Vijf mooie fietsroutes in het voorjaar

Geniet van de lente

De lente is in bloei, de temperatuur kruipt langzaam weer omhoog en het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Dus wat dacht je ervan, spring op het zadel en trek de natuur in met deze 5 mooie voorjaarsroutes.

Route 1 - Holtveenroute

36 km, Spier, Drenthe

Drenthe is een heerlijke provincie om te fietsen. Zo herbergt de streek een prachtig natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld, een samenspel van bos, heide, stuifzanden, water en veen. Een van de mooiste veengebieden is het Holtveen, een natte strook waar je talrijke vogels kunt spotten. Twee schaapskuddes voorkomen dat het heideveld dichtgroeit met struiken en bomen. Dit zijn Drentse heideschapen, herkenbaar aan hun lange wollige staart. Bijzonder zijn ook de jeneverbesstruiken waarvan de bessen werden gebruikt om jenever te kruiden; de enige beschermde boomsoort in Nederland.
Bekijk de route

Route 2 - Lingeroute

70 km, Leerdam, Zuid-Holland

Tussen Geldermalsen en Gorinchem is de Linge op z’n mooist. Als een fraai kronkelend lint stroomt de rivier door het vlakke rivierenland. Aan weerszijden liggen intieme dijkdorpjes. Hoogtepunten op je route: het 19e-eeuwse Fort Asperen, Acquoy met zijn prachtige dijkhuisjes en scheve kerktoren, Landgoed Mariënwaerdt met zijn roerige geschiedenis en het karakteristieke stadje Heukelum. Voor de Lingeroute moet je een lange adem hebben, want met zijn 70 kilometer is het geen klein rondje. Maar dat maakt de tocht dan wel weer perfect voor de e-bike!
Bekijk de route

Route 3 - Mastenbroekroute

41 km, Hasselt, Overijssel

Tussen Genemuiden en Zwolle groeit maar liefst 90% van alle Nederlandse kievitsbloemen. Je moet je fietstocht wel goed timen, want de beschermde bloem bloeit maar van eind april tot begin mei. Tijdens je fietstocht doorkruis je Polder Mastenbroek, een van de oudste polders van Nederland. De polder is door vervening ontstaan, net als het nabijgelegen Kampereiland. Het gebied werd vroeger regelmatig overspoeld door de Zuiderzee. De bewoners woonden daarom op zelfgemaakte terpen van klei, zand, schelpen en zeegras. De kolken langs de Kamperzeedijk herinneren aan die dijkdoorbraken.
Bekijk de route

Route 4 - Swalmroute

41 km, Swalmen, Limburg

Golvende Maasterrassen tot ver in Duitsland en het slingerende riviertje de Swalm bepalen het beeld op dit deel van de oostelijke Maasoever. Het Swalmdal is een bijzonder waardevol natuurgebied. Hier leeft de das en heeft hij zijn burchten gebouwd. Onderweg zie je nog een andere burcht: het fraai gelegen Kasteel Hillenraad. Ook het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nette, met natuurgebied het Brachter Wald, is een lust voor de natuurliefhebber. Van juli tot september bloeit hier de zeldzame rode dopheide. Ook de boomleeuwerik en nachtzwaluw zijn er stamgasten.
Bekijk de route

Route 5 - Bollenstreekroute

38 km, Noordwijk, Zuid-Holland

Ze staan symbool voor het voorjaar: de kleurrijke bloemenvelden waar busladingen toeristen Lisse jaarlijks voor bezoeken. Daar hoef je trouwens niet voor naar de Keukenhof. Deze fietsroute gaat van brede zandruggen en uitgestrekte duinen naar stroken groene weilanden en bontgekleurde bollenvelden. De  lente en zomer worden ingeluid met de bloei van krokussen eind maart, gevolgd door tulpen, narcissen en hyacinten. In de nazomer laten gladiolen, dahlia’s, anjers en asters zich van hun mooiste kant zien.
Bekijk de route

Maak je eigen fietsroute

Wil je liever zelf een mooie fietsroute samenstellen? Dat kan heel eenvoudig met de ANWB Fietsknooppuntenplanner. Hiermee plan je zelf een route aan de hand van het knooppuntennetwerk. Zo kun je je tocht zo lang of kort maken als je zelf wil.

Misschien vind je dit ook interessant:

Fietsroutes langs het water
Ontdek Waddeneiland Texel
Maak je elektrische fiets lenteklaar

Speciaal voor jou geselecteerd