Tanken en laden in Zwitserland
In Zwitserland kan je gemakkelijk tanken. De brandstoffen hebben wel andere namen en sommige zijn wat moeilijk verkrijgbaar.
Brandstofprijzen Zwitserland
Bekijk hier een actueel overzicht van de brandstofprijzen in Zwitserland.
Benzine
E5
- Euro 95 E5 (Super 95/Bleifrei 95/Sans Plomb 95/Benzina Senza Piombo/Benzina Verde) is goed verkrijgbaar.
- Superplus 98 (Super plus 98/Sans Plomb 98/Benzina Senza Piombo 98/Benzina Verde Plus) is goed verkrijgbaar.
- Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
E85
- E85 (Bioethanol) is een biobrandstofmix van 15% benzine en 85% bio-ethanol die uitsluitend is bedoeld voor speciale flexifuelauto's.
- Let op: E85 is niet geschikt voor gewone benzineauto's. Tank je per ongeluk E85, rijd dan beslist niet verder en laat de brandstof verwijderen om schade te voorkomen.
- E85 is verkrijgbaar bij een zeer beperkt aantal tankstations. Op agrola.ch vind je tankstations in Zwitserland waar E85 verkrijgbaar is.
Diesel
B7
- Diesel (Diesel/Gazole/Gasoil/Gasolio/Carburante Diesel) is goed verkrijgbaar.
Gas
LPG
- Lpg (Autogas/Flüssiggas/LPG/GPL) is bij ongeveer 50 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties naar mylpg.eu.
- Je hebt in Zwitserland een lpg-vulnippel Italië (dish) of een lpg-vulnippel Europa (ACME) nodig als verloopstuk voor een lpg-installatie met een Nederlandse bajonetaansluiting. Lpg-vulnippels zijn onder meer verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
CNG
- Aardgas is redelijk goed verkrijgbaar. Er zijn ongeveer 150 aardgasvulstations in Zwitserland (bron: ngva.eu). Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties op cngeurope.com of gebruik de app PitPoint voor IOS of Android om aardgasvulstations te vinden.
Elektriciteit
- Zwitserland heeft ongeveer 7800 laadpunten, verspreid over het hele land. Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 90.000. (Bron: eafo.eu, eind 2021).
- Het netwerk van openbare laadpunten in Zwitserland is redelijk dekkend en langs de meeste snelwegen vind je snelladers. Ga naar anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/vakantie/met-een-elektrische-auto-naar-zwitserland voor uitgebreide informatie.
- Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van laadpunten onder andere op chargemap.com of openchargemap.org of zoek naar laadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap (IOS en Android) of Plugsurfing (IOS en Android).
Tankstations
Openingstijden
- De tankstations lang de snelwegen zijn in elk geval open van 6-22 uur en veel tankstations zijn ook dag en nacht geopend.
- In de steden en langs hoofdwegen zijn de pompen over het algemeen in elk geval open van 7 tot 20 uur.
- De overige tankstations zijn doorgaans in elk geval geopend van 7 of 8 tot 18 uur.
Actuele brandstofprijzen
- Een overzicht van actuele brandstofprijzen vind je op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa.
Betalen
- Bij tankstations kan contant worden betaald. Het wordt afgeraden met euro's te betalen omdat dan mogelijk een ongunstige omrekenkoers wordt gehanteerd.
- Ook bankpassen en creditcards worden bij vrijwel alle tankstations aan de kassa geaccepteerd.
Tankautomaten
- Bij veel tankstations kan na sluitingstijd gebruik worden gemaakt van tankautomaten. Ook zijn er in Zwitserland veel permanent onbemande tankstations.
- Bij tankautomaten kun je meestal betalen met een creditcard (met pincode) of bankpas. Houd er rekening mee dat Nederlandse bankpassen niet altijd worden geaccepteerd.
- Je kunt ook soms nog betalen met biljetten van 10, 20 en 50 Zwitserse frank (CHF) en bij tankstations bij de grens ook met eurobiljetten.
Goedkoop tanken
- In Zwitserland zijn brandstoffen bij tankstations die niet langs de auto(snel)weg liggen, aanzienlijk goedkoper dan bij tankstations direct aan de auto(snel)weg.
- Bij tankautomaten is brandstof vaak iets goedkoper.
Reservebrandstof
- Er mag maximaal 25 liter brandstof in een reservetankje worden ingevoerd.