Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Beiras

Net nog zat je aan het strand bij Aveiro. Daarna keek je je ogen uit in de studentenstad Coimbra. Daar liet je je onderdompelen in de ongedwongen sfeer. Nu wandel je in het schitterende berggebied van de Serra da Estrela. Neem er wel de tijd voor, haast je niet.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Portugal 

Het Zuid-Europese Portugal is de ideale vakantiebestemming. Van de door de natuur uitgesleten kliffen in de Algarve tot de sprookjesachtige paleizen van Sintra.

Meer aanbod voor Beiras

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Attracties en evenementen in Beiras

Voor de allerkleinsten is er in Coimbra een kruising tussen Madurodam en een openluchtmuseum: Portugal dos Pequenitos. Verwacht geen bezoek van uren, maar een uurtje is snel gevuld. Kleine kinderen kunnen door de gebouwen lopen. Voor oudere kinderen is er Europarque/Visionarium (bij Aveiro), een uitstekend wetenschaps- en techniekmuseum. Niet via de computer, maar via allerlei proefjes krijg je inzicht in van alles en nog wat. Een aanrader. Uitleg is er in het Engels en dat is in Portugal niet gebruikelijk.

Quiema das Fitas

Studieboeken werden en worden in Coimbra onder de arm gedragen, bijeengehouden door een lint (= grelos) of band (= fita, vanaf het vierde studiejaar). Elke studierichting heeft zijn eigen kleur band, geel voor medicijnen, rood voor rechten. Aan het eind van het studentenschooljaar in Coimbra (begin mei) worden tijdens een week durend feest de banden plechtig verbrand. Alles wordt opgeluisterd met zang, dans en vuurwerk. Wil je de sfeer van Coimbra optimaal proeven, probeer dan aanwezig te zijn.

Bezienswaardigheden in Beiras

Cultureel gezien hebben Coimbra en Viseu het meest in petto.Maar ook Lamego en Castelo Branco zou je niet moeten overslaan. Monsanto da Beira is een heerlijk bergdorp, trots uitgespreid op een rotsachtige hoogte. Nauwe kronkelstraatjes klimmen omhoog naar een onneembare burcht. Aan die steegjes verdringen zich schots en scheef gebouwde granieten huisjes met balkonnetjes. Een aantal woningen is in de rotsen uitgehouwen.

Tips

Conímbriga

In de mooiste Romeinse opgraving van Portugal ga je op zoek naar een aquaduct, een tempel en een deel van het forum alsmede de resten van een vestingmuur.

Museu de Grão Vasco
Het museum in Viseu is een van de belangrijkste musea van Portugal. Bewonder de bijzondere collectie schilderingen, waarbij het Portugese landschap als achtergrond van bijbelse voorstellingen wordt gebruikt.

Museo Etnográfico
Het etnografisch museum bij Praia de Mira is gehuisvest in een karakteristieke gerestaureerde houten schuur, die vroeger door de vissers werden gebruikt. Het vissersleven uit lang vervlogen dagen wordt hier getoond.

Museu de Arte Sacra de Arouca
Het museum voor sacrale kunst toont voornamelijk objecten uit het vroegere klooster van Arouca. Er zijn waardevolle collecties schilderingen, beelden, juwelen en textiel te zien.

Torre Ameada
De toren van Aguiar da Beira dateert van de 15e eeuw. Let op de waterspuwers in de vorm van kanonnen.

Dorpen en steden in Beiras

De tijd lijkt stil te hebben gestaan. De jongeren zijn weggetrokken, de ouderen zijn gebleven. Maar velen komen na jarenlange arbeid in het buitenland terug naar hun geboortestreek. Een opgeknapt huis wordt aan toeristen verhuurd. De dorpsgemeenschap leeft op. Nieuwe huizen worden aan de dorpsrand gebouwd. Kies een feestdag van de lokale heilige en geniet van de saamhorigheid. Na de processie is het tijd voor eten en drinken aan lange tafels buiten.

Tips

Coimbra

In de zeer oude universiteitsstad kun je robuuste romaanse kathedralen bezichtigen en natuurlijk de studentikoze sfeer proeven.

Guarda
De trotse vestingstad heeft monumentale granieten bouwwerken. De plaats is vooral in trek als kuuroord.

Viseu
Bijzonder mooi gelegen aan de rivier de Pavia. Hier kun je in het oude cultuurcentrum en in de oude bovenstad mooie en interessante wandelingen maken langs traditionele stenen gebouwen.

Ericeira
Een gezellige vissers- en badplaats met witgepleisterde huizen, terrasjes en vele restaurants. Het strand is erg klein, maar het is wel een goede plek voor surfers.

Aveiro
De patriciërshuizen liggen aan een wirwar van smalle stadskanaaltjes, waardoor je bijna een 'Venetiëgevoel' krijgt. Maak vooral een tochtje in de rondvaartboot.

Eten en drinken in Beiras

Een specialiteit van de kuststreek bij Aveiro is een ragout van aal. In de bergen komen de heerlijkste stoofpotten van geiten-, schapen- en lamsvlees op tafel. De geurige schapenkaas uit de Serra da Estrela kan zich meten met de beste Franse kazen. Hij is het lekkerst als hij 'loopt'. Pudim Molotoff ontploft niet, maar is wel een caloriebom (opgeklopt eiwit met karamelsaus). De wijn hier heet dão, een fruitige rode wijn. In het binnenland eet je goedkoper dan aan de kust.

