Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

16x de leukste culinaire reizen

Ga tijdens je vakantie op culinaire ontdekkingstocht en zet je smaakpapillen op scherp. Proef de wijnen uit de achtertuin in Stellenbosch, een 'granny biscuit' ijsje in Valencia (het lekkerste ijs van Spanje) en het gerecht Bacalhau à Gomes de Sá in Porto (dé stokvishoofdstad van Portugal). Of steek je handen uit de mouwen en volg een kookworkshop om kennis te maken met de fijne kneepjes van de lokale keuken.

Bezoek in Japan een van de grootste wasabi-boerderijen van het land, waar je van alles te weten komt over deze pittige smaakmaker. Of bekijk bij een traditionele wijnboerderij in Georgië - een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld - hoe wijn in de kvevri (grote aardewerken vaten) wordt geproduceerd. Je lekker in de watten laten leggen kan natuurlijk ook: bij een van de Michelin sterrenrestaurants in San Sebastian bijvoorbeeld. Dit zijn zestien bestemmingen waar de culinaire liefhebber z’n hart zal ophalen.

1. Langs de wijngaarden van de Route des Vins d’Alsace

De uitgestrekte wijngaarden in het plaatsje Elzas, Frankrijk

Tijdens dit arrangement is het karakteristieke charmehotel Munsch in het schilderachtige Saint-Hippolyte je thuisbasis. Een uitgelezen plek voor wijnliefhebbers. Vanaf het balkon van je kamer heb je uitzicht over de wijngaarden, die keurige lijnen trekken over de glooiende heuvels. Het dorp ligt aan de 170 kilometer lange Route des Vins d’Alsace, in het hart van de gelijknamige regio. Het is een van de populairste gastronomische routes van Frankrijk, waarvan je bij de reis een kaart ontvangt. Stap onderweg uit in charmante plaatsjes als Riquewihr of Ribeauville en wandel over de geplaveide straten en langs de met bloemen versierde vakwerkhuizen.

Geniet drie avonden van een uitgebreid viergangendiner in Restaurant aux Ducs de Lorraine in het hotel, waar de gerechten worden samengesteld uit heerlijke verse streekproducten. Laat je adviseren over welke wijnen het beste bij het menu passen en proef de lokale Riesling, Pinot Gris en Muscat, alle gebotteld in de typerende lange slanke Flûtes d’Alsace. Helemaal top: je hoeft na het diner de deur niet meer uit.

2. Van pintxos bar naar sterrenrestaurant in ‘t Baskenland

De typische tapasbars vol met pintxos, Spanje

Fijnproevers vallen aan het begin van deze rondreis meteen met hun neus in de boter. Nergens anders in Spanje vind je zoveel tapasbars als in de elegante kustplaats San Sebastián. De tapas die doorstoken zijn met een cocktailprikker worden pintxos genoemd. Ook vind je hier veel Michelin sterrenrestaurants. Op weg naar Bilbao kom je langs het prachtige Zarautz en Getaria. Stop hier voor de lunch: proef de typisch Baskische keuken en de frisse witte txakoli-wijnen, die extra lekker smaken bij vis en zeevruchten. 

Bezoek in Bilbao naast het beroemde Guggenheim Museum, ook de drie verdiepingen tellende markthal Mercado de la Ribera, waar je verse groenten, fruit, vlees en vis kunt kopen. Proef in Asturië de beroemde cider, en maak op weg naar Burgos een tussenstop in Las Arenas, om de grot te bezoeken waar de Cabrales kaas rijpt. Hier zie je het hele kaasmaakproces en kun je deze Spaanse blauw geaderde koeienkaas proeven. Na een bezoek aan Burgos staat de bekendste wijnregio van Spanje op het programma, La Rioja. Ga naar een van de wijnhuizen in het plaatsje Haro, en duik in Logronõ de Calle de Laurel in, een van de beste tapasstraten van Spanje.

