Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

7 mooie fietsroutes in het voorjaar

Geniet volop van de lente

Er zijn mensen die het hele jaar door buiten doorbrengen, ongeacht de temperatuur en de neerslag. Maar op mooie voorjaarsdagen wil iedereen naar buiten, de natuur in. Die ruik je, zie je, hoor je, voel je. Wij zochten inspiratie voor je met deze zeven mooie lenteroutes.

1. De Lingeroute: bloesem in rivierenland

70 km, Leerdam, Zuid-Holland
Tussen Geldermalsen en vestingstad Gorinchem is de Linge op haar mooist. Kronkelend door het vlakke rivierenland, met aan weerszijden zowel knusse dijkdorpjes als de nodige hoogtepunten. Zoals het 19de-eeuwse Fort Asperen, Acquoy met zijn scheve kerktoren, Landgoed Mariënwaerdt met bomen vol bloesem en Heukelum, een stokoud stadje om verliefd op te worden. Met 70 kilometer is de Lingeroute geen klein rondje, maar wel een voltreffer voor e-bikers (en desgewenst kort je ’m eenvoudig in). Bij het Gastvrijpunt Lekker aan de Linge kun je een stop maken. Het is mogelijk om hier kano’s of motorbootjes te huren gecombineerd met een heerlijke picknick onderweg.

Combineer de route met een fietsarrangement

Combineer deze fietsroute met dit 3-, of 5-daagse fietsarrangement in de Betuwe. Deze Lingeroute is bij het arrangement inbegrepen.

2. De Holtveenroute: getjilp en gemekker

36 km, Spier, Drenthe
Onder de fietsers is het algemeen bekend: in Drenthe kun je fijn trappen. Zo voert deze Holtveenroute je door Nationaal Park Dwingelderveld, een samenspel van bos, heide, stuifzand, water en veen. Het Holtveen zelf is een van de mooiste veengebieden. In het park kun je, vooral in de lente, talrijke vogels spotten, van appelvink tot zomertortel. IJverig grazende schaapskuddes voorkomen dat de hei dichtgroeit. Ook bijzonder: de jeneverbes, de enige beschermde boomsoort in Nederland. Hiervan werden, zoals de naam al verklapt, de bessen gebruikt om jenever te kruiden. In de buurt van de Holtveenroute vind je 2 Gastvrijpunten. Bij Luing's Restaurant kun je terecht voor lunch, diner, tapas en pannenkoeken. Bij Fletcher Landhotel De Borken kun je terecht voor seizoensgebonden gerechten met kruiden uit eigen tuin.

Combineer de route met een fietsrondreis

Ontdek meer van Drenthe met deze 6-daagse fietsrondreis. Bagagevervoer is inbegrepen.

3. De Bollenstreekroute: langs ontelbare tulpen

28 km, Noordwijk, Zuid-Holland
Hét symbool van het voorjaar: de kleurrijke bloemenvelden rond Lisse. Hiervoor hoef je niet per se naar de Keukenhof, want ook deze Bollenstreek fietsroute brengt je naar de velden waarop eind april, begin mei ontelbare tulpen, narcissen en hyacinten geuren en kleuren. Daarnaast trap je door de blonde duinen en langs Huys Dever (uit 1375), de ruïne van kasteel Teijlingen en museum De Zwarte Tulp. Onderweg kun je pauzeren bij twee Gastvrijpunten. Bij De Tulperij voor een koffiestop, de pluktuin of een rondleiding (let op: niet het hele jaar geopend). Bij Stayokay Noordwijk kun je heerlijk uitwaaien in de duinen op een zonnig terras.

Vergroot je veiligheid op de fiets

De juiste fietsaccessoires maken je fietstocht niet alleen leuker maar ook een stuk veiliger. Gebruik bijvoorbeeld fietsnavigatie of de Eropuit app om de route te volgen en draag een helm om ernstig hersenletsel te voorkomen bij een valpartij.

4. De Mastenbroekroute: eens ging de zee hier tekeer

41 km, Hasselt, Overijssel
Tussen Genemuiden en Zwolle groeit 90 procent van alle Nederlandse kievitsbloemen. Om ze te zien moet je deze route goed plannen, want dit beschermde bloempje bloeit alleen van eind april tot begin mei. Bijvoorbeeld in Polder Mastenbroek, een van de oudste polders van ons land. Die is ontstaan door vervening, net als het nabijgelegen Kampereiland, dat in vroeger tijden meer dan eens werd overspoeld door de Zuiderzee. Vandaar ook dat de bewoners op zelfgemaakte terpen van klei, zand, schelpen en zeegras hun huizen bouwden. Nog altijd herinneren de kolken langs de Kamperzeedijk aan de doorbraken van toen.

