Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik een autoverzekering afsluiten voor mijn partner of kind?

Wij vertellen je hoe het zit

Als er binnen het gezin een tweede auto komt, moet je die natuurlijk ook verzekeren. Kun je dan de autoverzekering op jouw eigen naam afsluiten? Of moet de autoverzekering juist door jouw partner of kind worden afgesloten.

Auto van de partner

Mensen denken soms dat ze de autoverzekering niet op naam van hun partner kunnen zetten. Zij vrezen dat ze dan de no-claimkorting mislopen. Maar in veel gevallen kun je de opgebouwde no-claimkorting, die je op jouw polis hebt staan, gewoon meenemen naar de polis van jouw partner. Dat heet een bonusplan of tweede autoregeling. Jouw partner krijgt dan dezelfde no-claimkorting als die jij hebt opgebouwd met de eerste auto.

Het grote voordeel hiervan is dat jouw partner met de tweede auto, na verloop van tijd, eigen schadevrije jaren opbouwt omdat de verzekering op zijn of haar eigen naam staat. En als er schade is gereden met één van beide auto’s, dan wordt de no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren alleen aangepast bij de auto waarmee deze schade is gereden.

Auto van een inwonend kind

Jonge bestuurders betalen vaak een wat hogere premie. Ouders proberen daarom soms op hun eigen naam een autoverzekering af te sluiten voor de auto van hun kind. Alleen mag dat officieel niet. De totale groep jonge bestuurders heeft een ander rij-risico dan jijzelf.

Als je zoon of dochter een bromfietsverzekering heeft gehad bij dezelfde maatschappij, kunnen die schadevrije jaren meestal worden meegenomen op de autoverzekeringspolis. Daarmee komt je zoon of dochter toch in aanmerking voor no-claimkorting op de autoverzekering. Een eigen autoverzekering heeft als voordeel dat je zoon of dochter zelf schadevrije jaren opbouwt en daardoor in de toekomst voordeliger is verzekerd.

Ook als je je kind direct nadat hij zijn rijbewijs heeft gehaald bijschrijft als meerijdend kind op jouw ANWB autopolis, kan je kind al no-claimkorting opbouwen voordat hij zelf een eigen auto koopt. Lees meer over de no-claimkorting voor jongeren.

Tweede auto verzekeren bij ANWB

Heb je een tweede auto gekocht en wil je gebruik maken van de tweede autoregeling? Tijdens het afsluiten van de ANWB autoverzekering kan je aangeven dat het gaat om een tweede auto. 

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.