Verkeersregels in Tsjechië
Ga snel naar
Ga snel naar
Sommige verkeersregels in Tsjechië zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Bij het oprijden van een rotonde en het rijden op een rotonde, moet je geen richting aangeven. Alleen als je de rotonde wilt verlaten, ben je verplicht richting aan te geven.
Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht. Let op: In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet je dimlicht voeren.
Er geldt een absoluut alcoholverbod. Je mag dus geen alcohol drinken vóór of tijdens het rijden. Het absolute alcoholverbod geldt ook voor fietsers.
Zorg dat je met je auto of camper altijd minstens 2 seconden afstand houdt ten opzichte van andere voertuigen.
In Tsjechië ben je verplicht in een file in het midden een reddingsstrook (záchranársku uličku) van ten minste 3 m vrij te houden voor hulpdiensten. Dit geldt alle wegen met minstens twee rijstroken per rijrichting.
Binnen de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen alleen overdag toegestaan en alleen als er direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
Voetgangers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg te lopen als een voetpad ontbreekt, tenzij dat gevaar voor ze oplevert. Voetgangers mogen naast elkaar langs de weg lopen, maar moeten in het donker, bij slecht zicht of bij druk verkeer achter elkaar lopen. Iedereen die in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt, wordt met klem geadviseerd een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
Net zoals in Nederland is het bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Kinderen kleiner dan 1,50 m of een gewicht van minder dan 36 kg moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. In auto's zonder veiligheidsgordels moeten kinderen van drie jaar of ouder met een lengte van minder dan 1,50 m altijd achterin worden vervoerd. Kinderen onder de 3 jaar mogen niet reizen in een voertuig zonder kinderzitje (behalve in een taxi in stedelijk gebied). Als een kind met de rug naar voren, voor in de auto in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoon) is toegestaan. Zie voor meer informatie: anwb.nl/juridisch-advies.
De bestuurder is verplicht te zorgen dat een huisdier veilig wordt vervoerd in de auto en zodanig wordt vastgezet dat het dier geen gevaar kan opleveren voor zichzelf of de inzittenden. Zet je huisdier daarom veilig vast in de auto, bijvoorbeeld in een reismand of -kennel, in een speciaal tuigje of zitje dat is vastgezet met een veiligheidsgordel of in de bagageruimte achter een net of rek. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Het gebruik van een dashboardcamera in je auto kan handig zijn, bijvoorbeeld voor het registreren van een aanrijding. Let op: in sommige landen is het gebruik van een dashcam vanwege data- en privacywetgeving problematisch of zelfs verboden. Kijk voor details op anwb.nl/juridisch-advies.
De regels voor het vervoeren van lading zijn ongeveer gelijk aan die in Nederland. Zorg ervoor dat de lading stevig en veilig is bevestigd en dat de verlichting en kentekenplaat achter goed zichtbaar zijn.
Als de fietsendrager of bagagebox op de trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
In Tsjechië is het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen verplicht in de periode van 1 november t/m 31 maart als de weg is bedekt met sneeuw of ijs en als de temperatuur lager is dan 4°C terwijl er kans is op sneeuwval of ijzel. Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen. De voorgeschreven profieldiepte voor winterbanden is 4 mm.
Voor zware voertuigen met een toegestane maximummassa van 3.500 kg of meer zijn winterbanden ongeacht de weersomstandigheden verplicht in bovengenoemde periode. Op alle wielen van deze voertuigen moeten winterbanden zijn gemonteerd en de minimale profieldiepte is 6 mm.
