7 mooie fietsroutes in het voorjaar
Geniet volop van de lente
Er zijn mensen die het hele jaar door buiten doorbrengen, ongeacht de temperatuur en neerslag. Maar op mooie voorjaarsdagen is het alsof een ander deel van de bevolking wakker wordt, net als de natuur. Die ruik je, zie je, hoor je, voel je. Eropuit dus, zowel diehards als winterslapers. Wij zochten inspiratie voor je met deze zeven mooie lenteroutes.
1. De Lingeroute: bloesem in rivierenland
70 km, Leerdam, Zuid-Holland
Tussen Geldermalsen en vestingstad Gorinchem is de Linge op haar mooist. Kronkelend door het vlakke rivierenland, met aan weerszijden zowel knusse dijkdorpjes als de nodige hoogtepunten. Zoals het 19de-eeuwse Fort Asperen, Acquoy met zijn scheve kerktoren, Landgoed Mariënwaerdt met bomen vol bloesem en Heukelum, een stokoud stadje om verliefd op te worden. Met 70 kilometer is de Lingeroute geen klein rondje, maar wel een voltreffer voor e-bikers (en desgewenst kort je ’m eenvoudig in).
Uitgelichte Gastvrijpunten langs de Lingeroute:
- Lekker aan de Linge: kano’s of motorbootjes te huur gecombineerd met een heerlijke picknick onderweg
- Herberg de Lingehoeve: traditionele herberg gerechten, huisgemaakte taarten en all you can grill.
Kijk hier voor het 3 daags fietsarrangement Lingeroute
2. De Holtveenroute: getjilp en gemekker
36 km, Spier, Drenthe
Onder de fietsers is het algemeen bekend: in Drenthe kun je fijn trappen. Zo voert deze Holtveenroute je door Nationaal Park Dwingelderveld, een samenspel van bos, heide, stuifzand, water en veen. Het Holtveen zelf is een van de mooiste veengebieden. In het park kun je, vooral in de lente, talrijke vogels spotten, van appelvink tot zomertortel. IJverig grazende schaapskuddes voorkomen dat de hei dichtgroeit. Ook bijzonder: de jeneverbes, de enige beschermde boomsoort in Nederland. Hiervan werden, zoals de naam al verklapt, de bessen gebruikt om jenever te kruiden. Voor kruidenthee tippen wij ANWB Gastvrijpunt schenkerij De Groene Hof.
Andere Gastvrijpunten op de Holtveenroute:
- Luning's Restaurant: 3-in-1: tapas, pannenkoeken en lunch/diner.
- Fletcher Landhotel De Borken: seizoensgebonden gerechten met kruiden uit eigen tuin.
Kijk hier voor de 6-daagse fietsrondreis door Drenthe
3. De Bollenstreekroute: langs ontelbare tulpen
28 km, Noordwijk, Zuid-Holland
Hét symbool van het voorjaar: de kleurrijke bloemenvelden rond Lisse. Hiervoor hoef je niet per se naar de Keukenhof, want ook deze fietsroute brengt je naar de velden waarop eind april, begin mei ontelbare tulpen, narcissen en hyacinten geuren en kleuren. Daarnaast trap je door de blonde duinen en langs Huys Dever (uit 1375), de ruïne van kasteel Teijlingen en museum De Zwarte Tulp.
Uitgelichte Gastvrijpunten langs de route:
- De Tulperij: voor een koffiestop, de pluktuin of een rondleiding (let op: niet het hele jaar geopend)
- Stayokay Noordwijk: uitwaaien in de duinen op een zonnig terras.
