Vakantie Algarve

Vertier, vermaak, zon en zee

De Algarve heeft alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Het is dé bestemming voor vertier en vermaak en zon en zee. Dat de Algarve 40 jaar geleden nog volledig leefde van de visserij is nog goed voor te stellen. Die cultuur is gelukkig niet verdwenen.

In Praia da Rocha en Quarteira was hoogbouw niet te vermijden. Voor de rest tref je in de Algarve kleinschalige complexen, laagbouw en tropische tuinen aan. Een vriendelijke entourage.

Attracties en evenementen in Algarve

Aan de Algarvekust staan veel waterpretparken. De meeste hebben één lange of diverse glijbanen. Ze heten Slide & Splash of Big One. Zoomarine bij Albufeira heeft iets extra's. Naast het waterplezier worden shows met dolfijnen en zeehonden gegeven. Het Parque Mineiro Cova dos Mouros (bij Martim Moniz), is een voormalige kopermijn. De mijnbouw door de eeuwen heen wordt op een aardige manier aanschouwelijk gemaakt. Het audiosysteem is ook in het Nederlands. Kleine kinderen kunnen op ezeltjes rijden.

Bezienswaardigheden in de Algarve

Daar waar het land eindigt en de zee begint …. de Portugese dichter Camões wijdde er vele woorden aan. Voor de Portugese zeevaarders in de 16e eeuw was deze kust het laatste dat ze zagen. Zes kilometer ten westen van Sagres ligt circa 62 meter boven de zeespiegel van de Atlantische Oceaan de heilige kaap van São Vicente, genoemd naar een Spaanse martelaar. De hoge rots, met als bijnaam de Gigant, is zijn vinger. Vooral als het stormt, is het een aantrekkelijke attractie.

Dorpen en steden in de Algarve

Voor een groot deel zijn de vakantiecomplexen qua bouwstijl aan de omgeving aangepast. Dus met een Moors sausje en ingebed in een subtropische entourage. In elkaar verstrengelde witte linten van bebouwing bezaaien wel het landschap. Let goed op waar je boekt, want sommige vakantiedorpen kunnen ver van het dorp liggen waar het onder valt. Zo ligt Olhos d'Agua altijd nog op zes kilometer van Albufeira. Ook complexen rond Alvor liggen niet altijd op loopafstand van het dorp.

Eten en drinken in de Algarve

Zoals in elke vakantiestreek waar zon, zee en strand hét vertier zijn, kun je hamburger, patat en pizza verwachten. Maar uitkijkend over zee vanaf een hooggelegen terras of romantisch tafelend in dat sfeervolle vissersdorpje smaken gamba's, tongetjes en ossetong in Madeirasaus net even anders dan thuis. Net als in Lissabon kun je eten tijdens een fado-avond. Het prijspeil in de Algarve ligt hoger dan in de rest van Portugal.

Kamperen: tent of appartement

Het aantal kampeerplekken in de Algarve staat niet in verhouding tot het aantal bedden in andere logiesvormen. Natuurlijk zijn er wel campings. Sommige, zoals die bij Albufeira, zijn zelfs van vier sterren voorzien. Campings in de Algarve zijn duurder dan elders in Portugal. In het voor- en naseizoen zijn de campings het terrein van de Nederlandse overwinteraars die in hun caravan of camper van alle gemakken voorzien zijn.

Kunst en cultuur in de Algarve

De Moren werden hier pas laat verdreven in de 13e eeuw, waardoor hun invloed onmiskenbaar groot is. De opengewerkte schoorstenen die bijna ieder huis sieren, lijken wel wat op een minaret van een moskee. De sierlijk uit zandsteen en mortel vervaardigde schoorstenen zijn kunstwerken van een verfijnde pottenbakkerscultuur. In Olhão bestaan de witgekalkte huizen uit kubussen met daarboven dakterrassen met daarop weer kleinere kubussen en een buitentrap. Net zoals in de kashba in Marokko te zien is.

Visserboten

De bodem van de vissersboten is wit of geel. Op de voor- en achtersteven zijn kleurrijke, wat naïeve schilderingen aangebracht. Het 'oog van God' helpt bij het opsporen van vis.

