Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Test lage wandelschoenen 2018

De paden op met comfortabele en stevige schoenen

Lage wandelschoenen worden gebruikt op goed beloopbare paden van de Hollandse polder tot in de Alpen. In deze praktijktest zetten we een aantal zeer uiteenlopende modellen op een rij. Van wandelschoenen die voor lange, vlakke wandeltochten met relatief veel asfalt tot een paar alleskunners, waarmee je ook de bergen in kunt en onverharde paden op.

De uitslag van de geteste lage wandelschoenen

Toppers waren de allroundschoen Lowa Aerox GTX (Surround) en de lichte trailrunschoen La Sportiva Akyra, op de voet gevolgd door de Haglöfs Observe GTX (Surround) en de Salomon X Ultra 3 GTX.

Zo hebben we getest

Elke wandelschoen kreeg een expertoordeel van Frank van Zwol, een outdoorspecialist met vele jaren wandelervaring in binnen- en buitenland.

Materiaal, comfort en stevigheid

Ten eerste keken we naar de constructie van de wandelschoenen, zoals de gebruikte materialen van het bovenwerk en het profiel van de zool, het vetersysteem en het aantrekgemak van de schoen. We beoordeelden hoe makkelijk je de wandelschoen kunt aantrekken en het vetersysteem. Tijdens het lopen beoordeelden we het comfort, waarbij we letten op: eventuele drukpunten, het soepel afwikkelen en het buigpunt van de wandelschoen en de ondersteuning van de voet. Daarnaast bekeken we de stevigheid: de torsiestijfheid en de fixatie van de enkel. Bij iedere wandelschoen geven we aan voor welk gebruik hij bij uitstek geschikt is.

Pasvorm

Bij wandelschoenen is de pasvorm persoonlijk en allesbepalend. We geven daarom bij elke wandelschoen aan voor welke leest hij geschikt is, maar of een wandelschoen je persoonlijk ook goed zit? Daar kom je alleen achter door de wandelschoen eerst te passen. Alle modellen zijn herenmodellen, met uitzondering van de Keen Terradora. Bij alle schoenen geven we aan of er ook een damesmodel beschikbaar is en in welke maten.

Conclusie

Het brede segment lage wandelschoenen loopt van Vierdaagsestappers en Pieterpadpantoffels tot trailrunners (voor de hardlopers) en allround outdoorschoenen met en zonder het waterdichte en ademende Gore-Tex membraam. De beoordeelde wandelschoenen liepen qua gebruiksdoel dan ook fors uiteen. Blindelings de winnaar aanschaffen, is dan ook een slecht plan. Overweeg eerst wat je met de wandelschoen wilt gaan doen en kijk of de wandelschoen bij jouw voet past.

Toppers waren de allroundschoen Lowa Aerox GTX (Surround) en de lichte trailrunschoen La Sportiva Akyra, op de voet gevolgd door de Haglöfs Observe GTX (Surround) en de Salomon X Ultra 3 GTX.

Winnaar/beste koop

De Lowa Aerox GTX en de La Sportiva Akyra haalden beide de maximale score. Omdat de Aerox als wandelschoen meer comfort biedt dan de superlichte Akyra is de Lowa Aerox GTX (€ 179,95) winnaar van deze praktijktest. Heb je geen probleem met minder polstering en kun je zonder Gore-Tex, dan heb je met de La Sportiva Akyra (€ 155,00) de beste koop. Staar je niet blind op de winnaar of beste koop alleen, want het zou maar zo kunnen dat één van de andere modellen in deze praktijktest beter bij jouw voet of gebruiksdoel past. Lees daarom de hele test.

Aanvullende informatie

Lage wandelschoenen voor het ruigere werk

Waar lage wandelschoenen voorheen exclusief op de goed beloopbare paden gebruikt werden, zien we de laatste jaren een trend waarbij dit inzetgebied flink wordt opgerekt. Mede door de opkomst van trailrunning (hardlopen op onverharde paden) en speciaal daarvoor ontwikkelde schoenen worden lage wandelschoenen tegenwoordig op alle mogelijke paden en zelfs in alpien terrein gebruikt.

De fabrikanten spelen hier op in door lage wandelschoenen te ontwikkelen die je gerust alleskunners mag noemen. In deze test zijn dit bijvoorbeeld de La Sportiva Akyra en de Salomon X Ultra 3 GTX. De La Sportiva Akyra is zelfs een uitgesproken (ultra)trailschoen waarmee je ook als wandelaar prima uit de voeten kunt. Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Het gebruik van lage wandelschoenen in technisch lastig terrein vraagt om goed getrainde enkels en een stabiele tred.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.