Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands autostoeltje kopen

Vier tips waar je op moet letten bij een gebruikt autostoeltje

Natuurlijk staat de veiligheid van je kind voorop en adviseert de ANWB een nieuw autostoeltje, maar die kunnen behoorlijk duur zijn. Begrijpelijk dat je kijkt naar een tweedehands autostoeltje. Maar zijn die wel veilig? Vier tips voor het aanschaffen van een tweedehands autostoeltje.

1. Kies een door de ANWB goed getest stoeltje

Kies een ‘goed’ getest autostoeltje uit de ANWB autostoeltjestest. De ANWB test is namelijk strenger en uitgebreider dan de wettelijke eisen die gesteld worden aan autostoeltjes. Het autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens één van de volgende normen: ECE R44/03, ECE R44/04 of ECE R129. Kijk hiervoor op het oranje goedkeurlabel dat op het stoeltje zit. De oude ECE R44 norm geeft geen veiligheidsgaranties ten aanzien van een zijdelingse botsing en minimale garanties bij een frontale botsing.

2. Controleer de levensduur

Weet dat een autostoeltje niet het eeuwige leven heeft. Check dus altijd: hoe oud is het stoeltje? En geeft de autostoeltjesfabrikant een levensduur aan voor het stoeltje? Doorgaans staat dit in de gebruiksaanwijzing van het stoeltje.

Bij oudere zitjes kan materiaalmoeheid en slijtage ervoor zorgen dat een optimale bescherming niet meer gegarandeerd kan worden. Het kunststof waar ze van gemaakt zijn, is onderhevig aan een verouderingsproces. Het kan broos worden en daarmee zijn sterkte eigenschappen verliezen.

Bij alleen gebruik in de auto is de levensduur gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar. Onder zware UV-condities (denk aan veel buitengebruik in zonnige landen) is een levensduur van vijf jaar veiliger om aan te houden.

3. Controleer op scheuren en breuken

Let op beschadigingen. Haal de bekleding eraf en controleer het zitje op scheurtjes, vervormingen en breuken. Eventuele aanwezige gordels moeten in goede conditie zijn, dus geen scheuren, rafels of duidelijke knelsporen. Gordelbeschermers moeten nog aanwezig zijn en het gordelslot moet goed functioneren. Koop bij voorkeur van een bekende, zodat je zeker weet dat het zitje niet al betrokken is geweest bij een ongeval.

4. Zorg voor een handleiding

Controleer of de handleiding aanwezig is of verkrijgbaar is op de site van de fabrikant. Om optimale bescherming te bieden, moet het stoeltje op de juiste manier bevestigd en gebruikt worden.

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.