Vakantie Noord-Portugal

Gevarieerd en kleurrijk

Noord-Portugal is zeer gevarieerd, kleurrijk en hier en daar nog wat pittoresk primitief. De zandstranden zijn breed en lang. De brede dalen van de Lima en de Minho zijn groen en vruchtbaar. In het oosten liggen de steden en dorpen op een plateau van 600 m hoogte of in ruige bergen.

De havenstad Porto is dynamisch, gezellig, actief en bedrijvig. Het heeft een keur aan attracties. Misschien is Noord-Portugal wel het meest puur Portugees. Tradities en folklore zijn een normaal onderdeel van het hedendaagse leven.

Attracties en evenementen in Noord-Portugal

De krijgsdans van de stokdansers wordt alleen door mannen opgevoerd. Een groep van acht tot zestien man gehuld in witte, flanellen kilts (rokken), zwarte hessen met kleurrijk borduurwerk en zwarte hoeden met bloemen en pauwenveren doet ritmisch met stokken (= pau) een schijngevecht. Begeleid door tamboerrijn en doedelzak. Miranda do Douro en omgeving, in het uiterste noordoosten, zijn het toneel van deze dans.

Een bezoek aan de portwijnhuizen

Aan de overzijde van de stad Porto, worden in Vila Nova de Gaia, de druiven van de portwijngaarden gekoesterd in talloze wijnkelders. De wijnpakhuizen dragen namen als Sandeman, Graham, Ferreira en Ramos Pinto, een mix van Portugees en Engels. Een bezoek is bijzonder geslaagd. Tijdens een rondleiding wordt het productieproces uitgelegd. Intussen kuier je langs de grote eikenhouten vaten. En na afloop is er natuurlijk een glaasje van het edele vocht. Voor de show liggen op de rivier de traditionele portschepen met hun vierkante zeilen.

Op hoofden timmeren, het mag

Op de avond en nacht van 23 op 24 juni wordt in Porto het Festa de São João gevierd. Natuurlijk worden er sardientjes gegeten en moeten de kelen gespoeld worden. Een spetterend vuurwerk is er ook. Maar Johannes de Doper (de heilige van geliefden) wordt vooral met een heidens gebruik vereerd. Met plastic hamers mag je op hoofden van elke voorbijganger slaan, zacht of hard. Ook de bloem en de stengel van de knoflookplant zijn populaire hamers, zoals je de volgende dag aan je haar nog kunt ruiken.

Bezienswaardigheden in Noord-Portugal

De langwerpige, granieten huisjes, soms met een kruis op het dak, lijken wel op graftombes. Het zijn evenwel voorraadschuurtjes voor graan en maïs. Ze worden gebouwd op zuiltjes of blokken zodat de inhoud beschermd wordt tegen vocht en ratten. Bijzondere verzamelingen staan in Lindoso en Soajo, in het natuurpark Peneda-Gerês. In de omgeving van de stad Porto worden de zijkanten van de espigueiros ook wel van hout gemaakt.

Tips

Ponte Dom Luís I
De beroemde boogbrug (1886) in Porto werd ontworpen door Eiffel. De onderste verdieping verbindt de beide rivieroevers, de bovenste de hogere stadsdelen.

Torre dos Clérigos
De 76 hoge toren in Porto werd gebouwd tussen 1754 en 1763. Beklim deze voor een mooi uitzicht, zeker met helder weer.

Citânia de Briteiros
De Keltiberische/Romeinse opgraving toont je gereconstrueerde huizen en restanten van straten en een raadzaal.

Igreja do Bom Jesus do Monte
Met de trap of met de kabelbaan kun je omhoog om de neoklassieke pelgrimskerk op de westelijke flank van de Monte Espinho te bezoeken. Lopend kom je langs levensgrote beelden, fonteinen en kapelletjes.

Solar de Mateus
Een paar kilometer van Vila Real ligt het wereldberoemde Paleis van Mateus. Het 18e-eeuwse barokke buitenverblijf is namelijk afgebeeld op de platte, brede flessen Mateusrosé.

