Test lage wandelschoenen 2018

De paden op met comfortabele en stevige schoenen

Lage wandelschoenen worden gebruikt op goed beloopbare paden van de Hollandse polder tot in de Alpen. In deze praktijktest zetten we een aantal zeer uiteenlopende modellen op een rij. Van wandelschoenen die voor lange, vlakke wandeltochten met relatief veel asfalt tot een paar alleskunners, waarmee je ook de bergen in kunt en onverharde paden op.

De uitslag van de geteste lage wandelschoenen

Toppers waren de allroundschoen Lowa Aerox GTX (Surround) en de lichte trailrunschoen La Sportiva Akyra, op de voet gevolgd door de Haglöfs Observe GTX (Surround) en de Salomon X Ultra 3 GTX.

Beschrijving Lowa Aerox GTX LO - Testwinnaar

De Lowa Aerox GTX LO is een allround outdoorschoen waar je mee wegloopt. De schoen heeft het vlotte uiterlijk van een moderne sportschoen. Het kunststof bovenwerk is op de hiel en teenrand versterkt met suède.

De schoen is voorzien van een Gore-Tex Surround membraan en in de PU-tussenzool vinden we dan ook horizontale kanalen om het vocht aan de onderkant van je voet af te voeren. Het kunststof 'Monowrap' chassis zorgt voor een goede torsiestijfheid en stevigheid van de schoen. De profielzool is een Lowa Surround Trac waarmee je op allerlei terrein uit de voeten kunt.

Een treklip ontbreekt, maar aantrekken gaat probleemloos en veteren razendsnel door een handig snelvetersysteem zoals we dat al jaren kennen van Salomon.

De Lowa Aerox GTX LO is geschikt voor mensen met een normale voet of een iets hoge wreef.

Specificaties

Prijs € 179,95
Gewicht 780 gram (maat 8)
Bovenwerk Kunststof
Membraan Gore-Tex Surround
Zool Lowa Surround Track
Verzoolbaar Nee
Pasvorm Normale voet
Maten 6,5 - 13
Damesmodel Lowa Aerox LO Ws, maat 3,5 - 9
Pluspunten + Constructie
+ Comfort
+ Ventilatie
Minpunten - Prijs
Waardering Uitstekend
 

Expertoordeel

De Aerox GTX landt zacht, wikkelt vervolgens soepel af en het knikpunt ligt keurig boven het grote teengewricht. Het kunststof chassis zorgt voor een goede stabiliteit en het voetbed wordt voldoende ondersteund door de Ortholite inlegzool. De hiel wordt goed omsloten, alleen bij mensen met een lage wreef kan de hiel iets omhoog wippen in de schoen. De profielzool biedt voldoende grip in alle soorten terrein en daarmee profileert de Aerox zich als een allround outdoorschoen.

De ademende werking van het Gore-Tex Surround membraan hebben we onvoldoende kunnen testen, omdat de testperiode in de winter lag. Het enige minpuntje is misschien de prijs, want voor schoenen met Gore-Tex Surround ben je snel een paar tientjes extra kwijt. Daarvoor heb je dan wel een lichte en goed ventilerende allround outdoorschoen waar je als wandelaar goed mee uit de voeten kunt.

Beschrijving  La Sportiva Akyra

De La Sportiva Akyra is een (ultra)trailrunschoen waar je ook op wandelsnelheid goed mee uit de voeten kunt. De schoen is ontworpen om urenlang hard te lopen over bergpaden en de daarvoor benodigde eigenschappen zie je terug in de schoen. Het bovenwerk van nylon is superlicht. De neus is voorzien van een rubber stootrand om botsingen met stenen op te vangen. De dikke EVA-foam tussenzool staat garant voor een goede demping en de Frixtion XT profielzool levert optimale grip.

Voor een wandelschoen doet de polstering wat minimalistisch aan, maar daardoor is de Akyra lichter dan de traditionele wandelschoenen in dit overzicht.

Deze versie heeft geen waterdicht membraan, een duidelijke keuze voor een maximale ventilatie van je voet bij warm weer en flinke inspanning. Er is ook een Akyra GTX mét Gore-Tex membraan, die € 179,- kost.

De Akyra is geschikt voor mensen met een normale tot smalle voet.

