Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervoer in en naar Florence

Met een pendelbus of taxi ben je zo van de luchthaven van Florence in het stadcentrum. De stad zelf is goed beloopbaar, maar de elektrische bus of betaalbare taxi bieden een prima alternatief.

Openbaar vervoer naar Florence

Van de luchthaven naar het stadcentrum

De goedkoopste manier om van de luchthaven Aeroporto di Firenze-Peretola (voorheen Amerigo Vespucci) naar de stad te komen is met de pendelbus. Maar ook een taxirit is betaalbaar; het centrum van Florence ligt op minder dan 10 km van de luchthaven.

Van Aeroporto di Firenze-Peretola (Florence) naar het stadcentrum

 • Pendelbus: de pendelbus VolainBus/Fly by Bus van Busitalia verbindt de luchthaven van Florence met busstation Galleria bij het centrale treinstation Santa Maria Novella. De bus rijdt overdag iedere 30 minuten en in de avond tot middernacht ieder uur. De rit duurt een half uur. Kaartjes kosten € 6,- voor een enkeltje en € 10,- voor een retour. Kaartjes zijn ook te koop in de bus (contant!), aeroporto.firenze.it.
 • Taxi: een taxirit naar het centrum is ook goed mogelijk. Tip: betrek je taxi van de officiële taxistandplaats, niet van de toeristenjagers bij de uitgang. Er wordt gewerkt met een vaste ritprijs van € 22,- doordeweeks en € 24,- in de weekends. Per koffer wordt er extra gerekend.
 • Tram: Sinds 2019 is er ook een tramverbinding met de binnenstad. De nieuwe tram van vervoersmaatschappij Gest (lijn T2) rijdt in 20 minuten tussen het vliegveld en halte Piazza dell’Unità Italiana, dicht bij het centraal station Firenze S.M. Novella. De trams rijden, afhankelijk van het tijdstip op de dag, om de vier tot twintig minuten. Tickets kosten € 1,50 voor een enkele reis of € 14,- voor een tienritten kaart. Kaartjes zijn ook geldig op andere trams in de stad.

Omdat Florence een relatief bescheiden luchthaven heeft, gebruiken veel reizigers ook het op 100 km gelegen Pisa (met zijn veel grotere luchthaven) als aanvliegbestemming.

Van Aeroporto Gallileo Gallilei (Pisa) naar het stadcentrum van Florence

 • Trein: het treinstation bevindt zich buiten de vertrekhal van het vliegveld. Treinen (zeer frequent) rijden naar treinstation Santa Maria Novella in Florence (ca. 1 uur, trenitalia.it). Het treinstation ligt een kilometer van het vliegveld verwijderd maar is eenvoudig met een automatische shuttletrein (de Pisa Mover) bereikbaar. De trein doet er ongeveer tussen de 6 en 15 minuten over (afhankelijk van het tijdstip) en rijdt tussen 06.00 en middernacht. Tickets kosten € 5,- voor een enkeltje en € 10,- voor een retour. Info: pisa-mover.com/en/shuttle-service/
 • Bus: ook de bus (Sky Bus Lines Caronna) rijdt naar Florence. Overdag rijdt de bus tot de tramhalte Guidoni in het noordwesten van Florence. Vanaf daar kun je tram T2 naar het centrum nemen. In de avond en in de nacht gaat de bus naar treinstation Santa Maria Novella in Florence en kost een ticket ca € 15,- voor een enkele reis (‘s nachts 25,-). De rit duurt ongeveer 1 uur. Tickets zijn ook op het vliegveld zelf verkrijgbaar.
 • Taxi: een rit van het vliegveld van Pisa naar het centrum van Florence kost ca. € 140,-.


Vervoer in de stad

Wie een accommodatie heeft in het stadcentrum zal weinig gebruik maken van het openbaar vervoer. De meeste bezienswaardigheden liggen immers dicht bij elkaar.

 • Elektrische bus: busbedrijf Autolinee Toscane (voorheen ATAF) heeft vier elektrische buslijnen (C1, C2, C3 en D) die door het historische centrum rijden. Je kunt een enkeltje kopen voor € 1,50 dat 90 minuten geldig is vanaf validatie. Let goed op dat je ticket ook daadwerkelijk wordt afgestempeld, want zonder die validatie ben je in overtreding en krijg je een boete! Tickets koop je bij officiële verkooppunten in winkels met het opschrift van Autolinee Toscane. In de bus zijn de tickets duurder. Er zijn ook gunstig geprijsde kaartjes voor 4 dagen. En er is de Agile Card, een chipcard die je kunt opladen voor 10, 20 of 35 ritten.
  Een andere optie is de Firenze Card+ die interessant is als je tot drie dagen in de stad bent. Deze kaart geeft niet alleen gratis toegang tot musea, maar je mag ook onbeperkt met het ov reizen in de stad reizen. 
 • Stadsbus: Autolinee Toscane heeft zo’n 100 stadsbuslijnen in bedrijf. Voor reizigers zijn de lijnen 12 en 13 interessant omdat ze ook stoppen bij de Piazzale Michelangelo en de Church of San Miniato al Monte. Bussen rijden tussen 06.00 uur en 22.00 uur.
 • Tram: Florence heeft momenteel drie actieve tramlijnen die vanaf 05.30 uur tot middernacht rijden. Afhankelijk van het tijdstip rijden ze om de 3 tot 12 min. Er zijn plannen voor een vierde lijn.
 • Taxi: taxistandplaatsen vind je op alle belangrijke pleinen.


Auto huren in Florence

Voor het vervoer binnen de autoluwe stad zelf is een auto niet aan te bevelen, maar wie vanuit Florence de rest van Toscane wil verkennen, kan via ANWB bij Sunny Cars een huurauto regelen tegen aantrekkelijke tarieven.


Vervoer naar Florence

KLM en Vueling vliegen rechtstreeks tussen Amsterdam en Florence, diverse andere maatschappijen doen dat met een tussenstop maar in de praktijk pakt dat vaak erg ongunstig uit.

Alternatief: Pisa

Transavia vliegt rechtstreeks tussen Amsterdam en Pisa. Ryanair vliegt rechtstreeks tussen Eindhoven en Pisa.

ANWB Extra reisgids Florence

Dit en nog veel meer handige tips vind je in de ANWB Extra Reisgids Florence. Je kunt 'm heel gemakkelijk online bestellen. Inclusief uitneembare kaart!

Een stedentrip naar Florence boeken

Wil je Florence met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.