Naar artikel

De beste wandelschoenen voor jouw avontuur

Wandelen is heerlijk! Het levert rust op in je hoofd en je ontdekt de mooiste plekken. Zorg wel dat je goede wandelschoenen draagt om blessures te voorkomen en optimaal te genieten van jouw wandeling. De wandelschoenen van ons private label Human Nature zijn ontworpen voor al jouw wandelavonturen tot aan de boomgrens. Alle schoenen worden uitgebreid getest op hun functionaliteiten in officiële laboratoria om continue kwaliteit te kunnen garanderen. Benieuwd hoe je de beste wandelschoenen kiest voor jouw avontuur? Wij nemen je stap voor stap mee langs de verschillende keuzes.

Stap 1: Hoog of laag?

Afhankelijk van het type pad of je persoonlijke voorkeur kies je voor hoge of lage wandelschoenen. Heb je zwakke enkels of ga je op ruig terrein lopen, dan is het verstandig om voor hoge wandelschoenen te kiezen. Hoge wandelschoenen bieden steun aan je enkels, waardoor je minder kans hebt op omzwikken. Met hoge wandelschoenen heb je ook minder kans op steentjes in je schoenen of natte voeten. Waar je met hoge wandelschoenen wat meer beperkt wordt in de bewegingsvrijheid van het enkelgewricht heb je daar met lage wandelschoenen geen last van. Lage wandelschoenen zitten comfortabeler, omdat ze je enkels niet omklemmen. Ze zijn zeer geschikt voor vlak terrein en zitten vaak wat luchtiger. Lage wandelschoenen kun je dus makkelijk voor meerdere gelegenheden gebruiken.

Stap 2: Hoe kies je de juiste categorie?

Wandelschoenen worden ingedeeld in verschillende trekkingklasses (A t/m D). Bij alle wandelschoenen op onze website staat de categorie waar de wandelschoenen in vallen weergegeven. Je kunt ook de juiste categorie selecteren in de navigatiebalk aan de linkerzijde. Als Nederlands outdoor merk richten wij ons op de wandelingen die je maakt in Nederland, daarom vind je bij ons op de webshop en in de winkels alleen categorie A en A/B wandelschoenen.

Categorie A: Wandelingen op vlak terrein

Wil jij soepel over de gebaande paden bewegen, kies dan voor categorie A wandelschoenen. Dit zijn vrijwel altijd lage, lichtgewicht wandelschoenen met een flexibele zool. Ideaal voor een blokje om, een stedentrip of je wekelijkse wandeling in het bos of over het strand. De flexibele zolen met goede demping zorgen voor een goede afwikkeling van de voet.

 Categorie A/B: Wandelingen op ruw terrein

Categorie A/B wandelschoenen zijn altijd (maar niet alle) hoge wandelschoenen, geschikt voor dagelijks wandelingen op ieder ondergrond tot middelgebergte. Niet alle, omdat er ook hoge wandelschoenen bestaan die gemaakt zijn van zeer flexibel materiaal zoals softshell. Hierdoor hebben ze niet de stevigheid die je van A/B wandelschoenen mag verwachten. Ze hebben dus wel een hoge schacht, maar vallen onder categorie A. Categorie A/B wandelschoenen zijn fijn om te dragen op licht, heuvelachtig terrein of tijdens lange afstandswandelingen. Het zijn stevige allround wandelschoenen met een goed profiel en een zool die nog voldoende soepel is voor wandelingen in de Nederlandse natuur.

Categorie B: Expedities of wandelingen met bepakking

Staat er een uitdagende huttentocht in de bergen op de planning? Ga dan voor robuuste categorie B wandelschoenen met hoge schacht en een zeer stugge zool. Categorie B wandelschoenen zijn technische wandelschoenen die zorgen voor stabiliteit en steun in de bergen. Ze zijn geschikt voor stevige wandelingen in de bergen en voor meerdaagse tochten op oneffen terrein. Categorie B wandelschoenen bieden steun aan de enkels en vangen de schokken van je rugzak beter op.