3. Tongstrelers in drie Italiaanse regio’s

Uitgestrekt landschap met olijfgaarden in de Toscane, Italië

Je rijdt tijdens deze autorondreis in Italië van Piemonte – de truffelregio – via de wijnvelden en olijfgaarden van Toscane naar Veneto, beroemd om de prosciutto en de gnocchi. Gelukkig duurt de reis minimaal 10 dagen, want er valt veel te proeven. En overal een espresso toe. De culinaire ontdekkingstocht wordt afgetrapt met het diner in het Alter Hotel in Barge, waar traditionele gerechten in een modern jasje worden geserveerd.

In Toscane rijg je de ene smaaksensatie aan de andere: van geurige bruschetta’s met sappige tomaten tot de pittige pecorinokaas en van verse artisjokken tot het lekkerste sorbetijs. In Hotel Villa Tacchi geniet je tijdens het diner van de smaken van Veneto en staat er een wijnproeverij in de omgeving op het programma. Als leuk extraatje valt bij boeking van deze reis ook twee keer het lifestyle magazine De Smaak van Italië bij je in de brievenbus.

4. Van sake brouwerij tot wasabi boerderij in Japan 

Prachtig uitzicht vanaf een historisch gebouw op de wijk Kitano, Japan

Het startpunt van deze groepsrondreis door Japan is Osaka. Vanaf hier gaan we een vakantie vol culinaire hoogtepunten tegemoet. In Kobe bezoeken we een sake-brouwerij waar je van Japans bekendste drankje proeft. Volgens kenners wordt in Kobe de beste sake van Japan gebrouwen, dankzij de uitstekende kwaliteit van het water hier. Tijdens je treinreis naar Nagasaki, op het zuidelijke eiland Kyushu, lunchen we aan boord met een bento-box; een lunchbox die er fantastisch uitziet met al die lekkernijen. 

Ook de valleistad Matsumoto staat op het programma. In deze prachtige omgeving ligt een van de grootste wasabi-boerderijen van Japan. Hier leren we alles over de productie van deze pittige Japanse smaakmaker. Wie durft, kan in het winkeltje een wasabi-ijsje kopen. We overnachten vervolgens in Matsumoto, bekend om de uitstekende sobanoedels. Zeker het proberen waard bij het diner. Uiteraard gaan we ook nog naar de bruisende metropool Tokyo. Shinjuku en Shibuya zijn levendige wijken met opzichtige gevelreclames en het drukste zebrapad ter wereld. Het oude Tokyo vind je in de wijk Asakusa met de indrukwekkende Senso-Ji tempel. Sla ook de 'electric town' Akihabara of Harajuku niet over, met kattencafés, manga-figuren en de Japanse popcultuur.

5. Porto: de stokvishoofdstad met 365 bereidingswijzen 

Proosten met een wijntje met uitzicht op de Douro rivier, Portugal

Met een huurauto trek je door het noorden van Portugal. Wijnliefhebbers zullen hun hart ophalen in deze regio. Porto staat vooral bekend om zijn fameuze portkelders. De meeste vind je in Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de rivier de Douro. De sfeervolle wijk Ribeira staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is heerlijk om doorheen te struinen. Leuk weetje: Porto is ook dé stokvishoofdstad van Portugal. De Portugezen kennen wel 365 verschillende bereidingswijzen van dit gerecht, voor elke dag één. De kok José Luis Gomes de Sá is de bedenker van het ultieme stokvisgerecht Bacalhau à Gomes de Sá.

In de Dourovallei zie je talloze terrasvormige wijngaarden, omheind met stenen muurtjes. Volg de N222 langs de rivier en de wijngaarden; een van de meest legendarische autoroutes van Spanje en Portugal. Langs de Douro vind je veel portkelders en quinta’s. Maak een tussenstop bij een van de wijnboerderijen en proef de lekkere port. Vaak kun je hier ook goed lunchen. Maak verder een boottocht over de Douro: vanaf de rivier beleef je de omgeving weer vanuit een heel nieuw perspectief. Tijdens deze vakantie verblijf je in drie verschillende hotels, aan de Douro vallei, bij een wijngaard en aan de kust.

