Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Trier

De Duitse stad Trier aan de oever van de Moezel is bij vele generaties toeristen in trek. Met dank aan het fraaie historische centrum en de ligging in het groene Moezeldal met z’n oude stadjes en wijngaarden. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Trier.

Wat te doen in Trier?

Trier is zo oud als de weg naar Rome. Of eigenlijk: nog veel ouder. Ver voordat de Romeinse keizer Augustus de nederzetting Augusta Treverorum in circa 16 voor Christus stichtte, het latere Trier, waren er in het dal van de Moezel al nederzettingen waarvan sommige uit 3000 jaar voor Christus stammen. Trier is, dankzij de Romeinen, de oudste stad van Duitsland (samen met Worms). Bezoek de Romeinse Porta Nigra en de Basilica van Constantijn. Drink een Moezelwijntje op een van de terrassen op en rond de Grote Markt, een van de mooiste historische pleinen van Duitsland. In de wijnheuvels rond Trier met z’n vele bezienswaardigheden loop je de calorieën er gemakkelijk af. 

1. Verkleurde Romeinse poort: de Porta Nigra 

Het bekendste bouwwerk van Trier heeft de wow-factor: de Porta Nigra is een kolossale Romeinse stadspoort (36 meter breed en 30 meter hoog) uit het jaar 170 na Christus. Het is een van de best bewaarde Romeinse stadspoorten ten noorden van de Alpen. De naam Porta Nigra verwijst naar het zandsteen dat door de tand des tijds donker is verkleurd. Oorspronkelijk maakte de poort deel uit van een 6418 meter lange stadsmuur. 

De omvang van de poort zegt veel over het belang van Trier voor de Romeinen. Trier was zelfs even de hoofdstad van het West-Romeinse rijk en kreeg de bijnaam Secunda Roma, het Tweede Rome. Het wemelt hier dan ook van de prestigieuze Romeinse bouwwerken. 

2. Gezelligheid op de Grote Markt

Neem de tijd voor een bezoek aan de Hauptmarkt, oftewel de Grote Markt van Trier: het grote plein wordt omringd door fraaie historische panden. Het ‘hart van Trier’ behoort tot de mooiste pleinen van Duitsland. Centraal op het plein staat het Marktkruis uit 985 (een kopie; de echte staat in Simeonstift, het stadsmuseum van Trier). Het kruis is een teken dat Trier marktrechten heeft. 

Opvallend is het gebrek aan de typisch Duitse vakwerkhuizen op het plein, überhaupt in Trier. Dat komt omdat veel panden zijn gebouwd met materiaal dat uit de Romeinse overblijfselen werd gehaald. Dat was volop aanwezig, zodat de huizen helemaal uit steen konden worden opgetrokken. Ondanks het ‘roven’ van antiek bouwmateriaal heeft Trier gelukkig nog heel wat Romeinse bezienswaardigheden.  


3. Brug uit de Romeinse tijd: Römerbrücke

Een sterk staaltje Romeinse bouwkunst – in dit geval letterlijk – is de Römerbrücke waar na tweeduizend jaar nog altijd auto’s en vrachtwagens overheen rijden. De bouw begon in 16 voor Christus, in 71 na Christus werden de stenen pijlers toegevoegd. Vijf pijlers zijn overgeleverd uit de Romeinse tijd. De Römerbrücke in Trier is een van de oudste Romeinse bruggen in Noord-Europa. 

Dankzij de ingenieuze Romeinse bouwmeesters staat de Römerbrücke nog altijd als een huis. De pijlers zijn uit onverwoestbare rotsblokken gebouwd. Die blokken werden met ijzeren krammen verbonden, een werkwijze die je bij andere Romeinse bouwwerken terug ziet. 

4. Must tijdens je stedentrip: Moezelwijn proeven

Trier trekt veel wijnliefhebbers omdat de stad in een van de bekendste wijnregio’s ligt: de Moezelstreek. Proef zeker een (half)zoete witte Moezelwijn in een Weinstube, een wijntaverne waar vaak een kleine maaltijd wordt geserveerd. Meer dan zestig procent van de verbouwde druiven rond Trier is van de soort Riesling, ook wel ‘De Koningin van de druiven’ genoemd. 

Een leuk alternatief voor een bezoek aan een Weinstube is een rondleiding bij de Vereinigte Hospitien. Bij dit voormalige verpleeghuis horen de oudste wijnkelders van Trier. Ze zijn gebouwd in de Romeinse tijd en je kunt er een rondleiding volgen. Leer alles over de wijnbouw rond de Moezel en proef na afloop twee glazen Riesling. 


5. Beroemdste zoon van Trier: Karl Marx

Een statig, witgepleisterd stadshuis met elegante luiken. Op Brückenstraße 10 zag Karl Marx, grondlegger van het communisme en de beroemdste inwoner van Trier, in 1818 het levenslicht. Foto’s en documenten vertellen meer over zijn werk en zijn persoon. Veel bezoekers lopen na een bezoek door naar de Simeonstraße 8 (nu een opticien), waar Marx het grootste deel van zijn jeugd woonde. 

Weinig bekend is dat Karl Marx en zijn gezin na hun verhuizing naar Engeland in 1849 in bittere armoede leefden. Zijn moeder grapte ooit: ‘Had Karl maar kapitaal gemaakt in plaats van er alleen maar over te schrijven.’ (Het belangrijkste werk van Karl Marx heet ‘Das Kapital’). 

