Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Moravië

Kloven en grotten in de Moravische Karst

Moravië is het oostelijk deel van Tsjechië. Iets kleiner dan Bohemen, toeristisch gezien nog nauwelijks ontdekt. De drie grootste Moravische steden zijn de hoofdstad Brno, Olomouc en Ostrava.

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Tsjechië 

Bezoek de Praagse Burcht, vaar door de 90 meter diepe Edmundkloof en wandel naar de hoogste waterval van het land in het Reuzengebergte.

Meer aanbod voor Moravië

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Moravië is een heuvelachtig, vruchtbaar landbouwgebied. Het grenst aan Polen, Slowakije en Oostenrijk. Langs de Poolse grens in het noorden strekt zich het Jeseníky- of Asgebergte uit. Richting Slowaakse grens liggen de Beskiden en Witte Karpaten. Aan de zuidrand vormen rivieren en moerassen de grens met Oostenrijk. De rivier de Morava stroomt van noord naar zuid midden door Moravië.

Attracties en evenementen in Moravië

De Moravische bergen hebben veel aantrekkelijke kanten, in zomer en winter is daar veel te beleven. Raften kun je op de Morava dwars door de prachtstad Olomouc, zowel overdag als 's avonds. Het stuwmeer bij Brno lijkt 's zomers wel een badplaats voor de stedelingen. Wie van griezelen houdt moet in de kapucijnenkerk van Brno zijn. Daar liggen tientallen gemummificeerde monniken. Bezoek ook het schoenenmuseum in Zlín bij de Svít-fabriek, het vroegere Bata.

Bezienswaardigheden in Moravië

In het Moravische heuvelland kun je veel kloven en grotten bezoeken in de Moravische Karst. Er zijn nogal wat middeleeuwse stadjes en dorpen met fantastische pleinen met fontein en pestzuil. Er zijn heel gewaagde bouwwerken, zoals de vijfhoekige kerk Johannes Nepomuk in Žd'ár nad Sázavou. Functionalistische architectuur van beroemde architecten in Brno en Zlín. In de Beskiden is veel traditionele houtarchitectuur te zien. En last but not least, de grote burchten en kastelen die verwijzen naar de vroegere heersers van dit gebied.

Middeleeuws landschap en houtarchitectuur

Bijzondere parken met duizendjarige eiken zijn er in Lednice en Valtice. Er is een botanische tuin in Nový Dvur bij Opava. Eén van de beroemdste burchten is Pernštejn. Je kunt vanuit een bootje de Punkvagrot met druipsteenformaties bekijken bij Skalní Mlýn. Of een bezoek brengen aan het uitgestrekte openluchtmuseum in RoŽnov, waar zeer ingenieus gebruik gemaakt is van hout. Een heel aparte nederzetting van houten Walachijse huizen vind je in Pustevny, boven op de Radhošt. In Velké Losiny staat een fabriek waar handgeschept papier gemaakt wordt.

Dorpen en steden in Moravië

Het historisch centrum van de hoofdstad Brno ligt op twee heuvels, de Špilberk met citadel en de Petrovheuvel, waarop de stad zelf ligt. De hoge huizen in het centrum stammen vooral uit de 19e eeuw, toen de stad vrijwel helemaal is herbouwd. Bezienswaardigheden zijn er genoeg, zoals de draak in de poort. Interessante kerken en verschillende musea. Het Moravisch Museum met onder meer de Venus van Dolní Vestonice, een stadsmuseum in de citadel en kunstgaleries. Moderne architectuur vooral in de buitenwijken. Uitgaan kan ook, er zijn tal van concerten, jazzbars en wijnlokalen. En er is een marionettentheater.

Klinkende watervesting Telc

Het kleine handelsstadje Telc was van oorsprong een koninklijke watervesting, gesticht in de 13e eeuw. Het stadje is een van de mooiste in Tsjechië en wordt druk bezocht. Het stadsplein laat een front van renaissance- en barokgevels zien. Maar die zijn als een decor geplaatst vóór de middeleeuwse huizen die nog altijd achter de booggewelven schuilgaan. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen hun hart hier ophalen, zeker in de zomer bij het festival 'Vakantie in Telc'. Dan is er een 16-daagse overvloed aan concerten met meer dan 60 zangers, zangeressen en ensembles.

