Wat te doen in Amsterdam

Bekijk onze tips voor alle must-sees en bezienswaardigheden

Teveel om op te noemen! Van wandelen langs de grachten tot het bezoeken van interessante musea en shoppen tot je erbij neervalt. Maak een rondvaart of schommel op 100 meter hoogte met een adembenemend uitzicht over de stad. Van Amsterdam krijg je nooit genoeg.

Centrum

Op de Dam vind je niet alleen het Koninklijk Paleis, maar ook de Nieuwe Kerk met indrukwekkende tentoonstellingen. Je kunt van hieruit alle kanten op. Zoals de beroemde 9 Straatjes tussen de grachten. Niet voor niets een zeer geliefd winkelgebied, want je vindt hier allerlei kleine en originele winkels. Wanneer je daarna richting de bruisende Haarlemmerdijk loopt, vind je er nog twee extra: de Prinsenstraat en de Herenstraat. Duik vervolgens de Jordaan in voor de vele oude cafés, diverse restaurants en unieke (delicatessen) zaakjes. Ook de wijken net buiten het centrum zijn het bezoeken waard. Ga bijvoorbeeld naar de populaire Albert Cuypmarkt in de Pijp, of naar de oudste dierentuin van Nederland: Artis, in de elegante Plantagebuurt. Ook is het een aanrader om een rondvaart te maken met StrommaRederij Lovers of Blue Boat. Stap als afsluiter op het pontje naar Noord en neem de lift in de Amsterdam Toren naar A’DAM Lookout. Hier heb je een geweldig uitzicht over de stad. Durf jij te schommelen op grote hoogte?

De keuze is reuze. Laten we beginnen bij het Rijksmuseum, waar je het wereldberoemde werk ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt kunt zien. Ook vind je op het Museumplein het Stedelijk, Van Gogh Museum én het Moco Museum. Deze laatste is een boutique museum waar je moderne en hedendaagse kunst op een bijzondere manier ervaart. Bij Hermitage Amsterdam, aan de Amstel bij het Waterlooplein, kun je een grote kunsttentoonstelling zien uit de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Of wat dacht je van het Scheepvaartmuseum, waar je onderdompelt in de maritieme geschiedenis? Wil je alles weten over het verleden, het nu én de toekomst van deze unieke stad? Ga dan naar het Amsterdam Museum. Het Kleine Weeshuis dat hierbij hoort is een ware attractie voor kinderen. In Body Worlds op het Damrak maak je een bijzondere reis door het menselijk lichaam. Tip: onrtdek de stad met een van onze reisgidsen. Nederland vanuit de lucht bekijken? Ga zitten in de 5D Flight Experience bij This Is Holland in Amsterdam. Deze attractie neemt je mee langs o.a. de bollenvelden, de grachten, polders en andere mooie plekken in ons land.

Lekkernijen

Het Amsterdamse koggetje is een krokant boterkoekje met stukjes nougat. Je koopt ze onder andere bij Patisserie Holtkamp op de Vijzelgracht, de favoriete banketbakker van menig Amsterdammer. Hier bakken ze ook het Eberhardje, vernoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Houd je meer van zoetzuur? Ga dan voor de Amsterdamse uitjes van Kesbeke. De dag sluit je pas écht Amsterdams af met een kopstoot in de kroeg: bier met een borrel erbij.

Culturele hotspots

Het 19e eeuwse Westergasterrein is een bruisende plek met verschillende horeca, feestlocaties en een hotel. Ook Tony’s Thuis Store zit hier, met hun regenboog aan chocoladerepen. In de wijk Oud-West vind je De Hallen. Vanaf 1905 was dit een tramremise, maar sinds 2014 is het dé plek voor mode, kunst, cultuur en horeca. Bij indoor foodmarkt de Foodhallen vind je de meest uiteenlopende keukens.

Wandelen

Ontdek het open landschap van de Middenpolder met de Getemde Natuur-route, vlakbij de rivier de Amstel, die samen met de aangrenzende groene weilanden de oprukkende stad als een wig heeft weten tegen te houden.

Fietsen

De fietsroute Rondje Amsterdam brengt je langs de mooiste plekken van de stad. Fiets onder het Rijksmuseum door naar De Hallen, om vervolgens koers te zetten naar de Jordaan en via het pondje naar Noord. Ook leuk is de route Langs Rembrandts Amstel die richting Ouderkerk loopt. Het is de route zoals Rembrandt hem graag fietste, waarbij je zo nu en dan stopt op plekken waar hij tekende.

Meerdaags bezoek

Zoals je leest, kun je je hier dagenlang vermaken. ANWB trakteert je op een aantrekkelijke aanbieding: twee nachten inclusief ontbijt in het viersterrenhotel Hotel Breeze Amsterdam, het eerste Zero Energy hotel ter wereld. Je vindt hier een restaurant, skybar en een groot terras aan de haven van IJburg.

Praktisch

Vanaf station Amsterdam Centraal loop je zo het centrum in. Ga je met de auto? Als ANWB-lid ontvang je 15% korting op parkeren bij Interparking.

Speciaal voor jou geselecteerd