Natuur in de Algarve

Met de geërodeerde rotskusten in het westen en het wat lagune-achtige landschap in het oosten, heb je twee totaal verschillende delen van de Algarvekust. In het binnenland liggen heuvels die in het noorden uitlopen in bergketens tot 900 meter (o.a. Serra de Monchique). Deze vormen de grens met het vlakke Alentejo. Cactussen, agaven, sinaasappel-, vijgen-, palm- en amandelbomen geven de Algarve, zowel aan de kust als in het binnenland, een warme mediterrane uitstraling.

Overnachten in de Algarve

Als de hitte aan de kust je te veel wordt, is wandelen in de beboste Serra de Monchique een verademing. Je wist niet dat er zo veel groentinten waren. Vanuit Praia da Rocha kun je langs het strand fantaseren over al die gekke rotsformaties. Misschien heb je andere namen dan Drie Beren of Versteende Reuzen. Bij eb kun je de talloze grotten, kreken en spelonken zien, waar de zee bij opkomend getij met dof geruis binnendringt. Pas wel op voor het wassende water bij vloed.

Prima prijs-kwaliteitverhouding

Algarve biedt goede, ruim opgezette accommodaties met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Ook is hoogbouw, behalve dan in Praia da Rocha en Quarteira, vermeden. Veel complexen zijn trapsgewijs tegen de rotsen aangebouwd zodat je vrij zicht op zee hebt. Of je hebt zicht op de met palmbomen opgefleurde binnentuinen met zwembad. Er zijn meer appartementen dan hotelkamers. Albufeira en het aansluitende Praia da Oura vormen één toeristisch geheel. Chic en zijn Vilamoura, Vale do Lobo en Quinta do Lago. Alvor begint aansluiting met de oudere vakantieoorden te krijgen.

Uitgaan in de Algarve

Jongeren maar ook volwassenen vinden hier een uitgaansleven tot in de vroege uurtjes. Bars met of zonder karaoke, pubs waar Guinness wordt getapt, disco's met decibellen waar de oren van tuiten, noem maar op. Ronselaars met luide stem laten je niet los. Happy Hour is er als er klanten getrokken moeten worden. Vooral Albufeira en Praia da Rocha bedienen het jongerencircuit. Voor gokken ga je naar het casino in Monte Gordo, Alvor, Praia da Rocha en Vilamoura.

Winkelen in de Algarve

Voor de markt in de Algarve moet je niet te laat komen, rond één uur wordt alles weer ingepakt. Elke zaterdag is er een grote vismarkt in Olhão en Lagos, je ruikt ze al van verre. De vlooienmarkt van Portimão is op de eerste en derde zondag van de maand. Die in Albufeira op de eerste en derde dinsdag. Op de tweede vrijdag van de maand worden op de markt van Monchique de gevlochten manden en korven aan de man gebracht. Op de grote regionale zaterdagmarkt van Loulé verkopen ambachtslieden hun waren. Vooral het bruine keramiek voor in de keuken vindt grif aftrek in de Algarve.

Zon, water en strand

Overbekend zijn de spectaculaire, geelrode rotskusten met holen en grillig gevormde zuilen. Daartussen liggen uitnodigende en schone, hagelwitte zandstrandjes. Al het toeristenvertier is hier aanwezig. Van disco tot lounge bar, van golfbaan tot waterpretpark, van hamburgertent tot sterrenrestaurant. Meer naar het oosten liggen ook stranden op zandbanken en eilandjes. Het vertier neemt af, het is er rustiger. Al is hoogbouw niet overal vermeden, toch komen de blinkend witgekalkte huizen met hun rode daken, opengewerkte schoorstenen en talloze kleuraccenten het meeste voor. Wat denk je van 3000 uur zon per jaar?

Tips

Rotsalgarve
De rotsalgarve heeft mooie stranden van fijn wit zand, prachtige rotsformaties en lieflijke baaitjes. Deze zeer populaire zonbestemming loopt van Faro naar het westen.

Zandalgarve
De kust ten oosten van Faro bestaat uit eindeloze zandvlaktes, niet zelden gelegen aan lagunes. Hier kun je met enige moeite nog iets rustiger stranden vinden.

Zandbanken
De zandbanken voor de kust en de lagunes daartussen - tussen Cacela Velha en Faro - zijn alleen per vissersboot bereikbaar.

Ilha da Culatra
Met de boot vaar je vanaf Olhão naar twee eilanden met prachtige stranden. Het Ilha da Culatra ligt van de twee het verst van de kust en is daarom iets stiller.

Westkust Algarve
De rustige stranden ten noorden van Cabo de São Vincente hebben een indrukwekkende rotswand.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Portugal