Naar artikel

Wanneer welk autostoeltje?

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd autostoeltje. Zo’n autostoeltje kan pas optimale bescherming bieden wanneer het kind goed in het zitje past. Om dit mogelijk te maken zijn autostoeltjes ingedeeld naar lichaamslengte of ingedeeld naar lichaamsgewicht afhankelijk van de goedkeuring die ze hebben.

i-Size en ECE-R44

Autostoeltjes met een i-Size goedkeuring (ECE-R129) zijn ingedeeld naar lichaamslengte. De fabrikant mag hier vrijelijk bepalen wat de minimale en maximale lengte is waarvoor het zitje geschikt is. Zo kan het ene autostoeltje geschikt zijn voor kinderen van 61 cm tot 105 cm terwijl een andere geschikt is voor kinderen van 67 cm tot 105 cm. Dit lengtebereik staat op het zitje vermeld.
In i-Size zitjes moeten kinderen tot een leeftijd van 15 maanden altijd tegen rijrichting in worden vervoerd. De i-Size regelgeving voorziet momenteel nog niet in stoeltjes voor de grotere kinderen.

Bij de oudere goedkeuringsnorm ECE-R44 zijn autostoeltjes ingedeeld in vijf groepen met een minimaal en maximaal gewicht. De groepen autostoeltjes zijn groep 0, 0+, I, II en groep III. Autostoeltjes kunnen een goedkeuring hebben voor één groep maar ook voor meerdere groepen. Voor de keuze van een stoeltje is het gewicht van het kind het belangrijkste. Soms komt het voor dat een kind niet qua gewicht maar qua lengte een autostoeltje ontgroeid is en door moet naar een opvolgend zitje.

Autostoeltjestest 2023

De ANWB onderzocht 20 autostoeltjes en beoordeelde die op veiligheid, bediening, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Ga je een stoeltje kopen, check dan eerst onze test!

Bekijk de resultaten 

 

Groep 0 (van 0 tot 10 kg)
  • Groep 0 stoeltjes worden bijna niet meer te koop aangeboden en zijn vervangen door de grotere groep 0+ stoeltjes. Wel zijn er enkele reiswiegjes op de markt met een groep 0 goedkeuring. Deze kunnen gebruikt worden als pasgeborenen uit gezondheidsredenen liggend vervoerd moeten worden.
Groep 0+ (van 0 tot 13 kg)
  • Groep 0+ stoeltjes zijn voor de allerkleinsten en worden tegen de rijrichting in gemonteerd om goede steun te bieden aan hoofd en nek bij een frontale botsing. In verband hiermee een overstap naar een opvolgend stoeltje pas maken wanneer het kind te zwaar (13 kg) of te groot geworden is (hoofdje steekt boven de zitschaal uit).
  • Losse stoeltjes worden meestal met de autogordel bevestigd. Nieuwe trend zijn stoeltjes met een basisonderstel dat met Isofix of autogordel in de auto vastgezet wordt. Het stoeltje kan daarna eenvoudig op de basis vastgeklikt worden.
Groep I (van 9 tot 18 kg)
  • Groep I stoeltjes worden meestal in de rijrichting gemonteerd met autogordel of Isofix. Hierbij is het belangrijk dat het stoeltje zo vast mogelijk bevestigd wordt.
  • De stoeltjes zijn uitgerust met een eigen gordelsysteem of met een zogenaamd vanglichaam. Voor de veiligheid moeten zowel gordelsysteem als vanglichaam strak aanliggen op het lichaam.
  • Sommige groep I stoeltjes worden tegen de rijrichting in gemonteerd. Door de goede ondersteuning zijn de belastingen op hoofd en nek in de frontale botsing lager.
Groep II (van 15 tot 25 kg) en Groep III (van 22 tot 36 kg)
  • Groep II en III worden vaak samengevoegd in één stoeltje de zogenaamde zitverhoger, die al dan niet met een rugleuning wordt aangeboden. Het kind wordt in dit stoeltje met de 3-punts autogordel vastgezet.
  • De rugleuning is erg belangrijk omdat deze vaak zijdelingse protectie biedt voor hoofd en romp en voorzien is van een gordelgeleider die de schoudergordel goed op het lichaam positioneert. Gebruik van een zitverhoger zonder rugleuning raden we om deze reden af.

Andere combinaties van meerdere groepen in één stoeltje die vaker voorkomen zijn 0/I, 0+/I en I/II/III.

Autostoeltjestest van de ANWB

De ANWB test ieder jaar de kwaliteit van autostoeltjes. Dat gebeurt in samenwerking met Europese zusterclubs en consumentenorganisaties. Zo ontstaat een goed inzicht welke stoeltjes veilig zijn, en welke je beter niet kunt kopen.
Bekijk de resultaten van de autostoeltjestest

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Telefoonhouders 

Rij altijd veilig en MONO. Shop hier je nieuwe telefoonhouder voor in de auto.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!