Naar artikel

‘i-Size’: Norm voor autostoeltjes

Voor veiliger vervoer van kinderen in de auto

Als je op zoek bent naar een autostoeltje voor je kind, dan zal je merken dat je een hoop termen tegenkomt. Eén van die termen is i-Size. Wat houdt dat precies in? We leggen het je uit.

Wat is i-Size?

i-Size is een veiligheidsnorm. Autostoeltjes moeten aan een Europese ECE-norm voldoen om verkocht te mogen worden. Vanaf juli 2013 is daar een norm bijgekomen onder de naam ‘i-Size’. De bedoeling was uiteraard dat ‘i-Size’ het vervoer van kinderen in auto’s veiliger maakt.

Dit zijn de grootste verschillen van de ECE-R129 ('i-Size) met de huidige ECE-R44 norm:

  • Indeling van de zitjes is niet langer meer naar het gewicht van het kind, maar naar de lichaamslengte.
  • Fabrikanten mogen zelf aangeven voor welke lichaamslengte hun autostoeltje geschikt is, bijvoorbeeld van 60 tot 105 cm.
  • Autostoeltjes moeten een zijdelingse botsproef goed doorstaan. Een botsproef van opzij vormt al jarenlang een onderdeel in de ANWB autostoeltjestest, maar ontbreekt in de ECE-R44 norm.
  • Kinderen moeten tot een leeftijd van 15 maanden verplicht tegen de rijrichting in vervoerd worden. Bij ECE-R44 mogen kinderen al eerder - vanaf 9 kg - in de rijrichting vervoerd worden.
  • i-Size autostoeltjes kunnen universeel gebruikt worden op i-Size goedgekeurde zitplaatsen. Dit garandeert een goede afstemming van het stoeltje op de zitplaats. Bij auto’s die nieuw op de markt verschijnen, worden de zitplaatsen gekenmerkt door het label ‘i-Size ready’. Daarnaast kunnen ook auto’s met Isofix zijn goedgekeurd voor gebruik van een i-Size autostoeltje. Raadpleeg hiervoor de autotypelijst van de autostoeltjesfabrikant.

De ‘i-Size’ regelgeving wordt in fases ingevoerd. Vanaf 2013 geldt het voor Isofix-stoeltjes voor kinderen tot 105 cm groot (ongeveer 4 jaar oud). 

Wat als je al een autostoeltje hebt?

Voor ouders die al een autostoeltje hebben, verandert er met de komst van de nieuwe richtlijn niets. Autostoeltjes goedgekeurd volgens de ECE-R44 mogen nog lange tijd gebruikt worden. Een verbod op het gebruik van deze zitjes staat niet gepland.

Ouders die een nieuw autostoeltje overwegen, krijgen hiermee de mogelijkheid een zitje aan te schaffen dat voldoet aan strengere wettelijke veiligheidseisen.

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop alles voor je auto 

Van ijskrabber, sneeuwkettingen tot veiligheidshesje of fietsendrager en nog veel meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor een fijne autorit tijdens je vakantietrip.