Wat moet er mee in de auto in Noorwegen?

Wist je dat wanneer je met de auto in Noorwegen rijdt, je verplicht bent om een gevarendriehoek en veiligheidsvest bij je te hebben? We hebben de dingen die verplicht mee moeten in de auto op een rijtje gezet. 

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

 

 • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is het verplicht om een gevarendriehoek te gebruiken als de auto stil komt te staan op een plaats waar deze een gevaar vormt voor het overige verkeer.
 • Veiligheidshesje - In elk voertuig moet ten minste één veiligheidshesje aanwezig zijn en dit moet bij pech of een ongeval worden gedragen. Het veiligheidshesje moet op een voor de bestuurder gemakkelijk bereikbare plaats worden bewaard (dus niet in de kofferbak). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen). Een veiligheidshesje is alleen verplicht in voertuigen met een Noors kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • Brandblusser - In een camper of auto met caravan met een Noors kenteken moet een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn die ten minste 2 kg blusmiddel bevat. De ANWB adviseert bestuurders van een camper of auto met caravan met een Nederlands kenteken een goedgekeurde brandblusser mee te nemen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen. Ook bestuurders van auto's zonder caravan wordt geadviseerd om een brandblusser mee te nemen.
 • Het meenemen van reservelampen is niet verplicht.

Advies

 

 • Verbanddoos - Bestuurders wordt geadviseerd om een verbanddoos mee te nemen.
 • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek en veiligheidshesje) aanwezig is en zorg voor veiligheidshesjes voor alle inzittenden. In een gehuurde camper (of auto met caravan) met een Noors kenteken moet bovendien een brandblusser aanwezig zijn.
 • Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

 

 • Veiligheidshesje - Een motorrijder moet ten minste één veiligheidshesje meenemen. Bij pech of een ongeval is de bestuurder verplicht een veiligheidshesje te dragen. De ANWB adviseert motorrijders om ook voor een eventuele passagier een veiligheidshesje mee te nemen.

Advies

 

 • Verbanddoos - Motorrijders wordt geadviseerd om een verbanddoos mee te nemen.

Verplicht op de bromfiets, snorfiets en speedpedelec

 

 • Veiligheidshesje - Een bestuurder van een bromfiets, snorfiets of speedpedelec moet een veiligheidshesje bij zich hebben. Bij pech of een ongeval is de bestuurder verplicht een veiligheidshesje te dragen. De ANWB adviseert bestuurders om ook voor een eventuele passagier een veiligheidshesje mee te nemen.

Verkrijgbaarheid

 

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische info onderweg in Noorwegen

Tanken in Noorwegen
Pechhulp
Tol in Noorwegen
Verkeersinformatie
Verkeersregels in Noorwegen
Verkeersboetes in Noorwegen