Maak je (elektrische) fiets lenteklaar

In 5 stappen klaar voor het fietsseizoen

Ruik je de bloesem al? Voordat je op de fiets springt voor een rondje fietsen, geven we je vijf tips om je (elektrische) fiets na een lange tijd weer klaar te stomen voor het fietsseizoen. 

1. Was het frame

Maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een afwasborstel of spons. Voor de kleinere onderdelen is een oude tandenborstel erg handig. Ga nooit aan de slag met een schuursponsje of hogedrukspuit! Daarmee spuit je namelijk het vet uit de lagers. Ook is het niet goed voor de gevoelige (elektronische) onderdelen van je elektrische fiets. Let erop dat je de e-bike niet ondersteboven zet tijdens het schoonmaken, want daarmee loop je kans het display of de accu te beschadigen. Zorg na de wasbeurt dat de fiets goed opdroogt en wrijf hem na met een droge doek. Controleer het lakwerk van het frame, werk eventuele beschadigingen bij en wrijf de fiets in met speciale fietsolie, deze is vuilwerend en waterafstotend.

2. Smeer de ketting

Draai de ketting rond en druppel hem in met een speciale kettingreiniger. Laat de reiniger even inwerken en wrijf de ketting grondig schoon met een katoenen doek. Daarna kun je de ketting voorzien van kettingolie. Siliconen- of Teflonspray werkt ook, maar is op lange termijn minder effectief dan kettingolie. Voordat je gaat fietsen is het verstandig de ketting licht schoon te wrijven om spetteren te voorkomen.

3. Oppoetsen en inwrijven

Tijd voor de finishing touch. Met een zachte doek kun je de chrome- en aluminium onderdelen van de fiets mooi schoonmaken en oppoetsen. Hiervoor zijn diverse producten in de handel. Wrijf de onderdelen vervolgens in met zuurvrije vaseline.

4. Controleer onderdelen

Om weer veilig en zorgeloos het fietspad op te gaan, is het raadzaam de volgende onderdelen te (laten) controleren:

Banden

Een band met een grover profiel geeft meer grip. Verwijder steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Kijk of er geen lucht uit de banden loopt, misschien zit er dan een lek in. Eventueel vuil verwijder je met een spons.

Verlichting

De dagen worden langer, maar toch is goede verlichting onmisbaar. Controleer de werking van de dynamo en de voor- en achterverlichting. Vervang indien nodig de lampjes zelf of laat dit over aan de fietsspeciaalzaak. Bij batterijverlichting is het zaak de batterijen tijdig te vervangen om voldoende lichtopbrengst te garanderen.

Koop je fietsverlichting met ledenvoordeel in de webwinkel

Accu

Heb je een elektrische fiets? Dan is het verstandig om je accu te laten checken. Zeker wanneer je je e-bike (en daarmee de accu) in de winter weinig hebt gebruikt, is het goed om te controleren of de accu nog wel over voldoende capaciteit beschikt. De prestaties van een accu nemen namelijk af in de winter en als de accu maandenlang inactief is geweest, kan dit van invloed zijn op je actieradius. Steeds meer fietsspeciaalzaken zijn in staat een accucheck uit te voeren.

Slot

Controleer de staat van je slot(en) en bedenk dat het ‘aardevast’ afsluiten van je (elektrische) fiets de kans op diefstal verkleint. Dat betekent dat je je fiets het best kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een paal, hek of brug.

5. Zadel verstellen

Heb je in de winter je zadel lager gezet om makkelijker bij de grond te kunnen? Zet 'm dan nu weer terug op de gewenste hoogte voor een meer ergonomische houding.

Pech onderweg? Dat los je zelf op!

Fiets lenteklaar, jij lenteklaar! Toch kan het gebeuren dat je onderweg met pech komt te staan. Dat is niet erg, want een aantal problemen kun je gewoon zelf direct oplossen.

Oplossingen voor veelvoorkomende e-bike pechgevallen

Onderhoudsbeurt: ja of nee?

Ja! Na de winter is het verstandig om je fiets bij de vakman langs te brengen voor een servicebeurt. Hij kan de werking van de remmen en draaiende onderdelen als trappers, trapas, balhoofd en naven nalopen zodat de fiets weer compleet lenteklaar is. 

Wie over Wegenwacht Fiets Service beschikt, kan gratis een fietscheck laten uitvoeren bij een aangesloten fietsenwinkel. De vakman geeft persoonlijk advies over het noodzakelijke onderhoud, eventuele reparaties en een goede afstelling, zodat je er weer veilig en probleemloos op uit kan. Tegen een kleine meerprijs kun je ook een accucheck voor je e-bike laten uitvoeren. 

Neem contact op met jouw dichtstbijzijnde winkel om te vragen wat de huidige openingstijden zijn en wat er mogelijk is. 

Meer over Wegenwacht Fiets Service

Speciaal voor jou geselecteerd