Combineer deze fietsroute met een stedentrip

Verleng je verblijf en breng een 3-daags bezoek aan de voormalig Hanzestad Zwolle met deze stedentrip.

5. De Swalmroute: langs de groene grensovergang en Ronkenstein

41 km, Swalmen, Limburg
Een route door het golvend terrassenlandschap oostelijk van de Maas. Daar slingert het riviertje de Swalm door een natuurgebied. Dassen bouwen er druk aan hun burchten. In de bossen tussen Swalmen en Boukoul passeer je Kasteel Hillenraad, een vierkante waterburcht uit de 17de eeuw. Je fietst ook door het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nette, en het Brachter Wald, een groene grensovergang met groot wild en uiterst zeldzame bedreigde planten- en diersoorten. Het beschermde dorpsgezicht van Ronkenstein is een vijfhonderd jaar oud buurtschap. Gastvrijpunt Café 't Heukske biedt op deze route een mooie tussenstop (binnen of op het terras) voor ontbijt, lunch of Limburgse vlaai.

Combineer deze route met een arrangement

Meer zien van Roermond? Combineer deze fietstocht met dit 3-daagse arrangement in Roermond.

6. De Hulsterlooroute: vestingmuren en bollenvelden

40 km, Hulst, Zeeland
O jazeker, wie deze route in Zeeuws-Vlaanderen fietst, gaat de kerncentrale van Doel zien, witblinkend aan de horizon. Maar ook: felgekleurde tulpenvelden (eind april, begin mei), de oude vestingstad Hulst (rijk aan terrasjes) en het Verdronken Land van Saeftinghe, de grootste brakwaterwildernis van Europa. De zee en de Schelde bepalen de waterstand hier. Een deel van het gebied mag je op eigen houtje verkennen, maar op sommige plekken mag je alleen met een gids komen. De vloed kan hier verraderlijk snel opkomen.

Goed voorbereid van huis met pechhulp

Helaas kan het voorkomen dat je onderweg problemen krijgt met je fietsaccu, een lekke band of een gebroken ketting. Met Wegenwacht Fiets kun je zorgeloos fietsen en krijg je 24/7 pechhulp, ook thuis.

7. De Midden-Betuweroute: Rijn, Waal en bloesem

49 km, Echteld, Gelderland
Al het moois van de Betuwe komt samen in deze route. Vooral in de lente is dat natuurlijk één groot feest, met al die boomgaarden vol bloesem. Het kan zeker in het voorjaar best druk zijn, dus kies als het kan een doordeweekse dag om hier te fietsen. Behalve de bloesem is er natuurlijk nog veel meer te zien: de replica van een Romeinse wachttoren bij Fort De Spee. En het statige bos en park in Engelse landschapstijl, op Landgoed Hemmen. Je fietst langs de uiterwaarden van de Nederrijn en maakt kennis met de drukbevaren Waal. Bij Ochten werd de kracht van het water een kwart eeuw geleden nog maar eens duidelijk. Een scheur in de dijk was in 1995 de aanleiding voor evacuatie van het dorp. Op Landgoed De Eng in Ommeren kom je meer te weten over de historie van de Betuwe, in Streekmuseum Baron van Brakell.

Meer fietsen in de Betuwe

Verken de streek met dit 3- of 5-daagse fietsarrangement in de Betuwe.

ANWB Eropuit app

Rijd deze routes met behulp van de (gratis) ANWB Eropuit-app. Alle info over bezienswaardigheden bij de hand, lidmaatschapspas in de app en nooit meer verdwalen.

Maak je eigen fietsroute

Zelf een mooie fietsroute samenstellen is heel eenvoudig met de ANWB Fietsknooppuntenplanner. Hiermee plan je zelf een route aan de hand van het knooppuntennetwerk. Zo kun je je tocht zo lang of kort maken als je zelf wilt.

Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelm Abus Urban-I 3.0, telefoonhouders en fietstas Zwolle nu met korting.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.