Naar artikel

Zien en doen in Thüringen

Cultuur en natuur gesammt

In het hart van het land vind je Thüringen, rond vijfhonderd na Christus was het een van de machtigste rijken van Midden-Europa. Ook daarna kwamen hier nog veel invloedrijke mensen vandaan zoals de literatoren Goethe en Schiller en Martin Luther, de grondlegger van het protestantisme.

Ook componist Bach was nauw verbonden met deze groen streek. Cultuur te over dus, al spant kunststadje Weimar absoluut de kroon. De adembenemende natuur van de streek vormt dan juist weer de basis van menig avontuurlijke of juist ontspannende vakantie.

Attracties en evenementen: onder de grond en de lucht in

Badewelt Waikiki en de dierentuin van Erfurt komen het dichtstbij een pretpark. Het moderne, grote dierenpark waar dieren echt de ruimte krijgen staat in de top vijf beste Duitse dierentuinen. De streek moet het meer hebben van bijzondere evenementen als de Zwiebelmarkt van Weimar in het tweede weekend van oktober dat volledig in het teken van uiensoep en uienbrood staat. Ook bijzondere plekken zijn er genoeg, zoals de Erlebnisbergwerk Merkers, een kalizoutmijn waar de Amerikanen nazigoud ontdekten en bezoekers uitvinden hoe zwaar het leven van mijnwerkers is. Ondergronds heb je het zelf zwaar als je verdwaalt in het ondergrondse labyrint van Sandstein-Märchenhöhle dat is ontstaan door de vraag naar strooi- en schuurzand. Wie liever de hoogte ingaat neemt de antieke Oberweissbacher Bergbahn het Thüringer Schiefergebergte op.

Bezienswaardigheden: leer en herinner

Grote schrijvers, kunstenaars en musici zoals Bach, Schiller en Goethe werden in deze regio geboren of hebben hier een periode gewoond. Hun geboorte- en woonhuizen vullen dan ook goed het aanbod aan musea in de wat grotere steden Erfurt, Weimar en Eisenach aan. Maar in heel Thüringen valt veel te leren, bijvoorbeeld over de geschiedenis van handvuurwapens in het Waffenmuseum in Suhl. De fabriek Automobile Welt Eisenach toont auto’s vanaf 1898 en in het Optisches Museum in Jena wordt de geschiedenis van lenzen en objectieven in beeld gebracht aan de hand van het werk van vroegere inwoner Carl Zeiss. De donkere kant van Thüringen komt naar boven in concentratiekamp Buchenwald, nu een belangrijke herinneringsplek.

Dorpen en steden: ‘ostalgisch’ en toch gezellig

De Berlijnse muur is dan wel lang en breed afgebroken, het resultaat op de Oost-Duitse stedelijke architectuur is er nog steeds. Saaie, grijze woonblokken ontsieren op het eerste oog de steden en dorpen van Thüringen. Maar de centra van deze vaak oude steden zijn gelukkig nog steeds gezellig. Het kleine Weimar is zelfs een culturele metropool met in bijna elke straat bezienswaardigheden. Goethe woonde er niet voor niets. Erfurt staat vol met kerken en musea, niet zo gek als je bedenkt dat er al sinds 1392 een universiteit gevestigd zit. Het middeleeuwse Mühlhausen garandeert interessante geschiedenislessen en in Arnstadt is alles te vinden over oud-bewoner Johann Sebastian Bach. Voor authentieke vakwerkhuizen en kuurtuinen kun je dan weer in Bad Langensalza terecht.

Eten en drinken: meer dan bratwurst

Geruststellend eten, zo kan je de Thüringse keuken samenvatten. Niet voor niets staan mensen in het hoogseizoen soms lang te wachten op een plekje in een restaurant. Ze wachten bijvoorbeeld op Erfurter Kachelwurst, het vroegere armeluiseten bestaande uit verse ganzen- of varkensbloed, broodkruimels, melk en gehakte uien. Veel meer mensen kiezen voor de bekende Thüringer Bratwurst dat zijn specifieke smaak krijgt van toegevoegd kalfsvlees. Toegankelijk is ook de Thüringer Rostbrätl, een warme aardappelsalade waaraan spek, uien en appels worden toegevoegd. Alles is gemarineerd in een mengsel van peper, olie en bier. Bier is ook de aanleiding voor de grote jaarlijkse biermarkt in Erfurt met bieren uit alle streken.

Fietsen: cultuur en natuur per fiets

Ontdek Thüringen via haar 1700 kilometer aan fietspaden voor fietsers van alle niveaus. Wie cultuur wil snuiven kiest voor de Thüringer stadsketen die de zeven mooiste steden met elkaar verbindt. Zij die benieuwd zijn naar de vele groene dalen en het vruchtbare rivierlandschap tussen Rennsteig tot aan Saale nemen het Ilmtal fietspad, een vlak pad geschikt voor gezinnen. Avonturiers wagen zich op de 200 kilometer lange Warratal-Radweg die dwars door het Thüringer Wald loopt, hier moet je niet bang zijn om af en toe flink op de pedalen te staan.