6. Boottocht over de Moezel

Je ontkomt er bijna niet aan: een boottocht over de Moezel. Het is een comfortabele manier om de hellingen met wijngaarden en de romantische wijndorpen te bekijken. Er zijn verschillende opstapplaatsen, zoals Trier, Cochem en Koblenz. Je kunt zowel een rondvaart boeken als een boottocht waarbij je van het ene Moezelstadje naar het andere vaart. 

De 544 kilometer lange Moezel stroomt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Vanaf Trier begint een bochtig en mooi traject richting een andere populaire toeristenplaats: Cochem. De Reichsburg, de grootste bezienswaardigheid van Cochem, staat op een heuvel en is van ver te zien. De burcht stamt oorspronkelijk uit 1020. 


7. Kolossaal Romeins bouwwerk: Basilica van Constantijn

Het paleis van de Romeinse keizer Constantijn de Grote is goed bewaard gebleven en imponeert door z’n omvang: 33 meter hoog, 67 meter lang en 27,2 meter breed. Met deze gigant wilden de Romeinen de macht en de grootsheid van de keizer tot uitdrukking brengen. Binnen was de Basilica voorzien van marmer, mozaïeken en beelden en er lag zelfs vloerverwarming. Die pracht en praal is door oorlog verdwenen. 

De Basilica is de grootste, intact gebleven ruimte uit de Romeinse oudheid. De Romeinen hadden verschillende trucs om de ruimte nog groter te laten lijken. Zo maakten ze de ramen en de nissen naar het midden toe kleiner, wat een ruimtelijk effect geeft. 

8. Amfitheater als deel van de stadswal

Zeker 20.000 bezoekers konden plaats nemen in het 2000 jaar oude amfitheater van Trier, de traditionele plek voor gladiatorengevechten en executies. Zo’n groot theater stond alleen maar in een écht belangrijke Romeinse stad. Nu is het een ruïne: de stenen van het amfitheater werden door de inwoners van Trier als bouwmateriaal voor hun eigen huizen herbruikt.

Het amfitheater werd ook als (oostelijke) stadspoort gebruikt. Deze maakte deel uit van de stadsomwalling. De toegangsweg tot Trier liep dwars door de arena.

9. Natuurwandeling tijdens je stedentrip: het Weinkulturpfad

Een heerlijke manier om de omgeving van Trier te verkennen is een wandeling door de wijngaarden. Het 1,6 kilometer lange Weinkulturpfad begint bij het amfitheater. Borden langs de weg informeren over de wijnbouw langs de Moezel, de verschillende druivensoorten en het proces van wijnmaken. Het prachtige uitzicht op de wijngaarden en de stad Trier is een leuke bonus.

Vanaf het Weinkulturpfad kun je een afslag maken naar Olewig. Er is vanaf de Porta Nigra in Trier ook een rechtstreekse busverbinding (paar minuten) naar het wijndorpje. Strijk hier neer bij een van de wijnhuizen. Nog leuker is een bezoek aan het Olewiger Weinfest in augustus, bekend in de streek en ver daarbuiten.

10. Enorme goudschat in het Rheinisches Landesmuseum

Een must voor cultuurliefhebbers: het Rheinisches Landesmuseum. Maar liefst 200.000 jaar geschiedenis trekt aan de bezoeker voorbij, in een ruimte van 3500 vierkante meter gevuld met archeologische schatten uit de regio. Tot de topstukken behoren de grootste mozaiëkencollectie ten noorden van de Alpen, de grafmonumenten van Neumagen en de grootste Romeinse goudschat ooit gevonden (meer dan 2600 gouden munten die bij elkaar 18,5 kilo wegen).

Het Rheinisches Landesmuseum heeft een bijzondere museumshop. Niet alleen koop je hier gecertificeerde replica’s van bekende artefacten, ze zijn daarnaast gemaakt in samenwerking met een charitatieve instelling. De Kreuznacher Diakonie heeft mensen met een handicap in dienst.

11. Met Schatkamer: de Dom van Trier

De Dom is een van de oudste kerken uit de klassieke oudheid en alleen daarom al een bezoek waard tijdens je stedentrip. Het bouwwerk – dat in de loop der tijd vele malen is veranderd van uiterlijk en formaat - gaat terug naar het jaar 326 na Christus toen de Romeinse keizer Constantijn de Grote op deze plek een Romeinse basilica liet bouwen. De Dom van Trier staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

De Schatkamer van de Dom bevat een grote varia aan relieken en middeleeuwse kunstnijverheid. Belangrijk voor gelovigen is de nagel van het Heilig Kruis waaraan Jezus is gestorven. De schat wordt bewaard in een reliekhouder uit de beroemde werkplaats van bisschop Egbert van Trier (950-993). Elders in de kerk vind je het Heilig Tuniek, het vermeende onderkleed van Jezus, dat hij droeg voordat hij werd gekruisigd. 

12. Stedentrip vol winkelplezier in Trier

Trier heeft een groot aanbod aan winkels, van bekende ketens tot leuke, kleine boetieks. De vier belangrijke winkelstraten zijn Simeonstrasse, Brotstrasse, Fleischstrasse en Nagelstrasse. Meer boetiekachtige winkels vind je in de Neustrasse, in het verlengde van de Brotstrasse. 

Misschien leuker dan een bezoek aan de winkels: struinen over een van de markten in Trier en in de omliggende plaatsen zoals Zell. Op de Grote Markt in Trier worden regelmatig markten georganiseerd, vooral met bloemen- en fruitkramen. Hou ook de Trödelmarkten (rommelmarkten) in de gaten. ’s Zomers is er elk weekend zo’n snuffelmarkt in verschillende Duitse stadjes, bijvoorbeeld in Schweich. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!