6. Ontdek de traditionele Franse keuken in de Alpen

Uitzicht vanaf de prachtige tuin op het Espirit Montagne hotel, Frankrijk

Vanuit het kleinschalige Hotel Esprit Montagne, gelegen in het dorp La Chapelle d'Abondance in de Haute-Savoie, verken je de Franse Alpen. De Nederlandse gastheer verwelkomt je hartelijk en zorgt dat het je tijdens je reis aan niets zal ontbreken. Hij nodigt je gedurende de week ook uit voor een door hem begeleide wandeling in de schitterende omgeving, met de beboste heuvels, alpenweiden, bergmeren en uitzicht op de Mont Blanc.

Het arrangement is inclusief drie keer een driegangendiner, waarbij je kennismaakt met de traditionele Franse keuken. De chef maakt hierbij gebruik van seizoensproducten uit de regio. Op de tafel staat de zogenaamde ‘productenencyclopedie’, waarin je alles over ingrediënten, oude tradities en bijzondere anekdotes leest. Het is overigens geen probleem de calorieën de volgende dag weer te verbranden tijdens een flinke wandeltocht over een deel van de GR5-wandelroute, die langs het dorp loopt. Liever iets ontspannends? Strijk neer in de hoteltuin, bij de open haard of in de kruidensauna. 

7. Toscane: een feest voor je zintuigen

Groep mensen genieten van een lunch in Toscane, Italië

De Italiaanse regio Toscane trakteert zijn bezoekers op adembenemend mooie landschappen, terwijl de steden bol staan van de kunstschatten. Wijnranken en olijfbomen bedekken de rollende heuvels, statige cipressen flankeren de landweggetjes en Da Vinci, Raphael en Caravaggio tonen hun wereldberoemde werken. En bovenop al dat moois komen nog de rijke en gevarieerde smaken van de regio, waarvan al veel bij deze reis is inbegrepen. Zo proef je de zoete lekkernij buccellato en een heerlijke gelato en staat er zowel een kaas- als een wijnproeverij op het programma. 

Er is onderweg twee keer een diner met wijn inbegrepen, waarbij je kennis maakt met de regionale keuken. Ook volg je gedurende de reis nog een kookworkshop in Hotel Le Colline in San Gimignano. Uiteraard geniet je daarna van je zelfgemaakte gerechten, onder het genot van bijpassende wijnen. Loopt het water je inmiddels al in de mond?

8. Zuid-Afrika: proef de wijnen ‘uit de achtertuin’

Uitgestrekte wijngaarden voor de beruchte Tafelberg, Zuid-Afrika

Op naar Kaapstad, voor een ontdekkingsreis door Zuid-Afrika waar we onder meer de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en wijndorpje Stellenbosch bezoeken. Vervolgens reizen we door naar de noordoostkust, naar zompige moerassen met nijlpaarden en krokodillen en uitgestrekte savannes met olifanten en leeuwen. Na een safari in het wereldberoemde Krugerpark komen we aan in Ohrigstad, de ideale plek voor het bezichtigen van de bezienswaardigheden langs de Panoramaroute.

Ook op culinair gebied zul je volop genieten. Zo zetten we op dag 4 koers naar Stellenbosch, dat is omgeven door vruchtbare valleien en uitgestrekte wijnlanderijen. Na een bezoek aan de historische dorpskern gaan we naar een wijnhuis. Proef de bekroonde sauvignon blanc en schuif (optioneel) aan voor de boerderijlunch. In de middag bezoeken we nog een wijnboerderij, waar we diverse wijnen 'uit de achtertuin' mogen proeven. De volgende dag is de Neighbourgoods Market aan de beurt, de leukste markt van Zuid-Afrika met een enorme variatie in stalletjes met eten en drinken. Heel Kaapstad komt hier samen om het begin van het weekend te vieren. Ook de Botanische tuin van Kirstenbosch is prachtig met de mooiste bloemen, bomen en vogels. Het is er een oase van rust. Koop bij het winkeltje wat lekkers voor in je picknickmand.