Kijk hier voor de 8-daagse fietsrondreis door het Groene Hart
4. De Mastenbroekroute: eens ging de zee hier tekeer
41 km, Hasselt, Overijssel
Tussen Genemuiden en Zwolle groeit 90 procent van alle Nederlandse kievitsbloemen. Om ze te spotten, moet je deze route goed timen, want dit beschermde bloempje bloeit enkel van eind april tot begin mei. Bijvoorbeeld in Polder Mastenbroek, een van de oudste polders van ons land. Die is ontstaan door vervening, net als het nabijgelegen Kampereiland, dat in vroeger tijden meer dan eens werd overspoeld door de Zuiderzee. Vandaar ook dat de bewoners op zelfgemaakte terpen van klei, zand, schelpen en zeegras hun huisjes bouwden. Nog altijd herinneren de kolken langs de Kamperzeedijk aan de doorbraken van weleer.
5. De Swalmroute: langs de groene grensovergang en Ronkenstein
41 km, Swalmen, Limburg
Een route door het golvend terrassenlandschap oostelijk van de Maas. Daar slingert het riviertje de Swalm door een natuurgebied. Dassen bouwen er druk aan hun burchten. In de bossen tussen Swalmen en Boukoul passeer je Kasteel Hillenraad, een vierkante waterburcht uit de 17de eeuw. Je fietst ook door het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nette, en het Brachter Wald, een groene grensovergang met groot wild en uiterst zeldzame bedreigde planten- en diersoorten. Het beschermde dorpsgezicht van Ronkenstein is een vijfhonderd jaar oud buurtschap.
Gastvrijpunten vlakbij de route:
- Café De Bosrand: bruin café met terras waar je o.a. terecht kunt voor speciaalbier, koffie met vlaai en lunch of diner.
- Café 't Heukske: een mooie tussenstop (binnen of op het terras) voor ontbijt, lunch of Limburgse vlaai.
6. De Hulsterlooroute: vestingmuren en bollenvelden
40 km, Hulst, Zeeland
O jazeker, wie deze route in Zeeuws-Vlaanderen fietst, gaat de kerncentrale van Doel zien, witblinkend aan de horizon. Maar ook: felgekleurde tulpenvelden (eind april, begin mei), de oude vestingstad Hulst (rijk aan terrasjes) en het Verdronken Land van Saeftinghe, de grootste brakwaterwildernis van Europa. De zee en de Schelde bepalen. Een deel van het gebied mag je op eigen houtje verkennen, maar op sommige plekken mag je alleen met een gids komen. De vloed kan hier verraderlijk snel opkomen.
7. De Midden-Betuweroute: Rijn, Waal en bloesem
49 km, Echteld, Gelderland
Al het moois van de Betuwe komt samen in deze route. Vooral in de lente is dat natuurlijk één groot feest, met al die boomgaarden vol bloesem. Het kan zeker in het voorjaar best druk zijn, dus kies als het kan een doordeweekse dag om hier te fietsen. Behalve de bloesem is er natuurlijk nog veel meer te zien: de replica van een Romeinse wachttoren bij Fort De Spee. En het statige bos en park in Engelse landschapstijl, op Landgoed Hemmen. Je fietst langs de uiterwaarden van de Neder-Rijn en maakt kennis met de drukbevaren Waal. Bij Ochten werd de kracht van het water een kwart eeuw geleden nog maar eens duidelijk. Een scheur in de dijk was in 1995 de aanleiding voor evacuatie van het dorp. Op Landgoed De Eng in Ommeren kun je meer te weten te komen over de historie van de Betuwe, in Streekmuseum Baron van Brakell.
Kijk hier voor het 4-daags fietsarrangement door Gelderland
ANWB Eropuit app
Rijd deze routes met behulp van de (gratis) ANWB Eropuit-app. Alle info over bezienswaardigheden bij de hand, lidmaatschapspas in de app en nooit meer verdwalen.
Maak je eigen fietsroute
Zelf een mooie fietsroute samenstellen is heel eenvoudig met de ANWB Fietsknooppuntenplanner. Hiermee plan je zelf een route aan de hand van het knooppuntennetwerk. Zo kun je je tocht zo lang of kort maken als je zelf wilt.
Misschien vind je dit ook interessant:
Fietsroutes langs het water
Ontdek Waddeneiland Texel
Maak je elektrische fiets lenteklaar