Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo bevestig je een autostoeltje

Je wilt je kind of kleinkind natuurlijk zo veilig mogelijk vervoeren in de auto. Dat begint met een geschikt autostoeltje. Maar wist je dat een autostoeltje kan pas optimale veiligheid bieden als je het op de juiste manier installeert? We leggen uit hoe je dat doet.

Een autostoeltje bevestigen: zo moet dat

In de volgende filmpje video vertelt expert Paul meer over de verschillende soorten autostoeltjes en hoe je ze op de juiste manier bevestigt met de autogordel en met Isofix


Elk autostoeltje is anders

Autostoeltjes kunnen op allerlei onderdelen van elkaar verschillen. Het is daarom belangrijk om van je eigen stoeltje de gebruiksaanwijzing goed door te lezen, zodat je het stoeltje op de juiste manier bevestigt.

Kijk ook even in het instructieboekje van de auto om te zien of de autofabrikant nog bepaalde voorwaarden stelt. Soms bevat het autostoeltje een QR-code waarmee een instructiefilmpje opgestart wordt.

Tips voor het bevestigen van een autostoeltje

Bevestiging van het stoeltje met de autogordel

  • Zorg dat je de autogordel op de juiste wijze en in juiste volgorde door de gordelgeleiders van het stoeltje navigeert.
  • Span de autogordel goed aan, zodat er geen speling op zit en het stoeltje goed stevig vast staat.

Bevestiging van stoeltjes met Isofix

  • Niet alle Isofix zitjes zijn universeel te gebruiken. Kijk in de gebruiksaanwijzing of op de website van de stoeltjesfabrikant of het betreffende zitje in jouw auto mag worden gebruikt.
  • Universele Isofix stoeltjes hebben, naast de twee Isofix-haken, een derde bevestigingspunt bovenop het stoeltje voor een extra gordel, de top tether. Je auto moet hiervoor wel een bevestigingspunt hebben. Auto’s van na november 2014 zouden dit moeten hebben.
  • Zorg ervoor dat de Isofix-haken goed vast zitten.
  • Heeft het zitje een steunpoot, zorg dan voor een goede afstelling hiervan.
  • Wordt het zitje op een voorgemonteerde Isofix basis geplaatst, zorg dan dat 'ie goed vastgeklikt zit.

Andere tips

  • Plaats je een stoeltje tegen de rijrichting in op de voorstoel, dan moet je de front airbag uitschakelen als die er is. Het zitje staat dan zo dicht bij de airbag, dat het een groot gevaar voor je kind vormt als deze uitklapt. Hoe je de airbag uitschakelt, lees je in het instructieboekje van je auto. Kan dit niet, dan mag het zitje hier niet staan.
  • Als de handleidingen hierover geen uitsluitsel geven, is het ook bij autostoeltjes die je in de rijrichting op de voorstoel plaatst verstandig om de front airbag uit te schakelen. Deze airbag is namelijk niet altijd afgestemd op de lichaamslengte en het postuur van een kind. Kan je de front airbag niet uitschakelen, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.
  • Wanneer de hoofdsteun van de auto in de weg zit bij de bevestiging van het autostoeltje, helpt het om de hoofdsteun om te draaien of weg te halen.
Nu10%korting
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Telefoonhouders 

Rij altijd veilig en MONO. Shop hier je nieuwe telefoonhouder voor in de auto.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!