Categorie C en D: Trekking en zware alpine tochten

Zoek je het nog wat hoger op? Dan ga je voor een categorie C of zelfs D wandelschoenen. Categorie C en D wandelschoenen hebben een hele stijve zool en daarbij is het mogelijk om stijgijzers te bevestigen. In de zool van categorie D wandelschoenen zit een plaat verwerkt, waardoor je de schoenen niet kunt buigen. Ze bieden de juiste ondersteuning op bergtoppen of in ruige gebieden met rotsen en gletsjers.

Stap 3: Waterdicht of ademend?

Ga je wandelen in een koud en regenachtig gebied? Dan heeft waterdichtheid prioriteit boven ademend vermogen. Waterdichte wandelschoenen zijn voorzien van een waterdicht membraan. Dat is een dun laagje wat wordt aangebracht tussen de verschillende lagen van de wandelschoenen. Deze technologie zorgt ervoor dat water wordt tegengehouden, maar dat waterdamp (zoals transpiratie) naar buiten wordt afgevoerd. Niet waterdichte schoenen zullen altijd net iets meer ademen. Voor warme gebieden adviseren wij dan ook niet waterdichte schoenen.

Stap 4: Wat is de juiste pasvorm?

Als je eenmaal de juiste wandelschoenen hebt gevonden, gaan ze héél lang mee. Zorg dus dat je wandelschoenen koopt die meteen goed zitten. Een stelregel is dat je ongeveer een duimbreedte over moet hebben voor de grote teen. Deze ruimte heb je nodig als je een heuvel of berg afloopt om te voorkomen dat je met je teen tegen de voorkant aankomt. Daarnaast mag je hiel niet omhoog komen tijdens het wandelen, dit kan namelijk wrijving veroorzaken en dat kan weer zorgen voor blaren. Verder mogen wandelschoenen nergens knelpunten of drukpunten veroorzaken. Als je tijdens het passen al last hebt van drukpunten zijn de schoenen een no-go. De vorm van de wandelschoenen wordt bepaald door de leest waarop de schoenen zijn gemaakt. Heb jij smalle voeten? Dan ga je voor wandelschoenen met een smalle leest. Heb je brede voeten? Dan ga je voor wandelschoenen met een brede leest.

Verschil dames- en heren wandelschoenen:

Dames wandelschoenen hebben vaak een smallere leest, omdat dames over het algemeen een slankere voet hebben. De verhouding tussen de voorvoet en de hak is ook net anders dan bij heren. De zijkanten van de dames wandelschoenen worden nauwer gemaakt en dat voorkomt problemen zoals het schuiven van de voet. Doordat vrouwen over het algemeen lichter zijn dan heren wordt bij de dames de demping van de zool minder stug gemaakt dan bij de heren wandelschoenen. Bij elke stap worden namelijk geringere krachten uitgeoefend op de wandelschoenen.

Pas-tips:

  1. Kom langs in de winkel, pas en laat je adviseren.
  2. Pas de wandelschoenen meteen met de juiste wandelsokken.
  3. Zorg dat je in de middag gaat passen, dan zijn je voeten al in beweging geweest en waarschijnlijk al wat gezwollen van de dag. Zo voorkom je dat je te kleine wandelschoenen koopt.
  4. Haal de inlegzool uit de schoenen en zet je voet erop om te kijken of je genoeg ruimte over hebt aan de voorkant.
  5. Pas de wandelschoenen aan beide voeten, je voeten zijn namelijk nooit precies gelijk.
  6. Probeer verschillende modellen en maten uit.
  7. Laat je niet afleiden door de uitstraling van de schoenen.
  8. Neem de tijd en maak geen overhaaste beslissingen.

Stap 5: Welke wandelsokken?

Goede wandelschoenen zijn niet compleet zonder de juiste wandelsokken. In tegenstelling tot gewone sokken zijn wandelsokken naadloos, dit voorkomt druk- of knelpunten. Wandelsokken zorgen ervoor dat transpiratievocht wordt afgevoerd, zo blijft de huid droog en is de kans op blaren een stuk minder.

Compressie wandelsokken

Sinds kort kun je bij ANWB ook terecht voor compressie wandelsokken van STOX. Door een ingenieus systeem van drukverschil ontstaat een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Resultaat: minder vermoeide, pijnlijke of opgezwollen benen en je voorkomt blessures en spierpijn.