Van Brno tot Telc

Er zijn een paar grotere steden in Moravië die een bezoek verdienen. Dat zijn de hoofdstad Brno, de barokstad Olomouc en Opava, een aardig stadje in het Silezische noordoosten. Daarnaast zijn er talrijke kleinere marktplaatsen die verrassend veel moois te bieden hebben. Enkele daarvan zijn toeristisch erg in trek. Bijvoorbeeld het prachtige Telc, Jihlava, de oude zilverstad in het Boheems-Moravische Hoogland, en Mikulov in de zuidelijke wijnstreek.

Eten en drinken in Moravië

Maaltijden in een restaurant zijn niet te duur in Moravië. In de kleine plaatsen zijn soms heel eenvoudige eethuisjes, in de grotere steden heb je veel keus. Deins niet terug voor een wat duur uitziend hotel-restaurant, want daar zijn de traditionele streekgerechten meestal van hoge kwaliteit en voor onze begrippen niet duur. Dat geldt trouwens ook voor de wijnen. Moravië is dé wijnstreek van Tsjechië. Vooral de witte wijnen als Rulandské zijn heel goed. Ook ecologische wijnbouw heeft hier zijn intree gedaan. De producten kun je proeven in wijnlokalen waaraan de streek rond Valtice, Pavlov en Mikulov zo rijk is.

Tast toe en geniet

In een klein kroegje bijkomen van een inspannende wandeling. Dan is het ook tijd om zelfgemaakte specialiteiten te proeven. Knoedels met varkensvlees overgoten met roomsaus bijvoorbeeld. Of paddestoelengerechten, niet met champignons, maar met versgeplukte paddestoelen uit de omliggende bossen. Andere heerlijkheden zijn zachte kaasjes, of een stevige pot plaatselijk bier. Ook de wijnen uit Zuid-Moravië, de wijnstreek bij uitstek zijn erg lekker. Zeker bij pikante kaas als Olomoucký sýr..

Kamperen: welkom bij de ecoboerderij

Grotere campings zijn in Moravië betrekkelijk dun gezaaid. Ze zijn er wel, in RoŽnov, bij Jeseník, Brno, Sternberk, Dolní Vestonice en nog enkele andere plaatsen. Vaak met zwemgelegenheid en restaurantje erbij. Maar milieubewust kamperen bij de boer is een heel leuk alternatief. Dit is echt kleinschalig kamperen, soms midden in de natuur. Hier zijn ook altijd wel fietsen te huur, paardritjes te maken en vaak ook biologisch verantwoorde maaltijden te krijgen. Een overzicht van mogelijkheden vind je bij Eceat, het Europese centrum voor eco-agro-toerisme.

Kunst en cultuur in Moravië

Prehistorische kunst is bekend uit Zuid-Moravië, de beroemde Venus van Dolni Vestonice werd gevonden in de Pálava-heuvels. Het origineel is te vinden in het Moravisch museum in Brno. Romaanse bouwwerken in Znojmo (rotondekerkje) en Olomouc (Premisliden-paleis). Het andere uiterste is het functionalisme: de schoenfabriek van Svít (het vroegere Bata) in Zlín, en de villa Tugendhat in Brno van architect Ludwig Mies van der Rohe. Volksarchitectuur en folkloristische kleding van de Beskiden zie je in het openluchtmuseum van RoŽnov.

Natuur in Moravië

De Pálava-kalkheuvels met hun grotten, bij Dolni Vestonice zijn beschermd natuurgebied. Met bijzondere planten en dieren, aangepast aan het lokale steppeklimaat. Dicht erbij ligt een indrukwekkend moerasgebied, ten zuiden van Breclav langs de Morava en Dyje (NP Podyjí). Enorme ooibossen en vloedvlaktes, waarin zelfs bevers voorkomen. De Moravische Karst, ten noordoosten van Brno, is bekend om zijn rijke flora en fauna. Bij Rejviz, ten oosten van Jeseník, ligt een levend hoogveenreservaat. De Witte Karpaten (Bilé Karpaty) in de zuidoosthoek vormen een kleinschalige, ecologisch zeer interessante bergstreek.

