ANWB AutoMaatje

ANWB AutoMaatje

Even boodschappen doen of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven.

ANWB AutoMaatje

Vrijwilligers vervoeren minder mobiele 'buren' met eigen auto

Nederland telt ruim 4 miljoen ouderen. 25 procent daarvan voelt zich eenzaam. Dat komt vooral omdat ze niet meer mobiel zijn. Geen vervoer betekent dat meer dan 1 miljoen mensen geïsoleerd raken. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij weer meedoen in de maatschappij.

Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding. Doordat de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal gratis beschikbaar stelt, kunnen gemeenten snel en zonder grote investeringen deze vervoerservice opzetten. Mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer is de reden dat de ANWB deze vervoerservice heeft opgezet. Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk.

Doe je graag iets voor een ander? Meld je dan aan als vrijwilliger en vervoer jouw minder mobiele 'buren' in je eigen auto. Je krijgt als vrijwilliger een kleine vergoeding van € 0,30 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. Je auto moet APK gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittenden dekking hebben. Vrijwilligers moeten jonger zijn dan 75 jaar en er kan om een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd worden. Je hoeft geen ANWB-lid te zijn.

Je kunt je aanmelden bij de welzijnsorganisatie in jouw gemeente. Die zal je in een gesprek van verdere informatie voorzien. Op de kaart zie in welke gemeenten AutoMaatje al loopt en welke gemeenten binnenkort zullen volgen met bijbehorende contactgegevens.

Als Stichting Welzijn of gemeente zul je het probleem van eenzaamheid bij ouderen ongetwijfeld herkennen. Hoe kun je in een tijd van almaar krimpende budgetten jouw plaatsgenoten tóch voldoende mobiliteit bieden?

De ANWB – al ruim 130 jaar van de mobiliteit – wil daar bij helpen. Met ANWB AutoMaatje bieden wij een professionele vervoersformule op basis van bewonersparticipatie. Onder de professionele koepel van ANWB AutoMaatje combineren we het beste van twee werelden: de landelijke ANWB en jullie kracht als lokale organisatie.

ANWB AutoMaatje is van plaatsgenoten voor minder mobiele plaatsgenoten. De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vrijwilligers en deelnemers hoeven geen ANWB-lid te zijn.

Servicepunt oprichten

De ANWB ondersteunt bij het oprichten van een servicepunt, zodat je snel en zonder grote investeringen kan starten.

Dit mag je van ons verwachten

Wil je naar de kapper, op familiebezoek, winkelen in de buurt of heb je een afspraak in het ziekenhuis of bij de fysiotherapeut? Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Het gebruik van ANWB AutoMaatje is verder geheel gratis.

Gebruik maken van ANWB AutoMaatje

  • Heb je vervoer nodig? Neem dan twee dagen van tevoren contact op met de lokale ANWB AutoMaatje-coördinator. Op de kaart vind je het telefoonnummer van het servicepunt in jouw gemeente.
  • De coördinator zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die je, op het door jou gewenste tijdstip, kan rijden.
  • De coördinator belt je terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor je gaat rijden. De vergoeding bedraagt € 0,30 plus eventuele parkeerkosten.
  • Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij je blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis.
  • Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger.

De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, je hoeft geen ANWB-lid te zijn.

Sinds de start van ANWB AutoMaatje in december 2016 is er veel belangstelling. In totaal hebben, in de eerste drie maanden na de landelijke uitrol, zo’n 70 gemeenten en Welzijns organisaties informatie over het starten van een lokaal ANWB AutoMaatje project voor hun minder mobiele plaatsgenoten opgevraagd. Wekelijks voeren we gesprekken met geïnteresseerden en zijn we samen bezig een lokaal ANWB AutoMaatje project op te starten.

ANWB AutoMaatje brengt mensen bij elkaar

Elke rit is meer dan vervoer alleen. Vaak gaan de chauffeurs mee op doktersbezoek of om boodschappen te doen. En elke rit betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur. 

Man bijt hond

Een rit is vaak meer dan vervoer alleen en zorgt voor sociaal contact en een gesprek tussen deelnemer en de vrijwillige chauffeur. In de video's van Man bijt hond ‘AutoMaatje, samen komen wij er wel’ wordt duidelijk welke rol AutoMaatje speelt in het leven van de deelnemers. Hun reis van huis tot de bestemming is vastgelegd in deze serie.

Mw. van de Bovenkamp (78)

Een pittige tante. Vier keer per week eet zij bij verpleeghuis Ruimzicht en zet zij daar de boel op stelten. Zie hoe zij haar vriendin verrast voor haar verjaardag.

Mw. Knoop (90)

Woont alleen, net buiten het dorp. Na 60 jaar huwelijk overleed acht jaar geleden haar man. Toch blijft ze veel ondernemen. Bekijk hoe ze met AutoMaatje naar het theater gaat.

Nelleke (36)

Heeft het syndroom van Down. Ze is een ster op het hockeyveld. Haar AutoMaatje chauffeur brengt haar naar elke training en wedstrijd. In de video haalt vrijwilliger Peter haar op. De laatste keer voor de winterstop.