Dorpen en steden in Noord-Portugal

Oh wat zijn ze mooi, die dorpen in de bergen in het noorden en oosten (Montesinho en Soajo). De lage huisjes worden vooral van grijs graniet gebouwd. De stenen worden op elkaar gestapeld zonder voegwerk. De raampjes zijn klein om de hitte en de kou te weren. Boven leeft de mens, onder huist het vee. Een buitentrap verbindt de beide delen. De straatjes zijn een hobbelige keienpaadjes. Pas wel op voor koeienvlaaien. De vrouwen in het zwart knikken je vriendelijk toe als je gedag zegt.

Tips

Ribeira (Porto)
De levendige wijk is een doolhof van hellende steegjes met hier en daar marktjes. Bezienswaardig is onder meer de driebeukige romaanse Sékathedraal.

Porto
In de bedrijvige handels- en havenstad is veel te zien, onder meer in het historische centrum, maar je kunt hier natuurlijk ook genieten van de port.

Guimarães
Maak in het centrum van het gezellige stadje eens een wandeling langs de laatmiddeleeuwse huizen.

Amarante
De plaats ligt schitterend op de oever van de Tãmega tegen de noordwesthelling van de Serra do Marão. Bewonder de mooie bruggen en huizen die boven de rivier hangen.

Braga
In de straten van Braga ontdek je het rijke verleden. De plaats heeft vele kerken, een bisschoppelijk paleis en andere mooie bouwwerken.

Eten en drinken in Noord-Portugal

Terrasgewijs uitgespreid liggen de wijngaarden tegen de steile leisteenhellingen. Een schitterend schouwspel. Het is haast niet voor te stellen dat de barbaarse omstandigheden (verzengende hitte en ijzige kou) in het kloofdal van de Douro (= gouden rivier) en haar zijdalen toch de juiste voedingsbodem voor de druiven leveren. In de stad Porto dan het edele vocht, port, van de druiven gemaakt. Met de boot (vanaf Peso da Régua) of vanuit de trein (uit Porto) zie je de wijngaarden op zijn best.

Vinho Verde

Vinho Verde (letterlijk groene wijn) is een sprankelende, mousserende witte (verde branco) of dieprode (verde tinto) wijn die vooral in Noordwest-Portugal geproduceerd wordt. Serveer hem koud en het is een heerlijke dorstlesser. Je ziet geen lange rijen wijnstokken in een wijngaard. De druiven rijpen aan ranken die aan pergola's of jonge bomen zijn opgehangen, hoog boven de grond om schimmels en nachtvorst tegen te gaan. De druiven hangen op oog- en mondhoogte.

Kamperen: aan het strand of in een natuurpark

Langs de kust van de Costa Verde zijn talloze campings te vinden. Denk wel aan houten haringen voor de zandbodem. Ook de regio rond Braga en Guimarães kent geen problemen. Moeilijker wordt het als het noordoosten of het oosten uw bestemming is. Het natuurpark Peneda-Gerês heeft binnen haar grenzen drie primitieve natuurcampings. In het weekend is het hier relatief druk met recreërende en uitgelaten Portugezen. De stadscamping van Porto is prima en met de bus bereikbaar.

Kunst en cultuur in Noord-Portugal

De Romeinen kwamen langs. Dat is te zien aan de nog overgeleverde stenen van een weg of een stratenplan. Keltische stammen waren verantwoordelijk voor de talrijke nederzettingen (citânias) die prachtig op beboste heuvels liggen. De robuuste, granieten kerkjes met hun schitterende beeldhouwwerk vertegenwoordigen het Romaanse tijdvak. Er zijn ware juweeltjes bij. De middeleeuwse ridder en zijn bouwmeester zorgden er wel voor dat burchten onneembare vestingen waren. De steden Braga en Porto hebben een barokstempel.