Let op: Op wegen waar een rond blauw bord staat met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok (meestal in de berggebieden), zijn winterbanden ook buiten de aangegeven periode verplicht ongeacht de weersomstandigheden. Dit bord is onder meer te vinden op de D1/E65 tussen Praag en Brno. Zie onderstaand bord:
Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond blauw bord met daarop een witte autoband met sneeuwketting:
Soms heeft dit verkeersbord een onderbord met de tekst Pri souvislé snehové vrstve (bij ononderbroken sneeuwlaag) wat betekent dat sneeuwkettingen alleen mogen worden gebruikt als de weg geheel, of vrijwel geheel, met een sneeuw- of ijslaag is bedekt. Ook in het algemeen geldt dat het gebruik van sneeuwkettingen alleen is toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt, zodat het wegdek beschermd is tegen de sneeuwkettingen. Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.
Bekijk alle informatie over winterbanden in Tsjechië. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
Voertuigcombinaties die langer zijn dan 7 m, mogen op wegen met drie of meer rijstroken per richting, alleen de twee meest rechtse rijstroken gebruiken.
De hieronder vermelde verkeersregels voor fietsers gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h, een vermogen van maximaal 1 kW en een gewicht van maximaal 40 kg.
Personen jonger dan 18 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen.
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Kinderen jonger dan 7 jaar moeten in een kinderzitje met voetsteuntjes worden vervoerd door een persoon van minimaal 16 jaar.
Kinderen tot 9 jaar mogen op de stoep rijden. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten altijd worden begeleid door een persoon van 16 jaar of ouder.
Het is toegestaan een aanhanger, zoals een fietskar, van maximaal 90 cm breed aan de fiets te koppelen.
Naast elkaar rijden op de fiets is verboden.
In Tsjechië geldt een absoluut alcoholverbod voor fietsers.
Fietsers mogen tijdens het rijden niet roken.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Tsjechië, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: Iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt, zoals bij pech of een ongeval, moet een veiligheidsvest dragen (of een reflector bij zich dragen). Daarom adviseert de ANWB bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto. Het veiligheidsvest moet worden bewaard op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is. Ook adviseert de ANWB om reservelampen mee te nemen (geldt niet voor auto's met xenon-, neon- of ledverlichting).
De beste route naar Tsjechië loopt door Duitsland. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht:
ANWB advies: Zorg voor veiligheidsvesten voor alle passagiers. Ook adviseert de ANWB om reservelampen mee te nemen (geldt niet voor motoren met xenon-, neon- of ledverlichting).
De beste route naar Tsjechië loopt door Duitsland. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Je hebt pech of een ongeval. Hoe gebruik je het veiligheidsvest in Tsjechië?
Veiligheidsvest:
In Tsjechië is een vignet verplicht op bijna alle autowegen en snelwegen.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
<3.500 kg
>3.500 kg
In verkeersluwe buurten binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 20 km/h. Let op de maximumsnelheidsborden.
Vanaf 50 m vóór een spoorwegovergang, en ook tijdens het oversteken van het spoor, moet je een maximumsnelheid van 30 km/h aanhouden.
De politie mag boetes tot maximaal CZK 5.000 direct innen. Er moet een betaalbewijs worden verstrekt. Betaling van de boete betekent dat de zaak is afgehandeld. Beroep aantekenen is dan niet meer mogelijk. Let op: wanneer ter plaatse beroep wordt aangetekend, kan dit tot een langer verblijf in Tsjechië leiden, namelijk tot aan het vonnis. De boete kan uiteindelijk hoger uitvallen en het is mogelijk dat extra kosten vanaf CZK 1.000 in rekening worden gebracht.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Rijden zonder veiligheidsgordel/kinderbeveiligingsmiddel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Tsjechië kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Voor elke overtreding wordt een vastgesteld aantal strafpunten gegeven. Bij een totaal van twaalf punten wordt de rijbevoegdheid ontzegd. Een ontzegging van de rijbevoegdheid of een rijverbod geldt alleen in Tsjechië.
Als de boete niet direct betaald wordt, kan de politie het rijbewijs, identiteitsbewijs en voertuigpapieren in beslag nemen als waarborg. In dat geval hoeft geen waarborgsom betaald te worden.
Bekeuringen die in Tsjechië worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.