Veelgestelde vragen fietsverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Fietsverzekering.


Top 5 veelgestelde vragen

Bij de ANWB Fietsverzekering betaal je €0,- eigen risico bij diefstal van je e-bike of gewone stadsfiets. Voor mountainbikes en racefietsen geldt een eigen risico van 10% van het verzekerd bedrag bij diefstal.

Bijna alle fietssoorten hebben €25,- eigen risico bij schade. Alleen bij mountainbikes en racefietsen betaal je €50,- eigen risico.

Bij een kapotte fiets die niet meer gerepareerd kan worden (total loss) betaal je €0,- eigen risico. Voor mountainbikes en racefietsen geldt een eigen risico van 20% van het verzekerd bedrag. 

Ja, de accu is meeverzekerd mits deze is opgenomen in het verzekerd bedrag. Dit is het totale bedrag waarvoor je de verzekering hebt afgesloten. Er moet dus wel premie voor betaald zijn.

Bij beschadiging of diefstal van de accu vergoeden wij de aanschafwaarde van een nieuwe accu van dezelfde soort en kwaliteit onder aftrek van een afschrijving. De afschrijving is 1,5% per maand tot maximaal 75% van de aanschafwaarde. Wij rekenen vanaf de ingangsdatum van de verzekering.

Meer informatie over hoe je accu is verzekerd kun je hier lezen. Hier vind je alle voorwaarden.

Ja, dat kan. De high speed e-bikes vallen onder de categorie bromfietsen. Verzeker je high speed e-bike of speed pedelec met de ANWB Speed pedelec verzekering.

Meld je schade zo snel mogelijk bij ANWB. Je kunt hier je schade online melden.

Ja, dat is mogelijk. Bij de aanvraag van jouw fietsverzekering kun je opgeven welke accessoires je wilt meeverzekeren. Geef hiervoor de waarde van de accessoires op zoals deze staat vermeld op de aankoopbon. Accessoires zijn aan de fiets bevestigde extra onderdelen die niet in de fabriek op of aan jouw fiets zijn aangebracht. Hierbij kun je denken aan een fietsmand, fietsslot, kinderzitje en zadeltassen.Veelgestelde vragen dekking

Aflopende Fietsverzekering

In de eerste 3 jaar van de verzekering krijg je na diefstal en total loss een gelijkwaardige fiets, e-bike of mountainbike. Bij het afsluiten van een verzekering via een rijwielhandelaar ontvang je een nieuwe fiets. Als je online een fietsverzekering hebt afgesloten, ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.
 

Looptijd verzekering

Vergoeding

1 jaar 100%
2 jaar 100%
3 jaar 100%
4 jaar 75%
5 jaar 60%
Vanaf het 5de jaar

50%

 

Blijven Fietsen Fietsverzekering

Direct afgesloten:
Bij diefstal of total loss vergoeden wij de eerste vijf jaar van de verzekering 100% van het verzekerd bedrag. En vanaf het 6e jaar 50% van het verzekerd bedrag.

Afgesloten via de rijwielhandelaar:
Bij diefstal of total loss van je fiets vergoeden wij de eerste vijf jaar van de verzekering een fiets en e-bike in natura. Onder vergoeding in natura verstaan we de levering van een fiets en e-bike van dezelfde waarde als op het moment dat je de verzekering hebt afgesloten. Vanaf het 6e jaar ontvang je 50% van het verzekerd bedrag.

Heb je een racefiets of mountainbike? De eerste vijf jaar van de verzekering vergoeden wij een racefiets en ATB in natura. Onder vergoeding in natura verstaan we de levering van een racefiets en ATB van dezelfde waarde als op het moment dat je de verzekering hebt afgesloten. Vanaf het 6e jaar ontvang je 50% van het verzekerd bedrag.

Met de ANWB Fietsverzekering is jouw fiets over de gehele wereld verzekerd. De dekking Verhaalsrechtsbijstand is alleen geldig in (geografisch Europa), in Rusland tot en met de Oeral en in Turkije tot de Bosporus. De dekking Ongevallen is geldig over de gehele wereld.