Natuur in Noord-Portugal

Omdat het noorden wat vaker een buitje ontvangt heeft het landschap een frisse, groene uitstraling. Vooral in het westen, waar de dalen van de rivieren vruchtbare oases voor de fruitteelt zijn. Oostwaarts wordt het grijze graniet van de bergen opgefleurd met paarse dophei (juni-sept) en gele brem (juni). De amandelbomen in april geven een sneeuwdek van witte blaadjes. De portwijngaarden, oostelijk van de stad Porto aan de Douro, zijn kaal in het voorjaar, groen in de zomer, en daarna paarse van de druiven.

Overnachten in Noord-Portugal

Noord-Portugal was de bakermat van het turismo de habitação: In en rondom Ponte de Lima, Ponte de Barca en Viana do Castelo wordt een keur aan kamers in paleizen en herenhuizen bij particulieren aangeboden. In drie- en viersterrenklassen. Maar ook een lagere categorie, namelijk agroturismo of turismo rural is favoriet. In onder meer het natuurpark Peneda-Gerês krijgt de lokale bevolking subsidie om een huis voor toeristen toegankelijk te maken. Zo blijft het karakter van de dorpen en het platteland intact en komen er toch verdiensten binnen in de arme regionen.

Uitgaan in Noord-Portugal

Op het platteland is men al blij als één van de rondtrekkende kermissen of circussen langs komt. Dagen van tevoren worden ze aangekondigd op plakkaten. Maar het noorden heeft wel de meeste feesten. Zang en dans gaan tot de kleine uurtjes door. De stad Porto biedt wel een rijke keus aan uitgaansplezier, van trendy tot disco, van fado tot jazz. Het nieuwe muziekcentrum van twaalf verdiepingen van de Nederlandse architect Rem Koolhaas zal het vlaggenschip van cultureel Porto worden.

Winkelen in Noord-Portugal

De stad Porto is de spil van het noorden op winkelgebied, of het nu gaat om mode, levensmiddelen of souvenirs (een flesje port misschien?). Ook de plaats Braga heeft wel wat te bieden. Ham komt uit Chaves, kant en borduurwerk uit Viana do Castelo en Vila do Conde. Het noorden is bekend om zijn textiel en lederwaren, zoals schoenen. Op elke markt in het noorden kom je de bontbeschilderde haan van Barcelos tegen of kunstzinnig uit hout gesneden en beschilderde jukken van ossenwagens.

Zon, water en strand

De naam Costa Verde (= Groene kust) slaat op de duinenrij en de dennenbossen die de goudgele, lange en brede zandstranden aan de Atlantische Oceaan omsluiten. Vaak waait er een harde westenwind. Een windscherm is dan geen overbodige luxe. Het duurt lang voordat het zeewater op temperatuur is. Verwacht hier geen rijen strandstoelen, surfscholen of bewaakte stranden, ieder neemt zijn eigen spullen mee. De belangrijkste badplaatsen Viana do Castelo, Póvoa de Varzim en Vila do Conde worden vooral bezocht door de Portugezen zelf.

Tips

Costa de Prata
Tussen Eiceira en Espinho ligt aan een woeste zee met veel wind de 'zilverkust'. De brede stranden worden door duinen van het vasteland gescheiden.

Costa Nova
Bij de sfeervolle badplaats tref je nog kleurrijke houten visserswoningen aan. Leuk voor kinderen is het waterpark.

Costa Verde
De vlakke kuststreek tussen Viana do Castelo en Apúlia heeft zeer brede en lange zandstranden. Ze worden door een duinenrij gescheiden van het bosrijke achterland.

Viana do Castelo

De bekendste badplaats van de Costa Verde is Viana do Castelo, gelegen aan de brede monding van de Rio Lima. Het belangrijkste strand bereik je over de weg of met een bootje vanuit de haven.

Praia de Caminha
Het strand ligt in het uiterste noordwesten van het land, aan de monding van de rivier de Minho en wordt omgeven door het dennenbos Mata Nacional do Camarido.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Portugal