Specificaties

Prijs € 155,-
Gewicht 670 gram (maat 8,5)
Bovenwerk Nylon
Membraan Geen
Zool Frixtion XT profielzool
Verzoolbaar Nee
Pasvorm Normale tot smalle voet
Maten 5,5 - 12,5
Damesmodel La Sportiva Akyra Woman, maat 3,5 - 9
Pluspunten

+ Superlicht
+ Stabiel
+ Demping
+ Grip

Minpunten - Veters
Waardering Uitstekend
 

Expertoordeel

De Akyra trekt gemakkelijk aan met behulp van de treklip. De nogal dunne veters lopen soepel door de nylon veterlusjes en de polstering van de tong vangt de druk van de veters goed op. De polstering aan de zijkanten is erg dun uitgevoerd, maar de schoen sluit zo netjes om de voet dat je dat niet mist.

Als we gaan lopen, blijft de hiel keurig gefixeerd en de voet wikkelt soepel af. Het voetbed ondersteunt goed, waardoor je niet snel vermoeide voeten krijgt. De stabiliteit is prima, iedere stap staat als een huis en wegglijden lukt niet door de Frixtion XT profielzool.

Het lichte gewicht en de uitstekende demping die karakteristiek zijn voor trailrunschoenen leveren ook de wandelaar veel voordelen op. De enige keerzijde hiervan is dat de polstering en het comfort iets minder zijn dan gebruikelijk bij wandelschoenen, maar wie over een paar goed getrainde voeten beschikt, heeft daar beslist geen last van terwijl de voordelen van het lage gewicht, de demping en de stabiliteit bij iedere stap gevoeld worden.

Redenen genoeg om deze trailrunners ook als wandelschoen te gebruiken, liefst op onverharde paden en in de bergen. Pas wanneer je ze uit wilt trekken, ontdek je het enige minpuntje: de veters zijn zo dun dat het een gepriegel is om ze weer los te peuteren.

Beschrijving Meindl Caribe GTX

De Meindl Caribe GTX is een is een zeer lichte allround outdoorschoen. De schoen gaat mee in de trend van lichtere en sportieve wandelschoenen en is zelfs een van de lichtste uit deze test. Het bovenwerk is van nylon mesh en suède met een kunststof stootrand rond de tenen en op de hiel.

De schoen is voorzien van een ademend Gore-Tex membraan. De profielzool is een Meindl Trail Activity Sport, en daarmee wordt meteen duidelijk dat deze schoen gemaakt is als allround outdoorschoen waarmee je op onverharde paden goed uit de voeten kunt.

De schoen heeft een ruime instap en een treklip, waardoor je hem vlot aantrekt. De veters laten zich goed aanhalen en strikken en  zijn ook weer eenvoudig los te krijgen.

De Caribe GTX is geschikt voor mensen met vrij volle voet en een iets hoge wreef en is leverbaar in maat 6 tot 12*. Voor de smallere voet is er een uitvoering Caribe GTX Schmall.

Specificaties

Prijs € 159,95
Gewicht 680 gram (maat 8)
Bovenwerk Suède en nylon mesh
Membraan Gore-Tex
Zool Meindl Trail Activity Sport
Verzoolbaar Nee
Pasvorm Vrij volle voet en iets hoge wreef
Maten 6,5 - 12
Damesmodel Meindl Caribe Lady GTX, maat 3,5 - 8
Pluspunten + Constructie
+ Licht
+ Aantrekken
Minpunten - Comfort
- Steun
Waardering Goed
 

Expertoordeel

De Caribe GTX valt vrij ruim om je voet (zie hiervoor over het smallere model). De schoen is heerlijk licht, maar die besparing lijkt deels uit de polstering en het vrij vlakke voetbed te komen dat weinig extra steun geeft voor je voetboog. De demping onder de hiel is prima en de schoen wikkelt soepel af waarbij de hiel netjes gefixeerd blijft. De torsiestijfheid van de zool - dit zorgt voor stabiliteit - is voldoende. Maar onder de voorvoet had de zool iets dikker gemogen voor meer comfort.

Voor een vierdaagsestapper of als echte kilometervreter zijn de ondersteuning van de voetboog en het comfort onvoldoende. Wie een paar stevige en volle voeten bezit, heeft aan de Caribe GTX een uitstekende en zeer lichte allround outdoorschoen die zich vooral thuisvoelt op onverharde paden.