Kamperen: kamperen in de bergen

Vooral het gebied tussen Coimbra en Guarda en de omgeving van Viseu zijn redelijk voorzien van campings. Vanzelfsprekend is ook de kustregio goed bedeeld. Er zijn enkele natuurcampings in de Serra da Estrela, maar de randen van het park bieden mogelijkheden met wat meer luxe. Een kampeergids is wel een vereiste om je weg te vinden. De campings in de binnenlanden zijn kleiner dan die aan de kust. De rust is weldadig, alleen in de weekeinden wordt het drukker.

Kunst en cultuur in Beiras

Nu de originele rotstekeningen van Altamira en Lascaux niet meer toegankelijk zijn, worden de ontdekte rotstekeningen in het dal van de Côa super interessant. De 150 rotstekeningen dateren van het Laat-Paleolithicum (30.000-10.000 v.Chr ). Door het afbeelden van dieren wilden de kunstenaars macht krijgen over het dierenrijk. Sinds 1998 worden per jeep rondleidingen verzorgd. Reserveer van te voren. Reken wel op een stukje lopen. Een museum moet het nog illustratiever maken.

Natuur in Beiras

Je stuit hier op verrassende uitersten. De Serra da Estrela (oosten), een bergkam van 60 km lengte, is ruig. Grijs granieten flanken, kristalheldere gletsjermeren, watervallen en diepe, door erosie ingeslepen valleien. En dan wordt alles plotseling met een zachte deken bedekt als in juni de gele brem opgetogen in bloei staat. Aveiro en omgeving (westen) doen meer denken aan een Nederlands polderlandschap. Frisgroene weiden met grazend vee, slootjes en kanalen, zelfs veel wind. Op de hoogopgekrulde voorstevens van vissersboten zijn kleurrijke schilderingen aangebracht.

Overnachten in Beiras

In en rondom berggebieden, en zeker in de Beiras, worden vele vormen van agroturismo aangeboden. In verbouwde boerderijen kun je een kamer huren. Kamperen kun je in de boomgaard. De non-profit organisatie Eceat biedt adressen aan van ecologische boerderijen met logies. Is de boerderij afgelegen dan kun je veelal een maaltijd bestellen. Ook worden veel 'eigen' producten te koop aangeboden, zoals honing, olijfolie, kaas, en jam. 's Avonds ga je met de kippen op stok.

Uitgaan in Beiras

Deze wordt alleen door mannen vertolkt. De fado van Coimbra is intellectueel van tekst, maar sentimenteler en optimistischer van toonzetting. Beroemd werd het loflied op Coimbra dat in een populaire versie als 'April in Portugal' de wereld veroverde. Beroemd werden Augusto Hilário en José Afonso. Hun navolgers laten je genieten in menig bar of restaurant. Vraag bij het toeristenbureau waar er optredens zijn.

Fado, kermis of circus

Als je in Coimbra zwarte schimmen op ziet lichten op een trap dan ben je aangeland bij één van de in de openlucht gegeven fadovoorstellingen. Het uitgaansleven in Coimbra is door de studenten redelijk geprijsd, maar ook zeer gevarieerd. In de bergen kan een romantische picknick ook zijn bekoring hebben. Het nachtleven in Figueira da Foz is vooral op jongeren gericht.

Winkelen in Beiras

Colchas, op linnen geborduurde spreien in felle kleuren, zijn de specialiteit van Castelo Branco in de bergen. De bergregio's leveren ook wol (truien), schapen en geitenkaas. De honing heeft een goede reputatie. In Viseu wordt de lokale honing verwerkt in bolos de anjo, engelengebak. De ovos moles, geconfijte eierdooiers, die in houten vaatjes in Aveiro worden verkocht, zijn mier en mier zoet.

Zon, water en strand

De Costa de Prata (= Zilverkust) sluit op de Costa Verde aan en loopt tot Figueira da Foz, meteen de grootste badplaats. In Figueira moet je een halve kilometer lopen om vanaf de boulevard de zee in te duiken. Duidelijker is de immense zandmassa niet te karakteriseren. Het zeewater moet wel even door de zon opwarmen. Rond Aveiro zijn twee soorten stranden en brandingen. Aan de Atlantische Oceaankant ruig en woest en aan de kant van het binnenmeer, Ria de Aveiro, kalm, langzaam aflopend en warmer. De kust is in trek bij buitenlanders.

Tips

Costa de Prata

De 'zilverkust' loopt van Costa Verde naar Ericeira. Aan de kust van Aveiro, Figueira da Foz en Leira vind je de langste zandstranden van Portugal.

Figueira da Foz
Het 3 km lange en brede strand heeft Figueira da Foz tot een belangrijke badplaats gemaakt, waar sporten zoals voetballen, tennis en basketbal worden beoefend. De golven zijn een uitdaging voor surfers.

Costa Nova
Bij het strand staan nog de pittoreske 'palheiros', typische houten huizen die met streepmotieven zijn beschilderd. Hier ontmoeten de zeearm en de zee elkaar.

Praia de Mira
In de veelbezochte badplaats, waar het fijne zandstrand begrensd wordt door duinen, komen graag surfers voor de ruige golven.

Praia da Tocha
Het zandstrand was vroeger de uitvalsbasis van vissers. De houten huisjes waar zij hun visgerei bewaarden dienen nu als vakantiehuisjes. De sterke golfslag is bijzonder geschikt voor surfers en bodyboarders.