Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltjestest 2024

20 mei 2024 Koop nooit 'zomaar' een autostoeltje!

Ook de 2024-editie van onze autostoeltjestest onderstreept weer de noodzaak om je bij aanschaf van een zitje vooraf goed te informeren. Van de 23 geteste autostoeltjes ontvingen gelukkig vijftien stuks het eindoordeel 'Goed'.

In de huidige autostoeltjestest zijn 23 verschillende modellen getest en beoordeeld op veiligheid, gebruiksgemak, ergonomie en schadelijke stoffen.

De aanraders

Vijftien van de geteste stoeltjes scoorden goed en kregen vier sterren:

Zes modellen scoorden voldoende en kregen drie sterren:

Al deze stoeltjes overtreffen hiermee de wettelijke eisen, bij de ontwikkeling van deze zitjes is rekening gehouden met de strengere eisen die gesteld worden in deze consumer protection test.

* De Maxi-Cosi Pebble 360 Pro werd in het najaar van 2023 afgewaardeerd vanwege de hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding. In de bekledingsstof van zijn opvolger, de Maxi-Cosi Pebble 360 Pro2 die ditmaal getest is, zijn geen schadelijke stoffen aangetroffen. Het stoeltje kan zowel met als zonder de Isofix-basis FamilyFix 360 Pro gebruikt worden en scoort nu in beide gevallen goed.

De afraders

Twee stoeltjes kregen één ster in de test door slecht te presteren en zijn niet aan te bevelen:

Zitje met een driepuntsgordel

Sinds september 2023 mogen kinderzitjes met ECE R44-goedkeuring niet langer worden vervaardigd of geïmporteerd in de EU. Verkoop van voorraadartikelen is nog mogelijk tot augustus 2024. Door het verkoopverbod zijn vrijwel alle peuterzitjes die met de autogordel kunnen worden bevestigd (voor kinderen tot ongeveer 4 jaar) van de markt verdwenen. 

Voor bezitters van campers en oudere auto's zonder Isofix is ​​het daardoor lastig om een ​​geschikt autostoeltje te vinden. De Britax Römer King Pro dicht dit gat doordat hij in alle auto’s met een driepuntsgordel kan worden bevestigd.

Neem je eigen auto naar een speciaalzaak

Uit ons onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van autostoeltjes en dat niet alle modellen voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden in deze test. Daarom is het onverstandig om 'zomaar' een autostoeltje te kopen: als (groot)ouder is het van belang jezelf eerst goed te informeren. 

Ga met je eigen auto naar een speciaalzaak, zodat je de autostoel van jouw keuze ook daadwerkelijk kunt uitproberen voor je tot aanschaf overgaat. Het is belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van het zitje en het instructieboek van de auto opvolgt. Alleen bij een correcte bevestiging beschermt het zitje jouw kind optimaal bij een ongeval.

ANWB Autostoeltjestest: alle geteste stoeltjes

De keuze aan geteste producten is groot: sinds 2015 hebben we ongeveer 450 modellen autostoeltjes getest en de resultaten op onze website gepubliceerd. In iedere prijsklasse zijn er voor elke leeftijd genoeg aanraders met verschillende functionaliteiten, zoals een draai- of ligfunctie. Resultaten van nieuwe producten worden tweemaal per jaar toegevoegd.