Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar betaal ik tol in Tsjechië?

Op autowegen en snelwegen in Tsjechië is een tolvignet (dálniční známka) verplicht voor motorvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3.500 kg, ongeacht het gewicht van een eventuele aanhanger. De toegestane maximummassa staat op het kentekenbewijs en op de site van de RDW.

Motorvoertuigen (ook campers) zwaarder dan 3.500 kg hebben een tolkastje nodig. Dit elektronisch kastje berekent de tolkosten per gereden kilometer via gps. In 2021 is er een nieuw systeem ingevoerd met nieuwe kastjes, oude zijn niet meer bruikbaar. Voertuigen moeten opnieuw geregistreerd worden. Je kunt zware voertuigen hier registrerenLet op: Zware campers en caravans worden tot de vrachtwagens gerekend, niet tot de bussen.

Tolvrije trajecten

Een aantal trajecten is tolvrij. Ze zijn te herkennen aan borden met het opschrift Bez Poplatku (geen tol), of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool. Bekijk hier een overzicht van de tolwegen en tolvrije trajecten.

Hoe bestel ik een Tsjechisch tolvignet?

Er is alleen een elektronisch tolvignet (elektronická dálniční známka) verkrijgbaar. Je hebt dus geen tolkastje nodig bij motorvoertuigen tot 3.500 kg. Bestel het vignet online of bij verkooppunten of zelfbedieningskiosken in Tsjechië.

Bestel tolvignet 

Veelgestelde vragen

Route plannen naar Tsjechië 
Tanken en laden, overnachten langs de route en route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.
Milieuzones & milieustickers in Tsjechië 
Ga je met de auto naar Tsjechië? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Verkeersregels in Tsjechië 
Bekijk hier afwijkende verkeersregels, maximumsnelheden, verplichte items in de auto en verkeersboetes in Tsjechië.

Handig voor je vakantie naar Tsjechië

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Tot 20% korting
Relaxed op reis deze zomer? 

Van comfortabele sweatwear tot essentiële reisaccessoires, ontdek ze in de (Web)Winkel.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.