Naar artikel

Tweedehands autostoeltje kopen

Vier tips waar je op moet letten bij een gebruikt autostoeltje

Natuurlijk staat de veiligheid van je kind voorop en adviseert de ANWB een nieuw autostoeltje, maar die kunnen behoorlijk duur zijn. Begrijpelijk dat je kijkt naar een tweedehands autostoeltje. Maar zijn die wel veilig? Vier tips voor het aanschaffen van een tweedehands autostoeltje.

1. Kies een door de ANWB goedgekeurd stoeltje

Kies een ‘goed’ getest autostoeltje uit de ANWB autostoeltjestest. De ANWB test is namelijk strenger en uitgebreider dan de wettelijke eisen die gesteld worden aan autostoeltjes. Het autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens één van de volgende normen: ECE R44/03, ECE R44/04 of ECE R129. Kijk hiervoor op het oranje goedkeurlabel dat op het stoeltje zit. Zitjes met een goedkeuring volgens de oude ECE R44 norm garanderen slechts een minimale veiligheid bij een frontale botsing.

2. Controleer de levensduur

Weet dat een autostoeltje niet het eeuwige leven heeft. Check dus altijd: hoe oud is het stoeltje? En geeft de autostoeltjesfabrikant een levensduur aan voor het stoeltje? Het gebruikte kunststof veroudert namelijk door blootstelling aan zonlicht (UV-straling). De sterkte-eigenschappen nemen hierdoor af, waardoor het zitje minder krachten van buitenaf aankan. Bij alleen gebruik in de auto is de levensduur zo’n zeven tot tien jaar. Onder zware UV-condities (denk aan veel buitengebruik in zonnige landen) is een levensduur van vijf jaar veiliger om aan te houden.

3. Controleer op scheuren en breuken

Let op beschadigingen. Haal de bekleding eraf en controleer het zitje op scheurtjes, vervormingen en breuken. Eventuele aanwezige gordels moeten in goede conditie zijn, dus geen scheuren, rafels of duidelijke knelsporen. Gordelbeschermers moeten nog aanwezig zijn en het gordelslot moet goed functioneren. Koop bij voorkeur van een bekende, zodat je zeker weet dat het zitje niet al betrokken is geweest bij een ongeval.

4. Zorg voor een handleiding

Controleer of de handleiding aanwezig is of verkrijgbaar is op de site van de fabrikant. Om optimale bescherming te bieden, moet het stoeltje correct gebruikt worden.

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop alles voor je auto 

Van ijskrabber, sneeuwkettingen tot veiligheidshesje of fietsendrager en nog veel meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor een fijne autorit tijdens je vakantietrip.