Overnachten in Moravië

Werkelijk overal kun je onderdak vinden, in het hoogseizoen is er soms vanwege de drukte wat minder keus. In de grote stad Brno is het scala zeer uitgebreid, dat geldt voor elke wat grotere plaats trouwens. Een toeristenstadje als Telc heeft zelfs 6 hotels en 20 adressen met kamers. Luxueuze badhotels vind je in kleinere kuuroorden in de bergen. Daarnaast zijn er vooral op het platteland altijd wel appartementjes of kamers te huur voor 200-400 kronen p.p.p.n. (ca 5-10 € ). Zelf koffie en thee zetten, ook koken kan daar meestal wel. Kijk maar naar opschriften als ubitováný, privat, penzion, of apartmá..

Uitgaan in Moravië

In de avond valt er op het gebied van muziek aardig wat te beleven in grotere steden als Brno. Klassieke concerten, opera, theater, maar evengoed zijn er ook disco's, jazzbars en rockpodia. Het aanbod in Olomouc en Ostrava is wat minder groot, maar op het gebied van muziek en theater stelt het zeker wat voor. Het uitgaansleven buiten de steden is erg beperkt. Meestal komt het erop neer dat je in de avond nog terecht kunt in een restaurant, wijnlokaal of bierkelder, maar daarna is het afgelopen.

Winkelen in Moravië

Brno is een echte winkelstad. De Masarykova is de belangrijkste winkelstraat, uitmondend op het Vrijheidsplein. De lage prijzen van modeartikelen als kleding en schoenen trekken erg veel kopers uit het nabije Oostenrijk. Wenen ligt slechts 125 km naar het zuiden, en er zijn goede verbindingen met de zuiderbuur. Andere steden waar je ook prettig kunt winkelen zijn bijvoorbeeld Olomouc, Opava, Znojmo en Jihlava. Bijvoorbeeld op het gebied van sieraden en keramiek is er zeker veel aardigs te ontdekken.

Wintersport in Moravië

Moravië staat bekend als een rustig wintersportgebied. De voorzieningen zijn niet zo gigantisch, het gaat meer om een rustig verblijf in de natuur. Toch vind je in het Jeseniky-gebergte uitgestrekte skipistes bij Ramzová en Petrikov. Dan is er nog het cervenohorské sedlo, een bergzadel dat toegang geeft tot het ski- en langlaufgebied rond de 1491 m hoge Praded. Ook kun je gaan skiën in de Beskiden. Hier is Pustevny met zijn wondermooie houten hotels het favoriete oord. De Lysa-bergkam reikt tot boven de 1300 m en is 's winters maandenlang met een dik sneeuwtapijt bedekt.

Zon, water en strand

Tips

Karlova Studánka
In dit kleine kuuroord in de bergen kunnen modderbaden en baden in de geneeskrachtige minerale bronnen worden genomen. In het dorpje staan bijzondere houten huizen.

Batakanaal
Het oorspronkelijk voor scheepvaart aangelegde kanaal wordt nu voor recreatie gebruikt. Er kunnen boottochtjes gemaakt worden.

Rivier de Morava
De rivier met talloze zijstromen meandert door de bossen. Het fraaiste gedeelte is tussen Mohelnice en Olomouc door het beschermde natuurgebied Litovelské Pomoraví.

Rivier de Dyje (Thaye)
Deze rivier ontspringt in Oostenrijk en heeft op Tsjechisch gebied een lengte van 209 km. Bij Vranov is een stuwmeer. Op verschillende plekken kan aan watersport worden gedaan.

Jeseník
Dit spastadje heeft evenals de Boheemse kuuroorden zijn huidige karakter rond de vorige eeuwwisseling gekregen. Er zijn een openluchtbad en verschillende spahotels.