Naar artikel

10x de leukste culinaire reizen

Probeer een raclette-diner in de Vogezen en ga op zoek naar truffels in Piemonte. Of verwen jezelf met een gelato in Toscane en maak kennis met de pata negra in Andalusië. Dit zijn onze tien leukste culinaire reizen.

Ga tijdens je vakantie op culinaire ontdekkingstocht en laat je lekker in de watten leggen met alle inbegrepen extra’s. Proef de Riesling, Pinot Gris en Muscat in de Elzas, de pittige pecorinokaas in Toscane en een glaasje ouzo in de Peloponnesos. Tijdens kookworkshops in Italië en Griekenland maak je kennis met de fijne kneepjes van de lokale keuken en in Cyprus leer je hoe je koupepia (gevulde wijnbladeren) maakt. Dit zijn de tien leukste reizen voor echte fijnproevers.

1. Langs de wijngaarden van de Route des Vins d’Alsace

Tijdens dit arrangement is het karakteristieke charmehotel Munsch in het schilderachtige Saint-Hippolyte je thuisbasis. Een uitgelezen plek voor wijnliefhebbers. Vanaf het balkon van je kamer heb je uitzicht over de wijngaarden, die keurige lijnen trekken over de glooiende heuvels. Het dorp ligt aan de 170 kilometer lange Route des Vins d’Alsace, in het hart van de gelijknamige regio. Het is een van de populairste gastronomische routes van Frankrijk, waarvan je bij de reis een kaart ontvangt. Stap onderweg uit in charmante plaatsjes als Riquewihr of Ribeauville en wandel over de geplaveide straten en langs de met bloemen versierde vakwerkhuizen.

Geniet drie avonden van een uitgebreid viergangendiner in Restaurant aux Ducs de Lorraine in het hotel, waar de gerechten worden samengesteld uit heerlijke verse streekproducten. Laat je adviseren over welke wijnen het beste bij het menu passen en proef de lokale Riesling, Pinot Gris en Muscat, alle gebotteld in de typerende lange slanke Flûtes d’Alsace. Helemaal top: je hoeft na het diner de deur niet meer uit.

2. Tongstrelers in drie Italiaanse regio’s

Je rijdt tijdens deze autorondreis in Italië van Piemonte – de truffelregio – via de wijnvelden en olijfgaarden van Toscane naar Veneto, beroemd om de prosciutto en de gnocchi. Gelukkig duurt de reis minimaal 10 dagen, want er valt veel te proeven. En overal een espresso toe. De culinaire ontdekkingstocht wordt afgetrapt met het diner in het Alter Hotel in Barge, waar traditionele gerechten in een modern jasje worden geserveerd.

In Toscane rijg je de ene smaaksensatie aan de andere: van geurige bruschetta’s met sappige tomaten tot de pittige pecorinokaas en van verse artisjokken tot het lekkerste sorbetijs. In Hotel Villa Tacchi geniet je tijdens het diner van de smaken van Veneto en staat er een wijnproeverij in de omgeving op het programma. Als leuk extraatje valt bij boeking van deze reis ook twee keer het lifestyle magazine De Smaak van Italië bij je in de brievenbus.

3. De lokale lekkernijen van Andalusië

Een tafel vol met tapas, de populaire kleine Spaanse gerechtjes, is een heerlijke traditie. Naar verluidt oorspronkelijk afkomstig uit Andalusië, waar men begon een klein schoteltje met een lekker hapje op glazen wijn te serveren om de drank tegen vliegen te beschermen. Aan de hand van de albondiges, patatas bravas, tortillas en empanadas reis je door deze zuid-Spaanse streek. Je verblijft tijdens de autorondreis in landelijke hotels en haciënda’s.

Bestel na een bezoek aan de indrukwekkende Mezquita in Cordoba op een van de uitnodigende terrassen een gazpacho met een glas Montilla-wijn uit de regio. Bewonder onderweg de kurkeiken, olijfgaarden en fruitbomen en pluk een sinaasappel direct bij de bron. Met een gids bezoek je in Aracena een ambachtelijke hammakerij, waar de smaakvolle pata negra wordt geproduceerd. En in Jerez de la Frontera mag een rondleiding door een sherry-bodega en wijnkelder natuurlijk niet ontbreken.

