Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltje faalt in botsproef

11 april 2024

De ANWB waarschuwt voor een autostoeltje dat in de nieuwste autostoeltjestest de frontale botsproef niet doorstaat. Gebruikers en kopers van de Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist wordt aangeraden het zitje niet te gebruiken.

Tijdens de frontale botsproef met het zitje tegen de rijrichting in komt de Peg Perego Viaggio Twist los van de Base Twist en vliegt door de auto naar voren. Bij de aanrijding breekt een steunpoot van het zitje af, waarna het zitje in zijn geheel losbreekt van de Isofix-basis. Bij een botsing in de praktijk zou een kind hierdoor ernstig gewond raken.

Ook de crashtest met het zitje in de rijrichting levert een levensgevaarlijke situatie op. Bij deze test breekt ook de steunpoot van de Isofix-basis af. Door de kracht van de impact scheurt de plastic behuizing en vliegt de dummy tegen de voorstoel of het dak.

Het Italiaanse Peg Perego is geïnformeerd over de uitkomst en laat weten dat ze de kwestie onderzoeken voordat ze verdere actie ondernemen. Intussen is de distributie opgeschort. Consumenten die vragen hebben over de Viaggio Twist + Base Twist, worden geadviseerd contact op te nemen met de klantenservice van Peg Perego. Het autostoeltje was sinds oktober 2023 op de markt.


ANWB Autostoeltjestest

Elk jaar onderzoekt de ANWB verschillende autostoeltjes op veiligheid, gebruik, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. De ANWB doet deze test elk jaar met kinderzitjes die nieuw op de markt verschijnen, zodat jonge ouders en opa’s en oma’s een goed beeld krijgen van de kwaliteit. Dat de test zinvol is, blijkt uit het feit dat diverse zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen, door de producent zijn verbeterd of zelfs uit productie zijn genomen.

De volledige, nieuwe autostoeltjestest wordt op 25 mei gepubliceerd. Bekijk hier de testuitslagen van eerdere jaren.