Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe fietshelm kopen

Tips voor veilige aanschaf

Met een fietshelm bescherm je een kostbaar bezit: je brein. Voor een paar tientjes heb je al een goedgekeurde fietshelm. Waar moet je op letten als je een fietshelm koopt?

De helm is gemaakt om een harde klap op te vangen. Na het incasseren van een harde klap is het binnenwerk (eps-schuim) ingedeukt en kan het een tweede klap niet meer absorberen. Koop daarom altijd een nieuwe helm na een flinke klap. Het advies is om een helm sowieso na enkele jaren te vervangen omdat uv-straling van de zon het materiaal aantast. Koop nooit een tweedehands helm. Schade in het binnenwerk is niet zichtbaar.

Soorten fietshelmen

Als je op zoek gaat naar een geschikte fietshelm, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel verschillende soorten en vormen helmen – regulier of speedpedelec, dicht of 'luchtig' – en verschillende technieken – MIPS en Wavecel. Wat zijn de verschillen?

Omdat deze vergelijking gericht is op de recreatieve fietser en forens, laten we racefietshelmen en BMX-helmen buiten beschouwing.  

1. De gewone fietshelm

De reguliere fietshelm is de meest geziene fietshelm. Het is een lichte helm met ventilerende sleuven aan de bovenkant, waardoor je hoofd koel blijft tijdens het fietsen. Door de sleuven is deze helm in de winter te koud, je hebt namelijk geen oorbedekking. Ook vormt deze helm geen goede combinatie met 'gewone' mutsen. De helm zit dan niet strak genoeg meer op je hoofd. Let op: ‘gewone’ fietshelmen moeten voldoen aan de norm EN-1078.

+ Betaalbaar
+ Licht
+ Verkoelend bij hoge temperaturen
+ Makkelijk op- en afzetten
+ Grote keuze aan modellen, kleuren en stijlen

- Biedt de minste bescherming van alle typen fietshelmen
- Koud bij lage temperaturen*
- Kinvel kan tussen de clip van de kinband komen
- Kinbandjes vaak van oncomfortabel, snijdend materiaal
- Niet altijd comfortabel, weinig zacht materiaal aan de binnenkant
- Geen vizier

* ABUS heeft een speciale ‘winterkit’ voor zowel volwassenen als kinderen. Deze strakke muts is speciaal ontworpen om onder een speedpedelec- of fietshelm te kunnen dragen. Zo blijft je helm strak en veilig zitten én worden je hoofd en oren bedekt. Handig, want zo fiets je in de winter toch comfortabel en warm met een helm. En bovenal: zo hoef je geen speciale ‘winterhelm’ te kopen.

Keurmerk fietshelm

Kies een helm die voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen: EN 1078 (voor volwassenen) of EN 1080 (voor kinderen). Een fietshelm voor een snelle speed pedelec moet aan strengere eisen voldoen, daarvoor is keurmerk NTA 8776 nodig. Fietshelmen met een keurmerk zijn doorgaans herkenbaar aan stickers op de helm. Dit type helm is veilig, ongeacht de prijs.

Koop nóóit een helm zonder norm of goedkeuring via buitenlandse sites. Ook raden we aan om een helm altijd te passen in de winkel.

Bekijk het assortiment goedgekeurde fietshelmen bij ANWB

Verschil dure en goedkope fietshelm

Het verschil in een dure en een goedkope fietshelm zit in de kwaliteit van de gebruikte materialen. Qua valbescherming moet elke helm aan het bovengenoemde keurmerk voldoen, maar bij een goedkope helm wordt deze norm minimaal behaald. De duurdere helmen bevatten vaak meer of de laatste technologieën en opties voor accessoires.

Kies de juiste fietshelm maat

Een goede pasvorm is heel belangrijk voor de beschermende werking van een helm. Te groot of te klein? Niet doen. Je fietshelm maat meten, doe je zo:

  • Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Kijk in welke maat (S - XL) je uitkomt. Bijvoorbeeld: maat S is 52 t/m 56 cm. Een goedzittende helm kun je niet makkelijk op je hoofd heen en weer schuiven. Zelfs niet als de riempjes los zijn.
  • Om de fietshelm maat bij kinderen te bepalen, meet je de omtrek van het hoofd ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen. Deze omtrek is de maat die je moet kopen. Koop voor kinderen in de groei een verstelbare helm, zodat je de pasvorm kunt aanpassen.
  • Draag je een bril of paardenstaart? Draag die dan ook als je de helm past. Doe de paardenstaart of vlecht laag, in je nek.
  • Neem bij het passen de houding aan zoals op de fiets zit. Op een sportieve fiets zit je voorovergebogen, met je hoofd iets naar achteren gekanteld zodat je vooruit kunt kijken. Ook dan moet een helm goed zitten.

In de video leggen we uit hoe je de omtrek van je hoofd meet en de maat voor je helm bepaalt. 


Ook handig

  • Krijg je het snel warm? Kies een helm met voldoende luchtopeningen voor ventilatie.
  • Een insectennet voor de luchtopeningen houdt vliegend gespuis buiten de helm.
  • Er zijn helmen waarvan je de pasvorm strakker of losser kunt maken. Handig, bijvoorbeeld als je in de winter een mutsje wilt dragen.
  • Met of zonder vizier? Dat is een kwestie van smaak. Een vizier (klep) mag het zicht niet belemmeren als je voorover gebogen op je fiets zit. Voordeel: de klep houdt de zon uit je ogen.
  • Dit zijn de best geteste fietshelmen

Fietshelm voor kind en baby

De hersenen van een kind ontwikkelen zich tot het 25ste levensjaar. Mocht er in die tijd hersenletsel ontstaan, heelt dit nooit meer goed, volgens Kinder- en traumachirurg William Kramer. Elke jaar belanden er zo'n 450 kinderen op de spoedeisende hulp met een hersenletsel. Belangrijk dus dat je kind een goede fietshelm draagt. Want een fietshelm vangt 70% van de klap op en verdeelt de krachten van zo'n val over de schedel. Maar waar moet je precies opletten bij de aanschaf van een fietshelm voor een kind of een baby?

Begin in ieder geval op jonge leeftijd. Vanaf acht maanden is er al een babyfietshelm met een extra beschermingsrand bij de slaapjes. Zo raakt je kind gewend en tegen de tijd dat het vier jaar is, weet het niet beter dan een fietshelm te dragen. Je hebt verschillende soorten kinderfietshelmen: voor de normale fiets, racefiets en mountainbike. Voor zo'n € 20 heb je al een goede kinder- of babyfietshelm.

Kinderfietshelmen in de ANWB Webwinkel

Vallen is vervangen!

De helm is gemaakt om een harde klap op te vangen. Na het incasseren van een harde klap is het binnenwerk (eps-schuim) ingedeukt en kan het een tweede klap niet meer absorberen. De schokdemping van de helm kan afgenomen zijn waardoor je hoofd of dat van je kind onvoldoende wordt beschermd. Koop daarom altijd een nieuwe helm na een flinke klap, ook als je geen schade ziet.

Het advies is om een helm sowieso na enkele jaren te vervangen omdat uv-straling van de zon het materiaal aantast. Koop nooit een tweedehands helm. Schade in het binnenwerk is niet zichtbaar.

Waarom een fietshelm?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!