Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Test stormparaplu's 2015

Getest op hanteerbaarheid, bescherming tegen regen en windvastheid

Stormparaplu’s. Als het goed is sneuvelen ze niet in de wind en houden ze je droog in de regen. Klopt dat ook in de praktijk? De Kampioen trotseerde windkracht 12 met negen stormparaplu's . Bekijk alle testresultaten en de video.

'Tot slot de weersverwachting voor morgen: veel regen en harde wind. Echt herfstweer.' - Vaak levert zo'n voorspelling de volgende dag veel kapotgewaaide paraplu's op. Maar sinds enkele jaren zijn er stormparaplu's: robuuste regenschermen die niet sneuvelen bij de eerste rukwind.

De uitslag van de geteste paraplu's

Wij testen negen modellen, van klein en opvouwbaar tot groot en zwaar. In de eerste plaats wil je dat een paraplu je droog houdt. Geldt dat ook voor stormparaplu's? Daarvoor deden we een test met proefpersonen in regen én wind. Daarbij werd duidelijk dat de gemiddelde stormparaplu niet aan die simpele eis voldoet. Zelfs bij matige wind (windkracht 4/5) werden de proefpersonen erg nat: de druppels waaiden onder het scherm door. Bij drie modellen (beide Senz°-paraplu’s en Travel & Co Opvouwbaar) kwam de regen zelfs bijna tot de oksels. Alleen de Travel & Co Groot hield de testers droog tot de gordel.

Test stormparaplu's 2015

Testen met windkracht 12

De stormtest stemde tot meer tevredenheid. In het Zeeuwse attractiepark Neeltje Jans testten we de paraplu's tot orkaankracht (windsnelheid tot 133 km/u, ofwel windkracht 12). Alle stormparaplu’s doorstonden de door hun fabrikant opgegeven maximum windsnelheid (indien van toepassing). Wel liepen sommige modellen schade op bij zeer hoge windsnelheden.

De Falcone ging als eerste kapot tijdens de stormtest, bij een snelheid van 94 km/u, ofwel windkracht 10. Ook bleek in de windtunnel dat een paraplu nauwelijks nog te hanteren is boven windkracht 6.

Vooral grotere paraplu's is topsport. Sommige stormparaplu's hebben een verkorte voorkant, zoals die van Senz° en Knirps. Door die vorm zouden ze beter te hanteren zijn bij harde windstoten. Tijdens onze praktijktests bleek dat te kloppen, maar dat gold ook voor de traditioneel ronde Blunt Classic. Een stormparaplu hoeft dus niet per se een afwijkende vorm te hebben om goed hanteerbaar te zijn.

Conclusie

Tijdens onze praktijktests bleek dat je bij flinke wind weinig hebt aan wat voor paraplu dan ook. Deze wordt vrijwel onhandelbaar en dan zal de regen ook nog onder het scherm door op je kleding waaien. Fijn van stormparaplu's is dat ze bij rukwinden niet snel kapot gaan en je er langer mee kunt doen.

Testwinnaar is de Travel & Co 'Stormparaplu Groot'. Dit grote, zware model houdt je het droogst en is bestand tegen hoge windsnelheden. Beide modellen van Knirps en de Blunt Classic scoren nét iets minder goed. Wel wegen ze flink minder dan de testwinnaar en zijn daarom makkelijker vast te houden.

Bekijk paraplu's in de webwinkel

Bekijk de video van de test

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.