Natuur in Toscane

Een veelgehoord vooroordeel luidt dat Italianen niets geven om de natuur. Niets is minder waar: al in 1922 werd in Italië een nationaal park gesticht. Ook in Toscane is veel ‘puur natuur’ zonder wolkenkrabbers en nieuwbouw. Verken het glooiende landschap met de auto, fiets of te voet.

Bijna negentig procent van Toscane is bergachtig gebied. Dat levert prachtige uitzichten op vanuit je campingstoel of vanaf een terras. In de verte liggen de buurregio’s Ligurië en Emilia-Romagna in het noorden, Marche en Umbrië in het oosten en Latium in het zuiden. In het noorden en oosten wordt de regio begrensd door de Apennijnen, in het westen door de Tyrreense Zee.

Naar de kust van Toscane

In het noordelijke kustgebied van Toscane, de Versilia, vind je vooral grote badplaatsen met brede zandstranden. Ten zuiden van Livorno ligt een langgerekte platte kuststrook, eveneens met veel prachtige stranden, die meestal door pijnboombossen van het binnenland worden gescheiden. In het voorgebergte bij Piombino wordt de kust grilliger.

De Maremma

In het natuurpark de Maremma, ten zuiden van Grosseto, vind je een beschermd kustlandschap, met bij de Monte Argentario een stijl omhoog oprijzend en door landtongen met het vasteland verbonden eiland. De Maremma, het zuidwestelijke deel van Toscane tussen de Monte Amiata en de kust, is een extreem dunbevolkt berglandschap. Slechts hier en daar liggen kleine stadjes en dorpjes met vaak veel interessante plekken, zoals het oude mijnstadje Massa Marittima, Sovana met zijn Etruskische dodensteden of het schilderachtige Pitigliano.

Wandelen in Toscane

Maagdelijke natuur, weidse uitzichten, oude dorpjes en steden en aan het begin van de zomer de levendige kleuren van de papaver, brem en orchideeën: in Toscane is het heerlijk wandelen. Op de bonnefooi gaan wandelen in Toscane is echter meestal niet zo’n goed idee. Je loopt het risico om urenlang over saaie grindweggetjes te lopen, om uiteindelijk nog te verdwalen. De route van Montalcino naar Sant’Antimo is wél goed aangegeven.

Download mooie wandelingen in Toscane

Ontdek de natuur in Toscane

Toscane biedt afwisseling genoeg voor de natuurliefhebber! Wil je meer weten over de natuur en hoogtepunten in Toscane? Je leest er alles over in de ANWB Extra reisgids Toscane.

Handig om te weten als je naar Toscane gaat

Tol in Italië
Milieuzones in Italië
Leuke tips voor een vakantie naar Italië