Zodra je jouw verzekering hebt afgesloten, is de fietsverzekering van kracht. Je gaat dus meteen goed verzekerd op weg.


 

Veelgestelde vragen schade

Onderneem de volgende stappen als je fiets is gestolen:

Stap 1: Meld je schade zo snel mogelijk bij ANWB
Stap 2: Geef zo snel mogelijk alle informatie door, zodat wij de schade vlot kunnen afhandelen
Stap 3: Doe direct aangifte bij de politie
Stap 4: Meld het ons als de schade ook door een andere verzekering is gedekt, bijvoorbeeld je inboedelverzekering

Je kunt de fietsdiefstal hier online melden. Heb je een fietsverzekering met Track & Trace? Laat ons zo snel mogelijk weten dat je fiets is gestolen via de ANWB Eropuit app of via 088 299 30 00.

Als je schade hebt, dan kun je rekenen op een snelle afhandeling. Het is mogelijk de schade snel te laten repareren bij één van de fietsenwinkels waar de ANWB mee samenwerkt. Meestal heb je binnen 5 dagen het geld op je rekening.

Schade melden


 

Overige veelgestelde vragen

Je kunt jouw verzekering beëindigen, omdat je niet meer in het bezit bent van de fiets. Je krijgt eventueel teveel betaalde premie alleen terug als je een nieuwe fietsverzekering bij ons afsluit ter vervanging van jouw huidige fietsverzekering. Onze adviseurs helpen je hier graag mee. Je kunt onze adviseurs bereiken op 088 - 269 2222 . 

Het is niet mogelijk jouw verzekering over te dragen aan iemand anders. De nieuwe eigenaar kan zelf een eigen verzekering afsluiten. Je kunt je eigen verzekering beëindigen omdat je niet meer in het bezit bent van het voertuig. Je krijgt eventueel teveel betaalde premie alleen terug als je een nieuwe fietsverzekering bij ons afsluit ter vervanging van jouw huidige fietsverzekering.

Ja, je kunt ook een tweedehands fiets verzekeren. Je vult de waarde van de fiets en de waarde van de accessoires in. Hiervoor moet de fiets óf getaxeerd worden óf je moet een aankoopnota kunnen overhandigen bij schade. De nota mag bij het aanvragen van de verzekering niet ouder zijn dan 1 jaar. Op basis van deze gegevens berekenen wij de premie en wordt bij eventuele schade of diefstal het bedrag uitgekeerd op basis van de opgegeven waardes.

Meld ons direct het verlies van één van je fietssleutels en laat zo snel mogelijk een kopie sleutel maken door de fabrikant van het slot. Je kunt telefonisch contact opnemen via 088 - 269 2222. Als je fiets gestolen wordt, moet je twee fietssleutels aan ons kunnen overhandigen. Van deze sleutels moet tenminste één gebruikssporen bevatten. Je kunt kopie sleutels bestellen via je slotenfabrikant of via fietssleutels.nl. Ook kun je een nieuw ART** slot laten plaatsen. 

Als je een ANWB Fietsverzekering gaat afsluiten, vragen we je een aantal kenmerken op te geven. Aan de hand van deze kenmerken wordt de premie van de verzekering bepaald. De kenmerken die de premie bepalen, zijn:

  • de regio waar je woont
  • de waarde van de fiets
  • het soort fiets

Met de ANWB Fietsverzekering is jouw fiets over de gehele wereld verzekerd. De dekking Verhaalsrechtsbijstand is alleen geldig in (geografisch Europa), in Rusland tot en met de Oeral en in Turkije tot de Bosporus. De dekking Ongevallen is geldig over de gehele wereld.

Jazeker, dat kan. Kies hiervoor tijdens het afsluiten bij 'Soort fiets' voor e-bike. De accu kun je meeverzekeren door de waarde hiervan mee te nemen in de totale waarde van de fiets inclusief accessoires.