Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeren in Amsterdam

Alles over parkeergarages, P+R, gratis en betaald parkeren in Amsterdam

Betaald, goedkoop of zelfs gratis parkeren in Amsterdam? Lees meer over parkeergarages, parkeertarieven en P+R locaties in Amsterdam.

Amsterdam is één van de duurste steden van Europa als het gaat om parkeren. In de binnenstad kost op straat parkeren al gauw € 7,50 per uur*. Ga je naar het centrum van Amsterdam? Dan is het handig om van tevoren te bedenken waar je gaat parkeren. Garages zijn goedkoper dan parkeren op straat en P+R is een goed alternatief om hoge parkeerkosten te ontwijken.

Goedkoper parkeren in Amsterdam: ANWB Parkeren

Wil je weten waar je het goedkoopst parkeert? Maak dan gebruik van ANWB Parkeren in de ANWB Onderweg app. Met ANWB Parkeren zie je in de Onderweg app de goedkoopste parkeerplaatsen in de buurt. Je hoeft dus niet meer op zoek naar de parkeerautomaat én je profiteert als ANWB-lid van korting op je parkeerkosten. Start en stop je parkeertijd eenvoudig met de app. Zo betaal je alleen voor de tijd dat je je auto parkeert.

Meld je aan voor ANWB Parkeren 

Zodra je een parkeeraccount hebt aangemaakt, zie je in de ANWB Onderweg app alle parkeerlocaties (garages, terreinen en straatparkeren) in Amsterdam met tarieven. En ook gratis parkeermogelijkheden zie je in de app. 

Download gratis de ANWB Onderweg app

Parkeren op straat en parkeergarages in Amsterdam

In Amsterdam gelden op straat verschillende uurtarieven. Het hoogste tarief van € 7,50* geldt in het centrum en afhankelijk van welke stadsdeel te parkeert, betaal je tussen de € 2,60 en € 6,50 per uur. 
Ook parkeren in parkeergarages is duur in Amsterdam. Veel voorkomende tarieven omgeving centrum liggen tussen de € 1 en € 1,60* per 15 minuten. Een dagtarief van € 55* is geen uitzondering. Als je je route naar Amsterdam plant in de ANWB Routeplanner, dan zie je de tarieven van straatparkeren en garages op de kaart. 

Goedkope parkeergarages

In de garages Weesperplein en Centrum Oost van Q-Park geldt een maximum dagtarief  van € 32. Dichtbij de Metro Weesperplein en binnen 1 km van Artis en Carré, bereikbaar via de s112.

Parkeerplaats reserveren

En dan kan het nog voordeliger. Bij veel parkeergarages en parkeerplekken kun je voor bijzondere tarieven terecht door vooraf te reserveren. Bijvoorbeeld in eerder genoemde Parking Centrum Oosterdok. Vroegboekers betalen hier tussen de € 10 en € 25* voor een dagje parkeren in Amsterdam. Q-Park Eurocenter rekent in het weekend € 10* per dag bij vooraf reserveren. In parkeergarage Olympisch Stadion kun je een parkeerplek vooraf reserveren voor een dagtarief van € 15*. Als er reserveringen mogelijk zijn, zie je dit ook in de parkeermodus van de Onderweg App. 

Parkeren Ziggo Dome en parkeren ArenA

Ga je met de auto naar een concert in het Ziggo Dome of ArenA, dan wil je natuurlijk niet al te veel kwijt zijn aan parkeerkosten. Wil je zo dichtbij mogelijk parkeren dan betaal je op P1 het meest: een uitrijkaart voor het evenemententarief kost hier € 30*. Bij de parkeerautomaten van P2, P3, P4, P5 en P6 koop je vanaf vier uur voor aanvang het event tot twee uur erna een uitrijkaart voor het evenemententarief van €20*. Parkeer je op P10 Plaza Arena, betaal je een evenemententarief van € 15*. Op de automaten vind je de aparte evenementknop, gebruik die, want pas dan betaal je het evenemententarief. Ben je bereid zo'n 25 minuten te lopen, kun je ook bij ParkBee Hogevecht - Nelson Mandelapark Amsterdam Zuidoost parkeren. Dit kost je € 10,50* per 24 uur. Wel van te voren reserveren. Parkeren op straat rondom ArenA kan ook, dit kost € 3,50* per uur. 

P+R (Parkeer + Reis) in Amsterdam 

Parkeer bij het dichtstbijzijnde metro- of treinstation en reis verder met het OV. Regels voor parkeren op P+R (Parkeer + Reis) terreinen in Amsterdam:

  • Parkeren na 10.00 op maandag t/m vrijdag, in het weekend en op feestdagen kost € 6* per 24 uur.
  • Parkeren voor 10.00 uur op maandag  t/m vrijdag kost € 13* voor de eerste 24 uur. Bij de meeste P+R's geldt dit tarief voor max. 96 uur. Bij P+R RAI is dit max. 24 uur. Daarna betaal je het reguliere uurtarief. Dit verschilt per P+R. Zie de P+R-parkeerpagina van de gemeente voor de verschillende tarieven.
  • Op de meeste P+R parkeergelegenheden zijn losse P+R GVB-kaarten te koop met korting, of gebruikers kunnen hun eigen OV-chipkaart gebruiken. Meer informatie hierover is eveneens te vinden op P+R-parkeerpagina van de gemeente.
  • Belangrijke voorwaarde voor het voordelige P+R parkeertarief is een bezoek aan het centrumgebied. Het P+R centrumgebied bestaat uit stadsdeel Centrum en delen van Oost, Zuid en West. De betaalautomaat controleert bij het afrekenen van het parkeertarief of de laatste check-in van de terugreis in het centrumgebied heeft plaatsgevonden. Alleen dan komen gebruikers in aanmerking voor het voordelige P+R parkeertarief.

* De prijzen op deze pagina zijn het laatst bijgewerkt op 29/02/2024.

P+R locaties vinden

  • Van tevoren P+R locatie zoeken
    Vind een P+R locatie door in de Routeplanner 'Parkeren' te selecteren en dan de optie 'P+R Locaties' aan te vinken.
  • Onderweg P+R locatie zoeken
    Met een (gratis) ANWB Parkeren-account zie je in de Onderweg app de P+R locaties in je omgeving op de kaart onder de tab 'Parkeren'. 
Uittips voor de lente 

Lekker eropuit in de lente. Bezoek de leukste uitjes in eigen land. Met ledenkorting!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.