Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Private leasen van een elektrische auto

Een elektrische auto kopen? Veel mensen zijn toch nog wat huiverig. Te duur, een onzekere restwaarde en de levensduur van de batterij. Private lease is mogelijk een oplossing. De risico’s liggen dan bij de leasemaatschappij en niet bij jou!

De argumenten om nog geen elektrische auto aan te schaffen zijn veelal hetzelfde: ‘het is te duur’ en ‘de restwaarde is onzeker’. Dat zijn nou juist factoren die bij private lease voor rekening zijn van de leasemaatschappij.

Onzekere restwaarde

De ontwikkeling op het gebied van elektrische auto’s gaat dusdanig hard dat je je kunt afvragen of het wel zinvol is om juist nu een elektrische auto te kopen. Want hoe is het over een aantal jaar met de restwaarde (verschil tussen de aanschafkosten en de kosten van de afschrijving) van zo’n auto? En hoe lang gaat die batterij mee?

De maandelijkse kosten voor reparatie en onderhoud voor een elektrische auto zijn dan wel beperkt, maar daarentegen is de afschrijving doorgaans juist weer een hogere kostenpost dan bij een benzineauto. Vaak komt dit door de veel hogere aanschafprijs die niet of slechts ten dele gecompenseerd wordt door een betere restwaarde. Dat is nog een onzekere factor.

Met private lease heb je die onzekerheid niet. Al houdt de leasemaatschappij er met de prijsstelling van het maandelijkse tarief uiteraard wel rekening mee, je hoeft je er als berijder in ieder geval geen zorgen over te maken.

Voorbeeld maandkosten

De ANWB Experts hebben uitgerekend wat de maandkosten zijn van het kopen van een nieuwe en een gebruikte Peugeot e-208 zodat je de maandkosten goed kunt vergelijken met het privé leasen van een Peugeot e-208  In de berekening wordt uitgegaan van een gebruiksperiode van 5 jaar (60 maanden) met 10.000 kilometer per jaar, exclusief de kosten voor opladen (berekening gaat uit van aanschaf in juni 2024).

Extra kosten bij financiering

Bij het zelf kopen wordt uitgegaan van gebruik van spaargeld, er is gerekend zonder rentederving. Bij een financiering komt er voor de nieuwe auto nog eens € 130,- per maand bij, voor de occasion circa € 68,-. Zie ook de toelichting onder het rekenvoorbeeld.

Peugeot e-208 EV

Nieuwe auto kopen

Occasion kopen

Nieuwe auto private leasen

Aanschafprijs

35.870,-

18.900,-

n.v.t.

Waardevermindering 
(afschrijving)

381,-

223,-

-

Vaste kosten

169,-

131,-

-

Reparatie, onderhoud, banden

32,-

49,-

-

TOTAAL PER MAAND 

583,-

449,-

499,-

Aanschafsubsidie bij private leasen van een elektrische auto

Sinds 1 juli 2020 is er een aanschafsubsidie voor elektrische auto’s beschikbaar voor particulieren die een nieuwe elektrische auto privé gaan leasen. Net als vorig jaar is in 2024 het subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische auto € 2.950,-. Bij het private leasen van een occasion krijg je € 2.000,- subsidie. De subsidie is van toepassing op het private leasen van een elektrische auto met een actieradius van minimaal 120 kilometer, een cataloguswaarde van minimaal € 12.000,- en maximaal € 45.000,- en een looptijd van het leasecontract van minimaal 4 jaar. Let op: aanvragen van de subsidie moet je zelf doen bij de RVO.

In de voorbeeldberekening is geen rekening gehouden met de aanschafsubsidie. Dat bedrag krijg je bij koop in één keer op je rekening gestort en bij private lease wordt dat verdeeld over de eerste 48 maanden van het leasecontract (€ 2.950,- / 48 maanden). Je krijgt dan 4 jaar lang € 61,45 per maand op je rekening gestort.

Brandstofkosten elektriciteit versus benzine

Om private lease en het kopen van een elektrische auto goed te kunnen vergelijken zijn de brandstofkosten in dit rekenvoorbeeld niet meegenomen. Die kosten zitten namelijk ook niet in het maandelijkse leasetarief! Daar schuilt echter nóg een groot pluspunt van een elektrische auto ten opzichte van een benzineauto. Als je tenminste thuis aan het stopcontact of op het werk kunt opladen. Ben je volledig afhankelijk van openbare (of snel) laadinfrastructuur, dan valt het financiële voordeel lager uit.

Rekenvoorbeeld brandstofkosten van elektrische en benzine auto

Als voorbeeld vergelijken we de elektrische Peugeot e-208 met een beniznegestookte 208. We gaan wederom uit van 10.000 kilometer per jaar met beide auto's.

ANWB Private Lease

ANWB Private Lease biedt zowel nieuwe auto's als occasions aan. Je rijdt een auto met ANWB Private Lease voor een vast bedrag per maand, inclusief Wegenwacht Service. Ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt in het private leasen van een elektrische auto? Bekijk dan het aanbod van ANWB Private Lease.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!