Ontdek ook: de verrassend leuke steden in Europa

Bekijk ze hier 

9. De lokale lekkernijen van Andalusië

Een groep mensen gezellig aan een tapas diner, Spanje

Een tafel vol met tapas, de populaire kleine Spaanse gerechtjes, is een heerlijke traditie. Naar verluidt oorspronkelijk afkomstig uit Andalusië, waar men begon een klein schoteltje met een lekker hapje op glazen wijn te serveren om de drank tegen vliegen te beschermen. Aan de hand van de albondiges, patatas bravas, tortillas en empanadas reis je door deze zuid-Spaanse streek. Je verblijft tijdens de autorondreis in landelijke hotels en haciënda’s.

Bestel na een bezoek aan de indrukwekkende Mezquita in Cordoba op een van de uitnodigende terrassen een gazpacho met een glas Montilla-wijn uit de regio. Bewonder onderweg de kurkeiken, olijfgaarden en fruitbomen en pluk een sinaasappel direct bij de bron. Met een gids bezoek je in Aracena een ambachtelijke hammakerij, waar de smaakvolle pata negra wordt geproduceerd. En in Jerez de la Frontera mag een rondleiding door een sherry-bodega en wijnkelder natuurlijk niet ontbreken.

10. Laat je verwennen in de Vogezen

Panoramisch uitzicht op een klooster in bergen van Elzas, Frankrijk

De 18de eeuwse Franse schrijver en filosoof Jean-Jacques Rousseau wist het al: ‘Le bonheur c’est un bon compte en banque, une bonne cuisinière et une bonne digestion’ (geluk is een gevulde bankrekening, een goede chef en een gezonde spijsvertering). Verwennerij dus. En dat staat bij deze 4-daagse autovakantie naar Gérardmer in de Vogezen op het programma. 

Je strijkt neer in Le Grand Hôtel & Spa, dat maar liefst drie uitstekende restaurants rijk is. Bij aankomst kom je gelijk in de stemming met het aangeboden welkomsthapje, waarna je een viergangendiner wacht. Een lunch of diner zonder wijn is voor een Fransman nauwelijks voor te stellen, dus zoek een bij het menu passende mooie fles uit en geniet van een totale culinaire belevenis. Voor de tweede avond staat er naar keuze een raclette- of fondue-diner voor je klaar en de laatste avond kun je er zelf op uit trekken in het dorp. Ook fijn: toegang tot zwembad, jacuzzi en sauna is inclusief.

11. Grandioos Georgië met khachapuri op het menu

Een populair gerecht khachapuri met rode wijn, Georgië

Op de eerste avond van deze groepsrondreis proeven we meteen de lokale keuken in de hoofdstad Tbilisien, met verse groenten, walnoten en knapperig gebakken brood. Georgiërs zijn ook gek op khachapuri, een soort lokale variant van de pizza. Zeker proberen. Wist je al dat Georgië een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld is? In Kakheti bezoeken we een traditionele wijnboerderij, waar de familie laat zien hoe wijn in de kvevri (grote aardewerken vaten) wordt geproduceerd. Uiteraard hoort proeven er ook bij. Verder zien we hoe je churchkhela maakt, een typisch Georgische lekkernij van gedroogd druivensap en walnoten. Meehelpen mag; maak er zelf eentje voor de lunch.

Via Mtskheta vervolgt de reis over de oude Military Highway de bergen in, op weg naar Kazbegi. Onderweg lunchen we bij een lokale familie, waar je een khinkali workshop krijgt. Deze dumpling-achtige torentjes zijn gevuld met vlees en kruiden. Ook staan er nog verschillende bezienswaardigheden op het programma: de Gergeti Drievuldigheidskerk, de interessante grotstad Uplistsikhe en de meest imposante grotstad, Vardzia. Tot slot kun je nog kiezen voor een kookworkshop bij een lokale familie waarbij je gerechten leert maken uit Georgische keuken. Een mooie culinaire afsluiting van deze reis.

