Naar artikel

Milieuzones in Griekenland

Check voordat je naar Griekenland gaat of er milieuzones zijn en kom niet voor verrassingen te staan.

  • Om de luchtvervuiling te verminderen mag in het centrum van Athene (de zogenaamde 'dactylius', de Ring van Athene, Δακτύλιος Αθηνών) op even dagen alleen gereden worden met voertuigen waarvan het laatste cijfer in het kenteken even is, en op oneven dagen alleen met voertuigen met een oneven nummer.
  • De regel is van kracht op werkdagen (ma-do van 7-20 uur, vr van 7-15 uur) en geldt voor auto's met een Grieks kenteken. Auto's met een buitenlands kenteken en Griekse huurauto's zijn de eerste veertig dagen uitgezonderd van de regel. Ook geldt de regel niet voor elektrische auto's en auto's die voldoen aan euronorm 5 of 6.
  • Auto's mogen wel op aaneengesloten dagen geparkeerd blijven staan, maar bij verplaatsing van de auto moet rekening gehouden worden met het verbod.
  • Bij smogalarm kan de dactylius worden uitgebreid tot de grote of groene ring (μεγαλός of πράσινος δακτύλιος) en in zijn geheel voor auto's worden afgesloten. Deze maatregel wordt van tevoren in de media aangekondigd en geldt ook voor buitenlandse auto's.
  • De dactylius wordt aangegeven met borden (blauw met in het midden het roodomrande gele gebied met een delta Δ erin).

Routeplanner en milieuzones
  • Tip: De ANWB routeplanner levert bij de routebeschrijving meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en geeft aan waar milieuzones zijn.
Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Boek je uitje met korting 

Waar gaan jullie vandaag naartoe? Hier vind je talloze uitjes, vaak met korting voor ANWB-leden.

Reis evenementen 
Ontdek het wereldwijde reisaanbod van ANWB tijdens een van onze evenementen, waarbij onze reisspecialisten je graag adviseren en voorzien van leuke weetjes, praktische informatie én handige tips.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden