Gelderland

De provincie heeft de afgelopen jaren knelpunten in de verkeersveiligheid aangepakt in combinatie met onderhoud van de wegen. Op enkele wegen is de snelheidslimiet verlaagd. Ook is er aandacht voor de veiligheid van fietsers bij de oversteken en de aanleg van vrijliggende fietspaden.

 

Top10 uit de publieksactie

We hebben de provincie gevraagd welke wegen uit de ANWB publieksactie van 2014 aangepakt zijn. Hieronder vind je informatie over wijzigingen aan de tien wegen waarop ANWB-leden het meest gestemd hebben. Onder de tabel vind je het meest opvallende resultaat in deze provincie.

 Gereed (geheel of gedeeltelijk)
  In uitvoering  
Nog niet gerealiseerd

Trajekt Status Jaar
N336 Giesbeek - Babberich
Samen met gemeente Zevenaar is vastgesteld waar oversteekplaatsen verbeterd moeten worden. Er worden nu maatregelen uitgewerkt. Ook wordt gestudeerd op de aanleg van een nieuwe weg bij Witte Kruis.
Meer informatie N336
 

N303 Harderwijk - Voorthuizen 
In 2019 wordt een nieuwe rondweg om Voorthuizen aangelegd. Er worden elders aanpassingen gepleegd.
Meer informatie N303 Rondweg Voorthuizen
Meer informatie N303 Voorthuizen - Putten

2019
N830 Gorinchem - Geldermalsen
Groot onderhoud. Er wordt een rotonde aangelegd bij Herwijnen; het aantal aansluitingen wordt beperkt en de oversteek bij Hellouw wordt verbeterd.
Meer informatie N830
Meer informatie N830 onsluiting Hellouw
2020
N786 Dieren - Apeldoorn
Studie wordt verricht naar deze weg en omliggend gebied. Maatregelen eventueel in 2023 van start.
Meer informatie N786
 
N304 Apeldoorn - Ede
Groot onderhoud heeft deels plaatsgevonden en vindt nog deels plaats.
Meer informatie N304 Ede - Otterloo
Meer informatie N304 Otterloo - Apeldoorn
2019

N833 Geldermalsen - Culemborg 
Er wordt een apart fietspad aangelegd langs de N833 en de rijbaan wordt versmald. Ten behoeve van fietsoversteken worden middenbermen aangelegd.
Meer informatie N833

2019
N301 A1 - A28 Nijkerk
De rondweg Nijkerk die in feite door Nijkerk loopt, wordt voorzien van nieuwe asfaltverharding en nieuwe verkeerslichten. Aan de verkeersveiligheid van de weg verandert niets.
Meer informatie N301 Rondweg Nijkerk
 
N322 Andel - Beneden Leeuwen - Nijmegen
Ter hoogte van Heerewaarden is inmiddels een rotonde gerealiseerd.
Meer informatie N322
 
N792 Vaassen (A50) - De Hoven (Deventer)   
N302 Nieuw Milligen (A1) - Harderwijk (Lelystad)
Er is groot onderhoud gepleegd dat dit jaar afgerond wordt. Zo wordt de rotonde bij Nieuw Milligen vergroot zodat er meer capaciteit is en het verkeer vlot en veilig kan doorrijden. Ter hoogte van Rabbit Hill wordt een middengeleider en een linksafstrook aangelegd, zodat het verkeer veilig kan afslaan.
Meer informatie N302
2019

 

De meest opvallende resultaten in Gelderland

Een goed voorbeeld is de N304 tussen Apeldoorn en Ede. Hier vindt groot onderhoud plaats en daar is meteen de aansluiting met de A1 verbeterd, door het plaatsen van verkeerslichten. De weg krijgt ook twee rijstroken per rijrichting om het vele verkeer te kunnen verwerken.

Op een aantal wegen is de maximum snelheid verlaagd. Op de N320 bij Culemborg en de N845 bij Wijchen mogen auto’s nog maar 80 in plaats van 100 km/u. Op de N822 tussen Borculo en Eibergen is de maximum snelheid verlaagd van 80 naar 60 km/u.

In het kader van groot onderhoud krijgt de N830 Gorinchem – Geldermalsen ook de nodige aandacht. Er wordt een rotonde aangelegd bij Herwijnen; het aantal aansluitingen wordt beperkt en de oversteek bij Hellouw, die al jaren een probleem vormt voor overstekende fietsers, wordt verbeterd.

Resultaten per provincie
DrentheFlevolandFrieslandGroningen, GelderlandLimburg, Noord-HollandNoord-BrabantOverijssel, Utrecht, ZeelandZuid-Holland