7 mooie fietsroutes in het voorjaar

Geniet volop van de lente

De lente is in bloei, de temperatuur kruipt omhoog en de zon laat zich vaker en langer zien. Dat kun je zien, horen en voelen. Dus hop! Spring op het zadel en trek de natuur in met deze zeven mooie lenteroutes.

1. De Lingeroute: bloesem in rivierenland

70 km, Leerdam, Zuid-Holland
Tussen Geldermalsen en vestingstad Gorinchem is de Linge op haar mooist. Kronkelend door het vlakke rivierenland, met aan weerszijden zowel knusse dijkdorpjes als de nodige hoogtepunten. Zoals het 19de-eeuwse Fort Asperen, Acquoy met zijn scheve kerktoren, Landgoed Mariënwaerdt met bomen vol bloesem en Heukelum, een stokoud stadje om verliefd op te worden. Met 70 kilometer is de Lingeroute geen klein rondje, maar wel een voltreffer voor e-bikers (en desgewenst kort je ’m eenvoudig in).
Bekijk de route

2. De Holtveenroute: getjilp en gemekker

36 km, Spier, Drenthe
Jawel, het is algemeen bekend: in Drenthe kun je fijn fietsen. Zo voert deze Holtveenroute je door Nationaal Park Dwingelderveld, een samenspel van bos, heide, stuifzand, water en veen – overigens is het Holtveen zelf een van de mooiste veengebieden. In het park kun je, vooral in de lente, talrijke vogels spotten, van appelvink tot zomertortel. IJverig grazende schaapskuddes voorkomen dat de hei dichtgroeit. Ook bijzonder: de jeneverbes, de enige beschermde boomsoort in Nederland. Hiervan werden, zoals de naam al verklapt, de bessen gebruikt om jenever te kruiden. Voor kruidenthee tippen wij schenkerij De Groene Hof.
Bekijk de route

3. De Bollenstreekroute: langs ontelbare tulpen

38 km, Noordwijk, Zuid-Holland
Hét symbool van het voorjaar: de kleurrijke bloemenvelden rond Lisse. Hiervoor hoef je niet per se naar de Keukenhof, want ook deze fietsroute brengt je naar de velden waarop eind april, begin mei ontelbare tulpen, narcissen en hyacinten geuren en kleuren. Daarnaast trap je door de blonde duinen en langs Huys Dever (uit 1375), de ruïne van kasteel Teijlingen en museum De Zwarte Tulp.
Bekijk de route

4 - De Mastenbroekroute: eens ging de zee hier tekeer

41 km, Hasselt, Overijssel
Tussen Genemuiden en Zwolle groeit 90 procent van alle Nederlandse kievitsbloemen. Om ze te spotten, moet je deze route goed timen, want dit beschermde bloempje bloeit enkel van eind april tot begin mei. Bijvoorbeeld in Polder Mastenbroek, een van de oudste polders van ons land. Die is ontstaan door vervening, net als het nabijgelegen Kampereiland, dat in vroeger tijden meer dan eens werd overspoeld door de Zuiderzee. Vandaar ook dat de bewoners op zelfgemaakte terpen van klei, zand, schelpen en zeegras hun huisjes bouwden. Nog altijd herinneren de kolken langs de Kamperzeedijk aan de doorbraken van weleer.
Bekijk de route

5 - De Swalmroute: langs Donderberg en Ronkenstein

41 km, Swalmen, Limburg
Een route door het golvend terrassenlandschap oostelijk van de Maas, waar het riviertje de Swalm door een natuurgebied slingert. Hier bouwen dassen hun burchten – en dassen niet alleen, onderweg passeer je Kasteel Hillenraad. Plus: het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nette, het Brachter Wald, de Donderberg, De Grauwe Beer, café De Bosrand én het beschermde dorpsgezicht van Ronkenstein. En hoor ik daar een blauwborstje?
Bekijk de route

6 - De Hulsterlooroute: vestingmuren en bollenvelden

40 km, Hulst, Zeeland
O jazeker, wie deze route in Zeeuws-Vlaanderen fietst, gaat de kerncentrale van Doel zien, witblinkend aan de horizon. Maar ook: felgekleurde tulpenvelden (eind april, begin mei), de oude vestingstad Hulst (rijk aan terrasjes), sporen van de sluwe vos Reynaert, het Verdronken Land van Saeftinghe, het Stropersbos en ook Schuddebeurs, Graauw en België.
Bekijk de route

7 - De Midden-Betuweroute: Rijn, Waal en bloesem

49 km, Echteld, Gelderland
Het startpunt van de route is een carpoolplaats naast de A15. Waarna, vooral nu in de lente, het grote genieten begint. Fietsend langs het Lingemeer, Fort Spees, theetuin De Bonte Waterkant, Landgoed Hemmen (met biologische winkel, terras en kasteeltuin), de Scheur van Ochten, de Rijn en de Waal én ontelbare bomen tjokvol bloesem.
Bekijk de route

Maak je eigen fietsroute

Zelf een mooie fietsroute samenstellen is heel eenvoudig met de ANWB Fietsknooppuntenplanner. Hiermee plan je zelf een route aan de hand van het knooppuntennetwerk. Zo kun je je tocht zo lang of kort maken als je zelf wilt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Fietsroutes langs het water
Ontdek Waddeneiland Texel
Maak je elektrische fiets lenteklaar

Speciaal voor jou geselecteerd