Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maak je fiets lenteklaar

In 5 stappen klaar voor het fietsseizoen

Lang leve de lente! Ruik je de bloesem al? Voordat je op de fiets springt voor een rondje, geven we je vijf tips om je (elektrische) fiets weer klaar te stomen voor het fietsseizoen.

1. Was het frame

Maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een afwasborstel of zachte (geen schuur!)spons. Voor de kleinere onderdelen is een oude tandenborstel erg handig. Ga nooit aan de slag met een hogedrukspuit; daarmee spuit je het vet uit de lagers. Ook is het niet goed voor de gevoelige (elektronische) onderdelen van je elektrische fiets. Zet je e-bike niet ondersteboven tijdens het schoonmaken, want daarmee loop je kans het display of de accu te beschadigen. Laat na de wasbeurt de fiets goed opdrogen en wrijf hem na met een droge doek. Controleer het lakwerk van het frame, werk eventuele beschadigingen bij en wrijf de fiets in met vuilwerende en waterafstotende fietsolie.

2. Smeer de ketting

Draai de ketting rond en druppel hem in met een kettingreiniger. Laat even inwerken en wrijf de ketting grondig schoon met een katoenen doek. Daarna kun je de ketting voorzien van kettingolie. Siliconen- of teflonspray werkt ook, maar is op lange termijn minder effectief dan kettingolie. Voordat je gaat fietsen is het verstandig de ketting licht schoon te wrijven om spetteren te voorkomen.

Bekijk deze video voor meer tips om je ketting te smeren.

3. Oppoetsen en inwrijven

Tijd voor de finishing touch. Met een zachte doek kun je de chrome en aluminium onderdelen van de fiets mooi schoonmaken en oppoetsen. Hiervoor zijn diverse producten in de handel. Wrijf de onderdelen vervolgens in met zuurvrije vaseline.

4. Controleer onderdelen

Om weer veilig en zorgeloos het fietspad op te gaan, is het raadzaam de volgende onderdelen te (laten) controleren:

Banden

Een band met een grover profiel geeft meer grip. Verwijder steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Check of er geen lucht uit de banden loopt, misschien zit er dan een lek in. Vuil verwijder je met een spons.

Verlichting

Goede verlichting is altijd onmisbaar. Controleer de werking van de dynamo en de voor- en achterverlichting. Vervang indien nodig de lampjes zelf of laat dit over aan de fietsspeciaalzaak. Bij batterijverlichting is het zaak de batterijen tijdig te vervangen om voldoende lichtopbrengst te garanderen. In de ANWB webwinkel koop je fietsverlichting met ledenvoordeel.

Accu

Heb je een elektrische fiets? Dan is het verstandig om je accu te laten checken. Zeker wanneer je je e-bike (en daarmee de accu) in de winter weinig hebt gebruikt, is het goed om te controleren of de accu nog over voldoende capaciteit beschikt. De prestaties van een accu nemen namelijk af in de winter en als de accu maandenlang inactief is geweest, kan dit van invloed zijn op je actieradius. Steeds meer fietsspeciaalzaken zijn in staat een accucheck uit te voeren.

Slot

Controleer de staat van je slot(en). Nieuw slot nodig? Dit zijn de best geteste fietssloten.

5. Zadel verstellen

Heb je in de winter je zadel lager gezet om makkelijker bij de grond te kunnen? Zet ’m dan nu weer terug op de gewenste hoogte voor een meer ergonomische houding.

Kapotte ketting of lekke band? Bel de Wegenwacht

Fiets lenteklaar, jij lenteklaar! Natuurlijk kan het gebeuren dat je alsnog met pech komt te staan. Bel dan de Wegenwacht, die helpt je ter plekke weer in het zadel. 

Onderhoudsbeurt: ja of nee?

Ja! Na de winter is het verstandig om je fiets bij de vakman langs te brengen voor een servicebeurt. Hij kan de werking van de remmen en draaiende onderdelen als trappers, trapas, balhoofd en naven nalopen zodat de fiets weer compleet lenteklaar is.

Wie over Wegenwacht Fiets Service beschikt, kan gratis een fietscheck laten uitvoeren bij een aangesloten fietsenwinkel. De vakman geeft persoonlijk advies over het noodzakelijke onderhoud, eventuele reparaties en een goede afstelling, zodat je er weer veilig en probleemloos op uit kan. Neem contact op met jouw dichtstbijzijnde winkel om te vragen naar de mogelijkheden.

Fijne fietsroutes in het voorjaar

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!