Bijna op vakantie? Check je autoverzekering

Ga goed verzekerd op weg

Ga je op autovakantie naar het buitenland? Vaak zijn er nog wat dingetjes die je even gauw voor je vertrek wilt regelen. Lees onze tips voor iedereen die met de auto op vakantie gaat naar het buitenland.

Verzekerd in het buitenland?

Veel Nederlanders gaan in de vakantieperiode op vakantie met de auto én naar het buitenland. Een veelvoorkomende vraag is dan: ben je met je autoverzekering ook verzekerd in het buitenland? 

Check voor vertrek

  • Om te weten of je autoverzekering ook geldig is op jouw vakantiebestemming kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto is verzekerd.
  • Sommige dekkingen van een autoverzekering gelden niet in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vervangend vervoer. Controleer of je dit hebt verzekerd.

De groene kaart

Neem de groene kaart mee als je op autovakantie gaat. Dit is jouw bewijs dat je auto is verzekerd. Bovendien staat er praktische informatie op de groene kaart, zoals je polisnummer en belangrijke telefoonnummers die je kan bellen bij schade of pech.

Controleer ook of een groene kaart verplicht is in het land waar je op vakantie gaat. In veel landen is het niet nodig, omdat de politie ook digitaal kan zien of je verzekerd bent. Een afdruk van je digitale groene kaart is wel verstandig om te hebben. Daarnaast is het in een aantal landen verplicht om een groene kaart bij je te hebben, zoals Rusland, Servië en Turkije.

Kijk bij de veelgestelde vragen in welke landen nog meer een groene kaart verplicht is.

Andere bestuurders?

Wanneer je op vakantie gaat met de auto is het niet ondenkbaar dat je een lange rit voor de boeg hebt. Afwisselen van bestuurder is dan ook zeker aan te raden. Het is belangrijk dat je alert blijft tijdens het rijden. De vraag hierbij is wel: mogen er, naast de verzekeringnemer, ook anderen in de auto rijden? Het antwoord hierop is ja. Mits de mensen die rijden minimaal een rijbewijs B hebben. Je auto is dan gewoon verzekerd in zowel binnen- als buitenland.

2toDrive

Er is echter wel een uitzondering op andere bestuurders laten rijden in de auto van de verzekeringsnemer. In Nederland bestaat het 2toDrive programma waarbij je vanaf 16,5 jaar rijlessen mag volgen en vanaf 17 jaar je rijbewijs mag halen. Als je dan je rijbewijs hebt, moet je tot 18 jaar onder begeleiding van een coach, meestal een ouder, rijden. Dit systeem geldt echter niet in het buitenland. In de Europese wetgeving is het namelijk zo geregeld dat je alleen na je 18e verjaardag een rijbewijs mag halen. Het rijbewijs van een 17-jarige jongere, die het traject van 2toDrive gevolgd heeft, mag dan alleen in Nederland rijden.

De ANWB Autoverzekering

Met de ANWB Autoverzekering profiteer je in Nederland standaard van vervangend vervoer tot maar liefst 30 dagen. Als je ook verzekerd wil zijn voor schade aan je eigen auto, sluit je een ANWB Autoverzekering met All Risk dekking af. Zo krijg je bijvoorbeeld bij de combinatie van All Risk en de aanvullende dekking Vervangend Vervoer een vervangende auto als je auto door een botsing, die jij hebt veroorzaakt, niet meer te gebruiken is.

De ANWB Autoverzekering biedt je veel voordelen zodat je onbezorgd met de auto op vakantie gaat. Je bent verzekerd van: 

  • Dag en nacht hulp van de ANWB Alarmcentrale bij schade
  • Gratis vervangende auto
  • Mogelijkheid tot extra veilige rijderskorting.