodig voor de ANWB Fietsverzekering?

Om te voldoen aan de voorwaarden van je ANWB Fietsverzekering heb je een ART goedgekeurd slot nodig met minimaal 2 sterren. Voor e-bikes geldt een tweede slotverplichting. Ook dit slot moet ART goedgekeurd zijn en minimaal 2 sterren hebben. Alleen dan heb je recht op uitkering na diefstal van jouw fiets.
Let op! Een insteekketting geldt niet als tweede slot. De tweede-slotverplichting geldt niet voor e-bikes die vezekerd zijn voor 1 maart 2024.

Waar koop ik een ART-slot?

Een ART-gecertificeerd slot kun je gemakkelijk online aanschaffen, bijvoorbeeld via de webwinkel van de ANWB.  Bekijk de ANWB Fietsslotentest om te zien welk ART-fietsslot het beste uit onze test kwam.

Hoe weet ik of ik een ART slot heb?

Op de website van de stichting ART kun je checken of een slot ART-gecertificeerd is

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.