Kunst en cultuur: van grote macht naar grootse cultuur

Eens was Weimar de hoofdstad van de eerste Duitse Republiek. In de zestiende eeuw speelde het een sleutelrol in de Reformatie en in de Middeleeuwen was het een machtig land. Deze geschiedenis levert een mooie mix van kunstschatten, geschiedenis en cultuur op. Zo verheft zich in Erfurt een enorme kathedraal met subliem glas-in-lood. In Weimar is het Goethehaus een bezoekje waard. Goethe verbleef er een halve eeuw. Het Bauhaus Museum in diezelfde stad laat zien hoe de eerste aarzelende stappen van deze stijl daar werden gezet. In Gera bevat het Museum für Angewandte Kunst interessante art-decocollecties. Wie toch graag wat verder de geschiedenis in duikt kan bij het overdadige in achttiende-eeuwse barokstijl gebouwde Schloss Heidecksburg in Rudolstadt terecht.

Kamperen: kamperen in het boslandschap

De kampeerterreinen van Thüringen liggen mooi verspreid over de streek. Er is de laatste jaren hard gewerkt om de kwaliteit en de voorzieningen te verbeteren. De meeste terreinen zijn lekker ruim opgezet. In hartje zomer lijkt dat echter niet altijd zo, dan is het druk. Sommige van de mooist gelegen campings vind je in en direct rond het Thüringer Wald. Ook aan parkeerplaatsen voor campers wordt steeds meer aandacht besteedt.

Natuur: van alles wat

Geroemd als een van de mooiste Thüringer streken weet Eichsfeld iedereen te betoveren. Met haar kalksteenvlakten, diepe dalen, rollende heuvels en verwilderd bosland maken deze omgeving zeer fotogeniek. Fiets- en wandelliefhebbers zullen hier gelukkig zijn. Ten oosten ligt het romantische Saaletal, een rivierlandschap met ware fjorden, hier leer je meer over de plaatselijke parelvissers. Voor spanning en sensatie is er het dichtbegroeide Thüringer Wald met soms steile hellingen. Wandelaars halen hun hart op in het Thüringer Schiefergebirge, een groene langgerekte bergrug die uiteindelijk leidt naar de Rhön met vulkanische kegelbergen.

Overnachten: wees er vroeg bij

Het aanbod in hotelkamers wordt steeds groter, vooral in toeristische plaatsen als Weimar en Eisenach. Toch is de vraag in het hoogseizoen nog steeds groter dan het aanbod. Zij die er wel op tijd bij zijn kunnen kiezen voor speciale arrangementen met ontspannende kuren en massages. Voor een goedkope nacht boek je via een toeristisch kantoor een kamer bij mensen thuis. Exclusief en historisch overnachten kan, bijvoorbeeld in Erfurt, in het Sorat Hotel.

Uitgaan: van musicals tot nachtclubs

Feesten kunnen ze wel in Thüringen. In de Bierkellers van Gotha gaat het er gemoedelijk aan toe. Voor het drukke avondleven biedt de oude universiteitswijk van Erfurt, het Andreasviertel, met haar clubs en barretjes uitkomst. Hier worden ook vaak live concerten gegeven en in de schouwburg worden populaire musicals opgevoerd. Weimar heeft dan weer vooral historische kroegjes waar je rustig van je liter bier geniet. Royaal stappen gebeurt in Jena met de Wagnerstrasse met haar verschillende nachtclubs als hoogtepunt.

Winkelen: hou het bij specialiteiten

De kunstgaleries zijn vooral goed vertegenwoordigd in Erfurt. Deze stad is met haar 200.000 inwoners de belangrijkste winkelstad van de streek. Naast de meer bekende winkelketens, zijn er ook veel Thüringer specialiteiten te vinden. Voor een wat rustiger winkelervaring zijn Eisenach, Gotha en Gera heel geschikt. Een Goethe-souvenir komt natuurlijk uit Weimar en optische instrumenten als vergrootglazen en microscopen worden vooral in Jena aangeboden. Voor wie op zoek is naar een echt winkelcentrum biedt Leipzig in buurstreek Saksen uitkomst.

Zon, water en strand: buiten en binnen genoeg waterpret

Verkoeling op warme zomerdagen vind je in Bergsee an der Ebertweise, op hoogte, dus echt heel fris. Is dat iets te heftig dan biedt het Kristallbad van Bad Kloserlausnitz een ware tropische strandbelevenis met maar liefst elf themasauna’s. Gewoon in de natuur zwemmen kan bij het Nordstrand bij Erfurt, hier kan je ook duiken en waterskiën. In het Schleiersee Südbad in Jena is het vooral voor kinderen heel geschikt. Ouders ontspannen op het leuke terras of idyllische strandje. Gezinnen kunnen zich ook helemaal uitleven in het recreatiebad, met golfslagbad en spannende stroomversnellingen, van Rudolstadt.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Duitsland
Tips voor een vakantie Duitsland

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
Vanaf8,35per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!