4. Ontdek de traditionele Franse keuken in de Alpen

Vanuit het kleinschalige Hotel Esprit Montagne, gelegen in het dorp La Chapelle d'Abondance in de Haute-Savoie, verken je de Franse Alpen. De Nederlandse gastheer verwelkomt je hartelijk en zorgt dat het je tijdens je reis aan niets zal ontbreken. Hij nodigt je gedurende de week ook uit voor een door hem begeleide wandeling in de schitterende omgeving, met de beboste heuvels, alpenweiden, bergmeren en uitzicht op de Mont Blanc.

Het arrangement is inclusief drie keer een driegangendiner, waarbij je kennismaakt met de traditionele Franse keuken. De chef maakt hierbij gebruik van seizoensproducten uit de regio. Op de tafels staat de zogenaamde ‘productenencyclopedie’, waarin je alles over ingrediënten, oude tradities en bijzondere anekdotes leest. Het is overigens geen probleem de calorieën de volgende dag weer te verbranden tijdens een flinke wandeltocht over een deel van de GR5-wandelroute, die langs het dorp loopt. Liever iets ontspannends? Strijk neer in de hoteltuin, bij de open haard of in de kruidensauna. 

5. Toscane: een feest voor je zintuigen

De Italiaanse regio Toscane trakteert zijn bezoekers op adembenemend mooie landschappen, terwijl de steden bol staan van de kunstschatten. Wijnranken en olijfbomen bedekken de rollende heuvels, statige cipressen flankeren de landweggetjes en Da Vinci, Raphael en Caravaggio tonen hun wereldberoemde werken. En bovenop al dat moois komen nog de rijke en gevarieerde smaken van de regio, waarvan al veel bij deze reis is inbegrepen. Zo proef je de zoete lekkernij buccellato en een heerlijke gelato en staat er zowel een kaas- als een wijnproeverij op het programma. 

Er is onderweg twee keer een diner met wijn inbegrepen, waarbij je kennis maakt met de regionale keuken. Ook steek je gedurende de reis nog even de handen uit de mouwen tijdens de kookworkshop in Hotel Le Colline in San Gimignano. Uiteraard geniet je daarna van je zelfgemaakte gerechten, onder het genot van bijpassende wijnen. Loopt het water je inmiddels al in de mond?

6. In het spoor van Aphrodite op Cyprus

De godin Aphrodite werd volgens de Griekse mythologie geboren op de rotsen langs de kust van Cyprus. Zij is het symbool van liefde, passie en schoonheid en leert je te genieten van het leven. Daar heb je in Cyprus volop de gelegenheid toe: je reist van de stranden naar de bergen, van lieflijke dorpjes tot historische steden en tussen de olijfgaarden en de wijnranken. 

Tijdens deze autorondreis breng je een bezoek aan een wijnlandgoed in Omodos en proef je de Cypriotische wijn. In dit dorp, dat in het Troödosgebergte ligt, vindt ook jaarlijks in augustus een wijnfestival plaats. Je maakt kennis met de authentieke smaken van het eiland wanneer je aanschuift voor de lunch bij een lokale familie: zowel een heerlijke culinaire, als een leuke culturele ervaring. Tot slot sluit je voor een stukje doe-het-zelven aan in het traditionele huis van Petros, waar je koupepia leert te maken: met gehakt, rijst, munt en tomaten gevulde wijnbladeren. Smullen!

7. Laat je verwennen in de Vogezen

De 18e-eeuwse Franse schrijver en filosoof Jean-Jacques Rousseau wist het al: ‘Le bonheur c’est un bon compte en banque, une bonne cuisinière et une bonne digestion’ (geluk is een gevulde bankrekening, een goede chef en een gezonde spijsvertering). Verwennerij dus. En dat staat bij deze 4-daagse autovakantie naar Gérardmer in de Vogezen op het programma. 

Je strijkt neer in Le Grand Hôtel & Spa, dat maar liefst drie uitstekende restaurants rijk is. Bij aankomst kom je gelijk in de stemming met het aangeboden welkomsthapje, waarna je een viergangendiner wacht. Een lunch of diner zonder wijn is voor een Fransman nauwelijks voor te stellen, dus zoek een bij het menu passende mooie fles en geniet van een totale culinaire belevenis. Voor de tweede avond staat er naar keuze een raclette- of fondue-diner voor je klaar en de laatste avond kun je er zelf op uit trekken in het dorp. Ook fijn: toegang tot zwembad, jacuzzi en sauna is inclusief.

