Nieuwe fietshelm kopen

Tips voor veilige aanschaf

Met een fietshelm bescherm je een kostbaarste bezit: je brein. Voor een paar tientjes heb je al een goedgekeurde fietshelm. Waar moet je op letten als je een fietshelm koopt?

De helm is gemaakt om een harde klap op te vangen. Na het incasseren van een harde klap is het binnenwerk (eps-schuim) ingedeukt en kan het een tweede klap niet meer absorberen. Koop daarom altijd een nieuwe helm na een flinke klap. Het advies is om een helm sowieso na enkele jaren te vervangen omdat uv-straling van de zon het materiaal aantast. Koop nooit een tweedehands helm. Schade in het binnenwerk is niet zichtbaar.

Keurmerk fietshelm

Kies een helm die voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen: EN 1078 (voor volwassenen) of EN 1080 (voor kinderen). Een fietshelm voor een snelle speed pedelec moet aan strengere eisen voldoen, daarvoor is keurmerk NTA 8776 nodig. Een helm met keurmerk is veilig, ongeacht de prijs.

Verschil dure en goedkope fietshelm

Het verschil in een dur een een goedkope fietshelm zit in de kwaliteit van de gebruikte materialen. Qua valbescherming moet elke helm aan het bovengenoemde keurmerk voldoen, maar bij een goedkope helm wordt deze norm minimaal behaald. De duurdere helmen bevatten vaak meer of de laatste technologieën en opties voor accessoires.

Kies de juiste fietshelm maat

Een goede pasvorm is heel belangrijk voor de beschermende werking van een helm. Te groot of te klein? Niet doen.

 • Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Kijk in welke maat (S - XL) je uitkomt. Bijvoorbeeld: maat S is 52 t/m 56 cm. Een goedzittende helm kun je niet makkelijk op je hoofd heen en weer schuiven. Zelfs niet als de riempjes los zijn.
 • Om de fietshelm maat bij kinderen te bepalen, meet je de omtrek van het hoofd ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen. Deze omtrek is de maat die je moet kopen. Koop voor kinderen in de groei een verstelbare helm, zodat je de pasvorm kunt aanpassen.
 • Draag je een bril of paardenstaart? Draag die dan ook als je de helm past. Doe de paardenstaart of vlecht laag, in je nek.
 • Neem bij het passen de houding aan zoals op de fiets zit. Op een sportieve fiets zit je voorovergebogen, met je hoofd iets naar achteren gekanteld zodat je vooruit kunt kijken. Ook dan moet een helm goed zitten.

Een fietshelm koop je onder meer in de webwinkel van de ANWB.

Ook handig

 • Krijg je het snel warm? Kies een helm met voldoende luchtopeningen voor ventilatie.
 • Een insectennet voor de luchtopeningen houdt vliegend gespuis buiten de helm.
 • Er zijn helmen waarvan je de pasvorm strakker of losser kunt maken. Handig, bijvoorbeeld als je in de winter een mutsje wilt dragen.
 • Met of zonder vizier? Dat is een kwestie van smaak. Een vizier (klep) mag het zicht niet belemmeren als je voorover gebogen op je fiets zit. Voordeel: de klep houdt de zon uit je ogen.

Dit zijn de best geteste fietshelmen

Fietshelm voor kind en baby

De hersenen van een kind ontwikkelen zich tot het 25ste levensjaar. Mocht er in die tijd een hersenletsel ontstaan, heelt dit nooit meer goed, volgens Kinder- en traumachirurg William Kramer. Elke jaar belanden er zo'n 450 kinderen op de spoedeisende hulp met een hersenletsel. Belangrijk dus dat je kind een goede fietshelm draagt. Want een fietshelm vangt 70% van de klap op en verdeelt de krachten van zo'n val over de schedel. Maar waar moet je precies opletten bij de aanschaf van een fietshelm voor een baby en kinderfietshelm?

Begin in ieder geval op jonge leeftijd. Vanaf acht maanden is er al een babyfietshelm met een extra beschermingsrand bij de slaapjes. Zo raakt je kind gewend en tegen de tijd dat het vier jaar is, weet het niet beter dan een fietshelm te dragen. Je hebt verschillende soorten kinderfietshelmen: voor de normale fiets, racefiets en mountainbike. Voor zo'n € 20 heb je al een goede kinder- of babyfietshelm.

6 tips voor een kinderfietshelm

 • Laat je altijd adviseren door de specialist bij het aanmeten van een fietshelm voor je kind en baby.
 • Koop een kinderfietshelm nooit op de groei. Je kunt de helm verstellen met een draaiknop achterop.
 • De kinder- en babyfietshelm moet genoeg ventilatiegaten hebben, de oortjes zitten vrij en de bandjes mogen niet knellen.
 • Zorg dat de helm het Europese EN 1080-keurmerk heeft.
 • Naast goed en lekker zitten, mag de helm natuurlijk ook gewoon leuk zijn. Pimp 'm op met leuke stickers of een toffe cover.
 • Geef het goede voorbeeld als ouder; draag zelf ook een fietshelm.

Vervang de kinderfietshelm elke vijf jaar en altijd na een val of harde klap, ook als je geen schade ziet. De schokdemping van de helm kan dan afgenomen zijn waardoor het hoofdje onvoldoende wordt beschermd.

Bekijk alle kinderfietshelmen in de ANWB Webwinkel


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd