Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Utrecht

2019

In de provincie Utrecht werken ze hard aan veiliger verkeer. Veel wegen krijgen bermverhardingen. Een groot aantal kruising is veiliger geworden door nieuwe rotondes, verlaging van de maximum snelheid en veiligere fietsoversteekplekken.

 

Top10 uit de publieksactie

We hebben de provincie gevraagd welke wegen uit de ANWB publieksactie van 2014 aangepakt zijn. Hieronder vind je informatie over wijzigingen aan de tien wegen waarop ANWB-leden het meest gestemd hebben. Onder de tabel vind je het meest opvallende resultaat in deze provincie.

 Gereed (geheel of gedeeltelijk)
  In uitvoering  
Nog niet gerealiseerd

TrajectStatusJaar
N201 Hilversum - Hoofddorp
De weg is gedeeltelijk omgelegd bij Amstelhoek en Uithoorn in Noord-Holland en er is een rotonde aangelegd. In Amstelhoek mag nog maar 30 km/u gereden worden. De rotonde en de herinrichting van de Mijdrechtse Zuwe zijn een vervolg op de omlegging van een gedeelte van de N201. De omgelegde N201 heeft de route voor doorgaand verkeer overgenomen van de Mijdrechtse Zuwe (de oude N201) door Amstelhoek.
De kruising bij Vreeland is veiliger geworden door o.a. betere handhaving op roodlicht en snelheid door camera’s. Ook op andere kruisingen zijn flitspalen geplaatst om de veiligheid te verhogen. In 2021 wordt langs de gehele weg bermverharding aangebracht.
 
N224 Zeist - Woudenberg - Scherpenzeel - Ede
Aanpassing kom Woudenberg en bermverharding.
 
N410 Houten - Odijk
Een aantal wegversmallingen is opnieuw aangelegd met een snelheidsverlagend plateau voor auto’s en een goede geleiding voor auto’s en fietsers. In 2019 worden alle wegversmallingen op deze manier vormgegeven. Ook komt er een vrijliggend fietspad.  
 
N210 IJsselstein - Schoonhoven
Bij Lopik is bermverharding aangelegd en in 2021 wordt dit verder uitgebreid naar de rest van de weg. Bij Westfort is er een vangrail geplaatst als afscherming van obstakels.
 
N233 Oostelijke randweg Veenendaal - Rhenen
De N233 gaat via de Rijnbrug naar de A15 bij Kesteren. Op het kruispunt N233-Achterbergsestraat in Rhenen is de maximum snelheid verlaagd naar 60km/u en zijn flitspalen geplaatst. In 2023 wordt bermverharding aangelegd. Daarnaast komt er een fietstunnel op het kruispunt N233-Achterbergsestraatweg.
 
N226 Amersfoort - Leersum
Er is in 2017 een rotonde aangelegd in Leusden. Daarnaast zijn er in de bebouwde kom plateaus aangelegd om de snelheid te verlagen naar 50 km/u. Het kruispunt Arnhemseweg (N226) – Lockhorsterweg – Dodeweg is aangepast. In 2020 wordt tussen Maarsbergen en Leersum bermverharding aangebracht.
 
N228 De Meern - Montfoort - Gouda
In de bebouwde kom van Oudewater en Montfoort zijn diverse maatregelen genomen om de veiligheid van alle verkeersdeelnemers te verhogen. Vanaf 2020 wordt er bermverharding aangelegd.
 
N227 Amersfoort - Cothen
In Langbroek zijn er diverse maatregelen genomen om het oversteken voor voetgangers en fietsers veiliger te maken. In 2023 wordt er bermverharding aangelegd.
 
N221 Zuidelijke randweg Amersfoort
Op de noordelijke en zuidelijke tak van de N221 is de snelheid verlaagd naar 60 km/u. De lantaarnpalen in de berm zijn vervangen door botsvriendelijke versies en in 2023 wordt bermverharding aangelegd. 
 
N229 Bunnik - Wijk bij Duurstede 
Bij Odijk is het kruispunt met de Singel compleet vernieuwd waardoor het veiliger is geworden voor alle verkeer. In 2019 wordt bermverharding aangelegd.
 

 

De meest opvallende resultaten in Utrecht

De provincie brengt langs alle 80 km-wegen bermverharding aan en op 60 km-wegen waar het nodig is. Een deel daarvan is al gerealiseerd en de rest staat gepland. Dit is een structurele verbetering van het provinciale wegennet. Door betere bermen heeft een automobilist een grotere kans weer de weg op te kunnen sturen, als hij onverhoopt in de berm komt. 

Verder is het oversteken op verschillende provinciale wegen verbeterd dankzij de aanleg van fietstunnels. Ook zijn er flitspalen geplaatst op een groot aantal kruisingen die controleren op snelheid en door rood licht rijden.

Er komt een vrijliggend fietspad langs de N410.

Persbericht: Utrechtse wegen veiliger, zeker ook voor fietsers

Resultaten per provincie
DrentheFlevolandFrieslandGroningen, GelderlandLimburg, Noord-HollandNoord-BrabantOverijssel, Utrecht, ZeelandZuid-Holland