12. ‘Slow’ is het sleutelwoord in de Piemonte

De prachtige wijngaarden in de regio Piemonte, Italië

Per trein reis je naar Milaan, waar je de elektrische huurauto ophaalt en de Piemonte verkent, terwijl je verblijft in bijzondere hotels, zoals een oud klooster, een boerderij of een wijnhuis. Het is een wat minder bekende regio dan de toeristische trekpleisters elders in Italië en dat is juist de charme. De Piemonte heeft ontzettend veel moois en lekkers te bieden. Middeleeuwse plaatsen sieren het heuvelachtige landschap, dat verder wordt gekenmerkt door wijngaarden, rivieren en meren en waar de Alpen de coulissen vormen.

De Piemonte leent zich uitstekend voor een ontspannen vakantie. ‘Slow’ is hier het sleutelwoord. Dat geldt zowel voor de manier van reizen als de bereiding van het voedsel. Het fenomeen ‘slow food’ komt uit deze streek. Het begint met het viergangen welkomstdiner in Country Relais I Castegnoni, met wijn uit eigen productie. Halverwege de reis, in de buurt van truffelhoofdstad Alba, is er nog een driegangendiner inbegrepen. Ook leuk: bezoek de plaatselijke markten en prikkel je smaakpapillen met de lekkerste hazelnoten, streekkazen en witte truffels.

13. Valencia, met het lekkerste ijs van Spanje

De heilige kathedraal achter het plein in Valencia, Spanje

Je trapt je vakantie af in Valencia, de futuristische stad van Kunsten en Wetenschappen, waar alleen al de geur je een vakantiegevoel geeft: van de sinaasappelbomen tot de zoute zeebries. In het oude centrum vind je de Mercado Central, de overdekte versmarkt. Hier vind je typisch Spaanse producten. Koop wat lekkers en ga picknicken in de Jardines de Turia. Dit negen kilometer lange park is aangelegd in de drooggelegde Turia-rivier, waar ook de locals graag komen.

Met een lokale gids maak je een fietstour, langs mooie gebouwen als de kathedraal van Valencia met aansluitend een tapaslunch. Struin verder door de stad en geniet op een zonovergoten dag van een ijsje: het 'granny biscuit' ijs is tot het lekkerste ijs van Spanje. Ook smakelijk is de paella hier, want die komt vanuitgeroepen oorsprong uit Valencia. Paella Valenciana heeft ingrediënten als konijn, kip en soms slakken. Tijdens deze reis trek je ook met een huurauto het achterland in, richting de bergen. Naar onder andere de stad Cuenca die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Bekend om zijn hangende huizen die zich lijken vast te klampen aan de kliffen van de Huécar-kloof. De laatste dagen vertoef je bij de stranden van de Costa del Azahar, in Peñiscola.

14. Engeland: van high tea naar fish & chips

Historisch college gebouw in de universiteitsstad Oxford, Engeland

Engeland, het land van de high tea. Die kun je meteen uitproberen in dé universiteitsstad van Engeland: Oxford, waar menig premier en Nobelprijswinnaar heeft gestudeerd. De volgende ochtend zet je koers richting de Cotswolds. Tip: pak een stuk van de zuidelijke Romantic Road, dwars door schattige dorpjes. Maak onderweg een tussenstop voor een heerlijke cream tea; thee met een gebakje. Bristol was ooit een van de belangrijkste havensteden van Engeland en is beroemd om de straatartiest Banksy, die zijn straatkunstcarrière hier is begonnen. Zijn identiteit is nog altijd onbekend.