Beschrijving  Salomon X Ultra 3 GTX

De Salomon X Ultra 3 GTX is een sportieve, lichte wandelschoen. Het is een opvallend lichte wandelschoen en niet voor niets al jaren een populair model. Behalve als wandelschoen ook prima te gebruiken als allround outdoorschoen. Het bovenwerk is van nylon en de schoen is voorzien van een rubberen stootrand bij de tenen en op de hiel.

Een ademende Gore-Tex voering (de X Ultra 3 is ook zonder Gore-Tex leverbaar)zorgt voor droge voeten en de High Traction Contagrip profielzool voorkomt dat je een uitglijder maakt op nat gras of modderpaden. De wandelschoen heeft een flinke treklip en is voorzien van het praktische snelvetersysteem van Salomon, waardoor je de wandelschoenen razendsnel aantrekt.

De X Ultra 3 GTX is geschikt voor mensen met een normale voet tot een iets hoge wreef in de maten 7-13.

Specificaties

Prijs € 149,95
Gewicht 760 gram (maat 8,5)
Bovenwerk Nylon
Membraan Gore-Tex
Zool High Traction Contagrip
Verzoolbaar Nee
Pasvorm Normale voet
Maten 7 - 13
Damesmodel Salomon X Ultra 3 GTX W, maat 3,5 - 8,5
Pluspunten + Licht
+ Comfort
+ Stabiliteit
+ Profiel
Minpunten - Harde landing
Waardering Goed/uitstekend
 

Expertoordeel

De schoen sluit overal netjes aan, alleen bij wie een vrij lage wreef heeft, kan de hiel iets omhoog wippen. Met een wat hogere wreef heb je hier geen last van. Als we gaan lopen, klapt de hiel een beetje bij de landing. Op onverharde paden is dit geen enkel probleem, maar de hiel had iets meer afgeschuind mogen zijn voor een soepelere landing.

Desondanks is de demping prima in orde, de afwikkeling van de voet is goed en het knikpunt ligt netjes onder de voorvoet. De High Traction Contagrip zool is een van de best beoordeelde modellen en biedt goede grip in ieder soort terrein. Ondanks het lage gewicht biedt de schoen overal goed steun en het voetbed is comfortabel.

De X Ultra 3 GTX is een sportieve en lichte wandelschoen die zich bij uitstek thuisvoelt op onverharde paden en in de bergen, of als vrijetijdsschoen bij al je buitenactiviteiten.

Beschrijving  Haglöfs Observe GT Surround

De Haglöfs Observe GT Surround is een lichte en goed ventilerende wandelschoen voor op verharde wegen en paden. De schoen heeft qua uiterlijk iets weg van een hardloopschoen met een stevige inwendige TPU hielkap en gel onder de hiel waarin de samenwerking van Haglöfs met het hardloopmerk Asics zichtbaar wordt.

Het bovenwerk is van polyester, verstevigd met synthetisch leer. De teen en hielbescherming zijn licht uitgevoerd, wat de wandelschoen minder geschikt maakt voor ruige paden en trails en meer voor verharde paden. Ook de eigen merk AHAR profielzool voelt zich beter thuis op de weg.

Een treklip ontbreekt, maar het aantrekken gaat probleemloos. Het veteren gaat soepel, hoewel de veters wat aan de dunne kant zijn. De ademende Gore-Tex Surround voering zorgt voor goede ventilatie.

De Observe GT Surround is geschikt voor mensen met een normale voet.

Specificaties

Prijs € 169,-
Gewicht 720 gram (maat 8,5)
Bovenwerk Polyester en synthetisch leer
Membraan Gore-Tex Surround
Zool Haglöfs AHAR
Verzoolbaar Nee
Pasvorm Normale voet
Maten 6,5 - 12,5
Damesmodel Haglöfs Observe GT Surround Woman, maat 4 - 8
Pluspunten

+ Licht
+ Comfort
+ Demping
+ Ventilatie

Minpunten - Prijs
Waardering Goed/uitstekend
 

Expertoordeel

Zoals we bij de beschrijving van de wandelschoen al verwachten, loopt de Observe GT Surround inderdaad licht en soepel als een hardloopschoen. De inwendige hielkap zorgt voor een goede stabiliteit en de demping is prima. Ondersteuning van de voet door de voorgevormde inlegzool is voldoende, maar niet buitengewoon.

