Naar artikel

Je gestolen fiets terugkrijgen, het kan!

Dankzij track&trace heeft Alex zijn e-bike terug

De e-bike van Alexander uit Den Haag werd gestolen, maar dankzij de track&trace-zender van zijn fietsverzekering kwam hij ook weer thuis. Het opsporingsbedrijf rolde de werkplaats van de dief op.

‘Ik gebruik mijn fiets voor alles: ik rijd ermee naar het station om naar mijn werk te gaan, ik ga ermee naar familie. Een auto heb ik niet,’ vertelt Alexander. Om nog sneller op zijn eindbestemming te zijn, kocht hij een elektrische Track Powerfly, een vrij grote investering. De track&trace-zender van de Blijven Fietsen Fietsverzekering gaf hem een zeker gevoel. ‘Ik heb helaas geen ruimte om mijn fiets binnen te stallen, dus hij staat altijd op straat,’ legt hij uit. ‘Dan is wat extra bescherming wel fijn.’

Aangifte gestolen fiets via app

De verzekering blijkt geen overbodige luxe: op een ochtend zet hij het vuilnis buiten en ziet alleen het doorgeknipte slot van zijn trouwe tweewieler nog op de grond liggen. De beveiligingscamera’s in de straat mochten niet baten. In de ANWB Eropuit app laat meneer Swiers meteen met één druk op de knop weten dat zijn fiets gestolen is.

Binnen 48 uur teruggevonden

Op dat moment komt de melding binnen in de controlekamer van FRIS Nederland, het bedrijf dat voor de ANWB gestolen fietsen opspoort. ‘Vanaf dan zetten we alles op alles om ‘m binnen 48 uur te lokaliseren,’ vertelt Peter van den Brink, eigenaar-directeur van FRIS. ‘In 90% van de gevallen lukt dat zelfs binnen 24 uur. Ik kan verder niet in detail treden over de precieze werking, maar een speciale scanner helpt ons om snel de exacte locatie te bepalen.’ Zo ook in het geval van meneer Swiers: al gauw is duidelijk dat de e-bike zich op een woonadres bevindt dat al bekend is bij de politie. FRIS neemt contact op met de wijkagent en ze gaan samen polshoogte nemen.

Overal fietsonderdelen...

Eenmaal ter plaatse is het heel wat meer dan alleen de gestolen e-bike van Alexander dat de politie aantreft. ‘Het was eerder een werkplaats dan een woning: overal lagen fietsonderdelen,’ vertelt Van den Brink. ‘Dat zien we vaker: fietsen worden compleet gedemonteerd zodat ze lastig te herleiden zijn en de losse onderdelen worden doorverkocht.’ De fiets van meneer Swiers is – afgezien van een paar gedemonteerde spatborden – gelukkig nog helemaal intact.

De e-bike moet in eerste instantie mee naar het politiebureau voor onderzoek, maar kan 2,5 week na de diefstal alsnog terug naar zijn rechtmatige eigenaar. In de tussentijd neemt meneer Swiers een Felyx-deelscooter naar het station. ‘Jammer dat het even duurde, maar ik was allang blij dat ik mijn fiets terugkreeg. De verzekering heeft zich snel terugbetaald.’

Diefstal poging twee

Helaas kon Alex niet lang genieten van zijn teruggevonden e-bike. Zijn fiets werd voor een tweede keer gestolen. Ook dit keer zorgde FRIS er voor dat de e-bike weer terugkomt bij zijn rechtmatige eigenaar. Zo blijkt, met een track&trace-zender ben je de fietsendief echt te slim af!

Wegenwacht Fiets

Wegenwacht Fiets

24/7 Pechhulp voor je fiets, gratis Fietscheck en juridisch advies bij een verkeersongeval met je fiets.
Fietsverzekering
Leden5%korting

Fietsverzekering

Met een op maat gemaakte fietsverzekering van de ANWB voorkom je vervelende verrassingen met je fiets.
Een goed slot!
Shop nu

Een goed slot!

Vind veilige en robuuste sloten in de ANWB Webwinkel.
Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

De ANWB zet zich al ruim 135 jaar in om de verkeersveiligheid te verbeteren.