8. ‘Slow’ is het sleutelwoord in de Piemonte

Per trein reis je naar Milaan, waar je de elektrische huurauto ophaalt en de Piemonte verkent, terwijl je verblijft in bijzondere hotels, zoals een oud klooster, een boerderij of een wijnhuis. Het is een wat minder bekende regio dan de toeristische trekpleisters elders in Italië en dat is juist de charme. De Piemonte heeft ontzettend veel moois en lekkers te bieden. Middeleeuwse plaatsen sieren het heuvelachtige landschap, dat verder wordt gekenmerkt door wijngaarden, rivieren en meren en waar de Alpen de coulissen vormen.

De Piemonte leent zich uitstekend voor een ontspannen vakantie. ‘Slow’ is hier het sleutelwoord. Dat geldt zowel voor de manier van reizen als de bereiding van het voedsel. Het fenomeen ‘slow food’ komt uit deze streek. Het begint met het viergangen welkomstdiner in Country Relais I Castegnoni, met wijn uit eigen productie. Halverwege de reis, in de buurt van truffelhoofdstad Alba, is er nog een driegangendiner inbegrepen. Ook leuk: bezoek de plaatselijke markten en prikkel je smaakpapillen met de lekkerste hazelnoten, streekkazen en witte truffels.

9. Al proevend langs de parels van de Peloponnesos

Deze single groepsreis neemt je vanuit Athene mee over een paar voor de kust liggende eilanden en langs de hoogtepunten van de Peloponnesos. Tussen de diverse actieve en culturele excursies door, krijg je tongstrelende gerechten voorgeschoteld en leer je de fijne kneepjes van de Griekse keuken. Het begint al goed met een welkomstdiner in de gezellige wijk Plaka in Athene. 

Op het eiland Poros neem je deel aan een door een Grieks-Nederlands koppel georganiseerde kookworkshop. Je leert de basisbeginselen van het Griekse koken met smaakvolle en gezonde ingrediënten, waarvan je kan genieten tijdens de lunch. Nadat je weer op het vasteland bent teruggekeerd, volgt er een rondleiding en proeverij door een ouzofabriek. Ouzo is het bekende Griekse anijsdrankje met een flink alcoholpercentage. Geen probleem: de buschauffeur is de BOB. Voordat de reis met een diner in de kustplaats Mati wordt afgesloten, staat er nog een wijnproeverij in het Griekse wijngebied Nemea op het programma.

10. Bourgondisch genieten in onze eigen achtertuin

Smaken verschillen. En dat is juist fantastisch! Tijdens een reis door Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en België ervaar je de diverse keukens, culinaire tradities en typische regionale smaken. Je ontdekkingstocht door deze vier landen langs bergen, meren, kastelen en wijngaarden is doorspekt met veel culinaire extra’s. Dat wordt Bourgondisch genieten. Maar er zijn ook voldoende activiteiten tijdens deze reis te ondernemen om de spijsvertering te bevorderen.

In het hotel in het Duitse Zwarte Woud is er meteen een hartelijke ontvangst met koffie en een lekkernij. De rit door de Franse Elzas, waar je verblijft aan de Route des Vins d’Alsace, wordt eerst onderbroken door een uitgebreide verzorgde picknick en later door een proeverij van verschillende lokale wijnen. In de Vogezen en Luxemburg maken je smaakpapillen overuren tijdens de diverse diners die zijn inbegrepen, waaronder een avond naar keuze een raclette- of fonduemaaltijd. En bij onze zuiderburen krijg je een Bourgondisch proefpakket en een ‘share & eat’-schotel. 

Meer tips voor een culinaire vakantie

Hotelarrangementen om helemaal tot rust te komen 
Zin om er even tussenuit te gaan? Bekijk ons aanbod en lees alle tips en informatie voor een ontspannen hotelarrangement.
Weekendje weg in Nederland 

Ben je op zoek naar een weekendje weg in Nederland? Hier vind je onze meest bijzondere overnachtingen, speciaal samengesteld voor onze leden.

Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.