De profielzool levert niet overdreven veel grip in het terrein en leent zich meer voor de verharde weg en dagelijks gebruik dan voor ruige trails. De observe lijkt gemaakt om over het asfalt te zweven.

De hamvraag was natuurlijk hoe het Gore-Tex Surround zou bevallen. Helaas was het in de testperiode Siberisch koud en kunnen we hier geen uitspraak over doen.

Zo hebben we getest

Elke wandelschoen kreeg een expertoordeel van Frank van Zwol, een outdoorspecialist met vele jaren wandelervaring in binnen- en buitenland.

Materiaal, comfort en stevigheid

Ten eerste keken we naar de constructie van de wandelschoenen, zoals de gebruikte materialen van het bovenwerk en het profiel van de zool, het vetersysteem en het aantrekgemak van de schoen. We beoordeelden hoe makkelijk je de wandelschoen kunt aantrekken en het vetersysteem. Tijdens het lopen beoordeelden we het comfort, waarbij we letten op: eventuele drukpunten, het soepel afwikkelen en het buigpunt van de wandelschoen en de ondersteuning van de voet. Daarnaast bekeken we de stevigheid: de torsiestijfheid en de fixatie van de enkel. Bij iedere wandelschoen geven we aan voor welk gebruik hij bij uitstek geschikt is.

Pasvorm

Bij wandelschoenen is de pasvorm persoonlijk en allesbepalend. We geven daarom bij elke wandelschoen aan voor welke leest hij geschikt is, maar of een wandelschoen je persoonlijk ook goed zit? Daar kom je alleen achter door de wandelschoen eerst te passen. Alle modellen zijn herenmodellen, met uitzondering van de Keen Terradora. Bij alle schoenen geven we aan of er ook een damesmodel beschikbaar is en in welke maten.

Conclusie

Het brede segment lage wandelschoenen loopt van Vierdaagsestappers en Pieterpadpantoffels tot trailrunners (voor de hardlopers) en allround outdoorschoenen met en zonder het waterdichte en ademende Gore-Tex membraam. De beoordeelde wandelschoenen liepen qua gebruiksdoel dan ook fors uiteen. Blindelings de winnaar aanschaffen, is dan ook een slecht plan. Overweeg eerst wat je met de wandelschoen wilt gaan doen en kijk of de wandelschoen bij jouw voet past.

Toppers waren de allroundschoen Lowa Aerox GTX (Surround) en de lichte trailrunschoen La Sportiva Akyra, op de voet gevolgd door de Haglöfs Observe GTX (Surround) en de Salomon X Ultra 3 GTX.

Winnaar/beste koop

De Lowa Aerox GTX en de La Sportiva Akyra haalden beide de maximale score. Omdat de Aerox als wandelschoen meer comfort biedt dan de superlichte Akyra is de Lowa Aerox GTX (€ 179,95) winnaar van deze praktijktest. Heb je geen probleem met minder polstering en kun je zonder Gore-Tex, dan heb je met de La Sportiva Akyra (€ 155,00) de beste koop. Staar je niet blind op de winnaar of beste koop alleen, want het zou maar zo kunnen dat één van de andere modellen in deze praktijktest beter bij jouw voet of gebruiksdoel past. Lees daarom de hele test.

Aanvullende informatie

Lage wandelschoenen voor het ruigere werk

Waar lage wandelschoenen voorheen exclusief op de goed beloopbare paden gebruikt werden, zien we de laatste jaren een trend waarbij dit inzetgebied flink wordt opgerekt. Mede door de opkomst van trailrunning (hardlopen op onverharde paden) en speciaal daarvoor ontwikkelde schoenen worden lage wandelschoenen tegenwoordig op alle mogelijke paden en zelfs in alpien terrein gebruikt.

De fabrikanten spelen hier op in door lage wandelschoenen te ontwikkelen die je gerust alleskunners mag noemen. In deze test zijn dit bijvoorbeeld de La Sportiva Akyra en de Salomon X Ultra 3 GTX. De La Sportiva Akyra is zelfs een uitgesproken (ultra)trailschoen waarmee je ook als wandelaar prima uit de voeten kunt. Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Het gebruik van lage wandelschoenen in technisch lastig terrein vraagt om goed getrainde enkels en een stabiele tred.

Speciaal voor jou geselecteerd