Een ander mysterie kom je tegen op weg naar het zuiden: het wereldberoemde Stonehenge met stenen die in een cirkel zijn geplaatst. Je reist verder naar havenstad Southampton (de vertrekhaven van The Titanic) of badplaats Bournemouth. Op dag 10 rijd je naar het zuidoosten. Wijnliefhebbers kiezen voor de noordelijke route langs de wijngaarden van Kent, zoals Biddenden Vineyards en Chapel Down. De wijnen doen niet onder aan die van hun Franse buurtgenoten. En vergeet ook niet te genieten van de fish and chips in een traditionele pub. Tijdens deze vakantie geniet je in kleinschalige B&B’s van een typisch Engels ontbijt. Een goede start van de dag.

15. Bourgondisch genieten in vier verschillende landen

Historische vakwerkhuizen in het dorpje Kayersberg, Frankrijk

Smaken verschillen. En dat is dan ook meteen het mooie van deze reis door België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Deze ontdekkingstocht langs bergen, meren, kastelen en wijngaarden is doorspekt met veel culinaire extra’s. Maar er zijn ook voldoende activiteiten te ondernemen om de spijsvertering te bevorderen. Vanaf de historische stad Mechelen ga je naar de Luxemburgse Ardennen. Volg een van de wandelroutes en maak een uitstapje naar het stadje Diekirch, om aldaar een ambachtelijk biertje te proeven in de brouwerij. Vervolgens rijd je via Nancy en Metz naar de Vogezen in het oosten van Frankrijk, gelegen in het stroomgebied van drie verschillende rivieren.

De Elzas is een van Frankrijks mooiste streken. Je verblijft in het dorp Kaysersberg, waar een wijnproeverij mogelijk is bij een van de wijnhuizen. Of geniet van een wijntje langs de Elzasser Route des Vins. Op naar het vierde land in deze rondreis, Duitsland. Baiersbronn is een waar wandelparadijs. Liever een ritje met de auto? De panoramische Schwarzwaldhochstrasse is de oude hoofdweg tussen Freudenstadt en Baden Baden en voert dwars door de prachtige natuur van het Zwarte Woud. Tijdens deze vakantie proef je van keukens die totaal van elkaar verschillen: van ambachtelijke biertjes tot heerlijke wijnen en van raclette via croissants tot kirschtorte.

16. Een kijkje in de keuken op Java en Bali

De indrukwekkende rijstvelden op het eiland Bali, Indonesië

Tijdens deze 19-daagse groepsrondreis Java & Bali zien we de hoogtepunten van het mooie Java, waaronder het indrukwekkende Pandu ereveld. We maken een adembenemende treinrit langs smaragdgroene rijstvelden en kleine dorpjes richting Jogjakarta. In deze culturele hoofdstad van Java bewonder je de wereldberoemde Borobudur, het boeddhistische meesterwerk uit de 8ste eeuw. In Kalibaru wacht ons een rondleiding op de plantage waar je alles leert over de verbouw van onder andere cacao, koffie, peper en rubber. Wandel door de rijstvelden en de kruidentuin; het zal je verbazen wat er allemaal groeit in de vruchtbare vulkanische landbouwgrond van Oost-Java.

De laatste week verblijven we met de groep op Bali. Onderweg naar Ubud lunchen we in een lokaal restaurant, een mooie eerste kennismaking met de Balinese keuken. Na twee dagen Ubud vertrekken we richting de kust, waar je alle indrukken aan het strand op je in kunt laten werken. Ook kun je optioneel een kookworkshop volgen. Met hulp van een chef-kok ga je Indonesisch koken, en word je wegwijs gemaakt in de vele specerijen die gebruikt worden. Na het koken mag je uiteraard de gerechten proeven. Als afsluiting krijg je een naslagwerkje met de recepten die je die dag hebt bereid. Een leuk aandenken.

Meer tips voor een culinaire vakantie

Hotelarrangementen om helemaal tot rust te komen 
Zin om er even tussenuit te gaan? Bekijk ons aanbod en lees alle tips en informatie voor een ontspannen hotelarrangement.
Weekendje weg in Nederland 

Ben je op zoek naar een weekendje weg in Nederland? Hier vind je onze meest bijzondere overnachtingen, speciaal samengesteld voor onze leden.

Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.