Verplicht mee in de auto in Kroatië

Ga je met de auto op vakantie naar Kroatië, check dan van tevoren welke items je verplicht mee moet hebben in de auto.

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op voldoende afstand, en buiten de bebouwde kom minstens 100 m, achter het voertuig worden geplaatst. In een auto met een aanhangwagen of caravan erachter moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. Deze moeten bij pech of een ongeval naast elkaar op de hiervoor aangegeven afstand achter de combinatie worden geplaatst. Daarnaast moeten in alle gevallen de alarmlichten worden ingeschakeld.
  • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen als deze bij pech of een ongeval langs de weg uit het voertuig stapt. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Ook passagiers die in het donker of bij slecht zicht langs de weg lopen (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), zijn verplicht een reflector of lampje bij zich te dragen of een veiligheidshesje te dragen. De ANWB adviseert bestuurders daarom voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
  • Verbanddoos - Het is verplicht een verbanddoos in de auto te hebben.
  • Reservelampen - Het is verplicht reservelampen in de auto te hebben. Deze plicht geldt echter niet als de auto is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.
  • Een brandblusser is alleen verplicht in bedrijfsauto's.

Bestel de verplichte artikelen direct online

Advies

Verplicht op de motor

  • Veiligheidshesje - Motorrijders en passagiers die in het donker of bij slecht zicht langs de weg lopen (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), zijn verplicht een reflector of lampje bij zich te dragen of een veiligheidshesje te dragen. De ANWB adviseert motorrijders daarom om voor zichzelf en een eventuele passagier een veiligheidshesje mee te nemen.
  • Reservelampen - Motorrijders moeten reservelampen bij zich hebben. Dit geldt niet als de motor is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.
  • Motorrijders en zijspanrijders hoeven geen gevarendriehoek of verbanddoos bij zich te hebben.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer info over onderweg naar Kroatië

Tol in Kroatië
Actuele verkeersinformatie
Verkeerregels
Verkeersboetes
Tanken in Kroatië