Milieuzone Antwerpen

Sinds woensdag 1 februari 2017 is er in Antwerpen een lage emissiezone (LEZ) . Dit kan gevolgen hebben voor eigenaars van oudere auto’s. De ANWB adviseert automobilisten die naar Antwerpen willen rijden om tijdig te controleren of hun auto wel de stad in mag.

Rokende auto uitlaat

De vuistregel is dat diesels van voor 2006 én benzine-auto’s van voor 1992 de stad niet meer in mogen. Je kan op deze website testen of jouw auto wordt toegelaten of bekijk dit schema.

Welk gebied valt binnen de milieuzone?

De hele binnenstad en een deel van de linkeroever valt binnen de milieuzone. Overal waar de milieuzone begint staan slimme camera's. Deze zoomen in op elke nummerplaat en vergelijken die met de lijst van toegelaten auto's.

Bekijk kaart milieuzone Antwerpen 

 

Laatste uitwijkmogelijkheden

Wanneer een camera een niet-toegelaten auto opmerkt, krijgt de eigenaar een boete thuisgestuurd. Op de laatste kruispunten voor de milieuzone zullen vooraankondigingsborden staan met de uitwijkmogelijkheden.

Boete

Wie zich niet aan de regels houdt, loopt kans op een boete van €150,- voor de eerste overtreding, €250,- voor de tweede overtreding binnen de 12 maanden en € 350,- per volgende overtreding. Ook buitenlandse bestuurders die hun auto niet lieten registreren, worden beboet.
De pakkans is groot omdat het verkeer in de hele ring met slimme camera’s wordt bewaakt. Deze camera’s zoomen in op kentekens.

P+R parkeerplaatsen

Eigenaren van auto’s die stad niet meer inkunnen, kunnen  hun auto op  een P+R parkeerplaats zetten en vervolgens met het openbaar vervoer naar het centrum reizen. Ook  is het mogelijk om maximaal acht keer per jaar van tevoren een dagpas voor €35 aanschaffen , die als ontheffing dient. Automobilisten met een aangepaste auto en een gehandicaptenkaart zijn vrijgesteld, mits zij zich van tevoren hebben geregistreerd.