Naar artikel

Powerbanks 2017

Altijd energie

Van smartphone tot smartwatch, we gebruiken steeds meer mobiele apparaten. En soms hebben ze een lege batterij. Dan komt een powerbank van pas: een accu op broekzakformaat. De Kampioen test er 16: welke is de beste?

Let op: dit is een test uit 2017. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Je telefoon staat op 1% en er is geen stopcontact in de wijde omtrek... Dan blaas je het apparaat nieuw leven in met een powerbank! Hiermee kun je bijna elk draagbaar apparaat (actioncam, telefoon, tablet, bluetooth speaker, e-book etc.) van een energiestoot voorzien.

Niet vreemd dus dat powerbanks vooral tijdens de Pokémon Go-rage van vorige zomer als warme broodjes over de toonbank gingen. Want dit tijdrovende spelletje slurpt telefoons leeg. Toch komt een powerbank veel vaker van pas. Of je nu gaat backpacken in de jungle, je telefoon gebruikt voor fietsnavigatie, naar een festival gaat of gewoon een dag door een stad dwaalt.

Waar moet je op letten als je een powerbank wilt kopen?

Van smartphone tot smartwatch, we gebruiken steeds meer mobiele apparaten. En soms hebben ze een lege batterij. Dan komt een powerbank van pas: een accu op broekzakformaat. Maar waar moet je op letten als je er eentje wilt kopen?

De uitslag van de geteste powerbanks

Zo hebben we getest

Elke powerbank werd getest bij instituut DEKRA, onder meer op capaciteit en oplaadtijd. Ook keken de onderzoekers naar de constructie en deden ze een aantal technische tests: zoals overbelasting van in- en uitgang, kortsluiting en brandbestendigheid van de behuizing. Op overbelasting en kortsluiting bleken alle apparaten berekend, wel schiet de brandwerendheid van de behuizing van een aantal modellen flink tekort.

Conclusie

Er zit veel verschil in kwaliteit, gebruiksgemak én capaciteit tussen de geteste powerbanks. Diep in de buidel tasten hoeft niet. Zo behoort testwinnaar Varta juist tot de middenmoot wat prijs betreft. Dit model heeft een goede capaciteit, degelijke constructie en snelle oplaadtijd (ca. 5 uur.) Ook de powerbanks van Mophie, Trust Urban, GP, Xqisit en Xtorm scoren goed. Minder tevreden zijn we over de Hema (lange laadtijd), Jupio (lange laadtijd), Lab31/Action (groot en log model) en Fresh 'n Rebel (fors minder energie dan beloofd).

Aanvullende informatie uit de test

DEKRA

Naast het meten van de capaciteit en laadtijd van de powerbanks werd nog een aantal andere tests uitgevoerd door onderzoeksinstituut DEKRA: zoals overbelasting van in- en uitgang, kortsluiting en zelfs brandbestendigheid van de behuizing. Deze tests verliepen vrijwel allemaal goed. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de powerbanks per ongeluk overbelast of kortsluit. Wel faalden de exemplaren van Fresh ‘n Rebel, Lab31/Action en Xqisit de test van overspanning op de ingang: na deze test werkten ze niet meer. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een defecte lader gebruikt.

De vuurproef

De zwaarste test was een vuurproef. Hierbij werd de brandbestendigheid van de behuizing getest met een vlammetje. Let wel: bij normaal gebruik hebben deze powerbanks geen enkel ontbrandingsgevaar. Maar áls een powerbank onverhoopt vlam vat komt kan dat gevolgen hebben: de accu kan bijvoorbeeld een grote steekvlam zorgen. Daarom is een brandbestendige behuizing van belang. De geteste powerbanks van Action/Lab31, Hema, Intenso, ISY/Mediamarkt, Jupio, Voltcraft, Xqisit en Xtorm hebben dat niet en faalden de test. Deze behuizingen branden geheel of bijna geheel op. De behuizingen van Anker, Fresh ’n Rebel, GP, Mophie, Samsung, TP-Link, Trust Urban en Varta zijn wel brandbestendig.

 

Actie!Nu voor22,50
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.