Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Amsterdam

Bekijk onze tips voor alle must-sees en bezienswaardigheden

Wat er in Amsterdam te doen is? Te veel om op te noemen! Van wandelen langs de grachten tot het bezoeken van interessante musea en shoppen tot je erbij neervalt. Maak een rondvaart of schommel op 100 meter hoogte met een adembenemend uitzicht over de stad. Van Amsterdam krijg je nooit genoeg.

Parkeren in Amsterdam

Met de auto naar Amsterdam? Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de stad. Van parkeren op straat, in parkeergarages en op P+R locaties. We zetten alle opties en tarieven op een rij.

Centrum

Op de Dam vind je niet alleen het Koninklijk Paleis, maar ook de Nieuwe Kerk met indrukwekkende tentoonstellingen. Je kunt van hieruit alle kanten op. Zoals de beroemde 9 Straatjes tussen de grachten: een zeer geliefd winkelgebied met allerlei kleine en originele winkels. Wanneer je daarna richting de bruisende Haarlemmerdijk loopt, vind je er nog twee extra: de Prinsenstraat en de Herenstraat. Duik de Jordaan in voor de vele oude cafés, diverse restaurants en unieke (delicatessen)zaakjes. Ga ook de wijken net buiten het centrum in, zoals bijvoorbeeld naar de populaire Albert Cuypmarkt in de Pijp, of naar de oudste dierentuin van Nederland: Artis, in de elegante Plantagebuurt. Ook is het een aanrader om een rondvaart te maken met StrommaRederij Lovers of Blue Boat. Stap als afsluiter op het pontje naar Noord en neem de lift in de Amsterdam Toren naar A’DAM Lookout. Hier heb je een geweldig uitzicht over de stad. Durf jij te schommelen op grote hoogte?

Musea

Laten we beginnen bij het Rijksmuseum, waar je het wereldberoemde werk De Nachtwacht van Rembrandt kunt zien. Ook vind je op het Museumplein het Stedelijk, Van Gogh Museum én het Moco Museum. Dit laatste is een boutiquemuseum waar je moderne en hedendaagse kunst op een bijzondere manier ervaart. Of laat je onderdompelen in de maritieme geschiedenis in het Scheepvaartmuseum. Wil je alles weten over het verleden, het nu én de toekomst van deze unieke stad? Ga dan naar het Amsterdam Museum. Het Kleine Weeshuis dat hierbij hoort, is een ware attractie voor kinderen. In Body Worlds op het Damrak maak je een bijzondere reis door het menselijk lichaam. Nederland vanuit de lucht bekijken? Ga zitten in de 5D Flight Experience bij This Is Holland in Amsterdam. Deze attractie neemt je mee langs onder andere de bollenvelden, de grachten, polders en andere mooie plekken in ons land.

Lekkernijen

Het Amsterdamse koggetje is een krokant boterkoekje met stukjes nougat. Je koopt ze onder andere bij Patisserie Holtkamp op de Vijzelgracht, de favoriete banketbakker van menig Amsterdammer. Hier bakken ze ook het Eberhardje, vernoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Houd je meer van zoetzuur? Ga dan voor de Amsterdamse uitjes van Kesbeke. De dag sluit je pas écht Amsterdams af met een kopstoot in de kroeg: bier met een borrel erbij.

Culturele hotspots

Het 19de-eeuwse Westergasterrein is een bruisende plek met verschillende horeca, feestlocaties en een hotel. Ook Tony’s Thuis Store zit hier, met hun regenboog aan chocoladerepen. In de wijk Oud-West vind je De Hallen. Vanaf 1905 was dit een tramremise, maar sinds 2014 is het dé plek voor mode, kunst, cultuur en horeca. Bij indoorfoodmarkt de Foodhallen vind je de meest uiteenlopende keukens.

Wandelen

Ontdek het open landschap van de Middenpolder met de Getemde Natuur-route, vlak bij de rivier de Amstel, die als een wig samen met de aangrenzende groene weilanden de oprukkende stad heeft weten tegen te houden. Natuur in de stad? Dat kan zeker. De Groene stadswandelroute neemt je mee langs de groene plekken in de Baarsjes en Oud-West. Zo onderhouden buurtbewoners hier een gemeenschappelijke moestuin en geven vrijwilligers info over stadstuinieren. Verder brengt de stadswandeling je langs buurttuinen en woonboten met groene daken.

Fietsen

De fietsroute Rondje Amsterdam brengt je langs de mooiste plekken van de stad. Fiets onder het Rijksmuseum door naar De Hallen, om vervolgens koers te zetten naar de Jordaan en via het pondje naar Noord. Ook leuk is de route Langs Rembrandts Amstel die richting Ouderkerk loopt. Het is de route zoals Rembrandt hem graag fietste, waarbij je zo nu en dan stopt op plekken waar hij tekende.

Meerdaags bezoek

Je kunt je in Amsterdam dagenlang vermaken. ANWB trakteert je op een aantrekkelijke aanbieding: twee nachten inclusief ontbijt in het viersterrenhotel Hotel Breeze Amsterdam, het eerste Zero Energy hotel ter wereld. Je vindt hier een restaurant, skybar en een groot terras aan de haven van IJburg.

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.