Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer gebruik je welk autostoeltje?

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd autostoeltje. Zo’n autostoeltje kan pas optimale bescherming bieden wanneer het kind goed in het zitje past. Om dit mogelijk te maken zijn autostoeltjes ingedeeld naar lichaamslengte of ingedeeld naar lichaamsgewicht, afhankelijk van de goedkeuring die ze hebben.

ECE-R129 (i-Size) en ECE-R44

In Europa hebben we de meest actuele veiligheidsnorm ECE-R129 en de oudere norm ECE-R44. Deze laatste wordt momenteel uitgefaseerd. Zitjes met deze norm mogen hier niet meer vervaardigd of geïmporteerd worden. Eventuele restvoorraad zitjes mogen nog tot 1 september 2024 verkocht worden.

Autostoeltjes met een ECE-R129 goedkeuring (ook bekend als i-Size) zijn ingedeeld naar de lengte van het kindje. De fabrikant mag hier vrijelijk bepalen wat de minimale en maximale lengte is waarvoor het zitje geschikt is. Zo kan het ene autostoeltje geschikt zijn voor kinderen van 61 cm tot 105 cm terwijl een andere geschikt is voor kinderen van 67 cm tot 105 cm. Dit lengtebereik staat op het zitje vermeld.

Bij de oude ECE-R44 norm zijn autostoeltjes ingedeeld in groepen gebaseerd op het gewicht van het kindje. Groep 0+ (vanaf de geboorte tot 13 kg), groep 1 (9 tot 18 kg), groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (van 22 tot 36 kg). De stoeltjes kunnen een goedkeuring hebben voor één groep maar ook voor meerdere groepen.

Indeling autostoeltjes

Autostoeltjes kan je grofweg opdelen in 3 categorieën:

Babystoeltjes zijn gemiddeld genomen geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 1 à 1½ jaar. Peuterstoeltjes voor kinderen van ongeveer 1 tot 4 jaar en de kinderstoel vanaf ongeveer 4 tot 12 jaar. Deze indeling is een indicatie; lengte of gewicht waarvoor het zitje is goedgekeurd is uiteindelijk bepalend.

Combinatiestoeltjes

Er zijn ook autostoeltjes die geschikt zijn voor 2 of zelfs 3 van de genoemde categorieën. Dit zijn de zogenaamde combinatiestoeltjes. Er zijn 3 soorten combinatiestoeltjes:

Vind eenvoudig een goed autostoeltje

Ben je op zoek naar een goed autostoeltje voor jouw kind? Bekijk dan de ANWB autostoeltjestest. Ieder jaar testen we in samenwerking met Europese zusterclubs en consumentenorganisaties de kwaliteit van verschillende autostoeltjes. Zo ontstaat een goed inzicht welke stoeltjes veilig zijn, en welke je beter niet kunt kopen. Dat scheelt je een hoop uitzoekwerk!

Bekijk ook

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.