Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rondreizen Nederland met de auto

Op avontuur in eigen land. Ga twee weken zwerven langs spannende natuur, verrassende steden, dorpjes en weidse vergezichten. Rondreizen door Nederland met de auto, groots in het klein zijn.

 

Diep in de Veluwe

0 km

In het Veluwse dorp Lunteren, het geografische middelpunt van Nederland, hap je twee keer naar adem: wanneer je over de Tijdlijntrap de steile wanden van de Goudsberg beklimt én wanneer je vanaf de rand in de diepte van de afgegraven Veluwse stuwwal kijkt. On-Nederlands hoog! In de groene omgeving zie je veel bijzondere vondsten: een Germaanse put uit 300 voor Christus, prehistorische akkertjes en een (gereconstrueerde) boerderij uit de ijzertijd. Neem zeker een kijkje bij dit project, Celtic Fields, en stort je daarna op een fiets- of wandeltochtje. Zelfs op een snikhete dag is hier genoeg schaduw van de bossen. Mooi en op fietsafstand: het Wekeromse zand (paardrijden) en de oude bomen van Landgoed Schaffelaar. Lunch met een grote dosis romantiek in de 19de-eeuwse oranjerie op het landgoed.

Dwars door de Zuiderzee

Lunteren - Lelystad 71 km

Kruip door, sluip door; over landweggetjes rij je over de uitlopers van de Veluwe naar Voorthuizen met z’n gezellige centrum – check de kaart voor zwemwater onderweg om zo nu en dan een lekkere duik te nemen. Door de bossen van Putten en Ermelo ga je naar Harderwijk en via de strakke polders van Flevoland naar Lelystad. Verrassend: de Oostvaardersplassen, een uniek 5600 hectare groot moerasgebied met konikpaarden, edelherten en heel veel vogelsoorten. Ga hier met een boswachter op safari om de Grote Vijf te spotten, net als in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark!

Lelystad - Schoorl 77 km

Hoe de Zuiderzee eruitzag? Je krijgt een goede indruk tijdens de rit over de Markerwaarddijk, dwars door eindeloos water. De nieuwe natuur van de Markerwadden ligt aan de westkant en is bereikbaar met de veerboot vanuit Lelystad. Aan de andere kant van de dijk ligt het historische havenstadje Enkhuizen, rijk aan oude monumenten en terrasjes. Bezoek zeker het Zuiderzeemuseum waar gebouwen en buurten van rond de Zuiderzee zijn herbouwd en ambachten worden gedemonstreerd. Dit is dé plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van Enkhuizen en de voormalige Zuiderzee.

De Klimduin van Schoorl

Rijdend door het Noord-Hollandse land bereik je Schoorl, prachtig genesteld tegen de golvende duinen. Onderschat die niet: de beroemde Klimduin midden in het dorp beneemt je de adem op weg omhoog. Vind je deze verticale zandbak meer iets voor kinderen, dan kun je beter een bakkie halen bij de Zilte Zoen of zandhagedissen zoeken op deze uitdagende wandelroute. In Schoorl en Bergen kun je een middagje shoppen – genoeg leuke winkels en galeries – maar een minicruise naar Texel is ook een optie. Met de veerpont vanuit Den Helder kost je dat slechts een uur en twintig minuten. Tip voor durfals: ga blokarten in Wijk aan Zee, op een half uur rijden vanuit Schoorl. In zo’n zeilkarretje kun je op het breedste strand van Nederland spectaculaire snelheden behalen.

Schatjes van stadjes

Schoorl - Leeuwarden 149 km

Uitgewaaid aan zee rij je weer landinwaarts, naar Medemblik dat alles heeft voor een gouden uitje: oud-Hollandse trapgevels, grachten, havens, een kasteel en de Stoomtram Medemblik-Hoorn. Stap in en maak een tussenstop in Opperdoes, een fraai dorp met stolpboerderijen en imkerij De Bijenstal waar je een rondleiding kunt volgen. Bekende naam? Nederland is dol op de Opperdoezer Ronde, de fijne aardappel dat als een delicatesse wordt beschouwd.

Via de Afsluitdijk ben je snel aan de andere kant van het water. (Tip: check voor vertrek hoe het staat met de werkzaamheden op de Afsluitdijk.) Op Friese bodem rijgen juweeltjes van dorpen en stadjes zich aaneen. Eerst het monumentale terpdorp Allingawier, dan de historische stad Bolsward en ook nog Burgwerd, een authentiek dorp met alle ruimte van de wereld en toch klein gebleven. Een sportief uitstapje naar het Friese Merengebied is eigenlijk een must. Kitesurfers kunnen hun hart ophalen bij Workum, of huur een boot of sloep en ontdek de gezellige havenstadjes.

Leeuwarden vertelt

De Friese hoofdstad Leeuwarden (meer dan 1100 monumenten!) vertelt zelf zijn geschiedenis. Er staan veel oude gebouwen met verhalen, zoals de beroemde en huiveringwekkende gevangenis Blokhuispoort. Een stuk lichter en luchtiger is park Vijversburg, deels een historisch landschapspark, deels hippe ‘nieuwbouw’ met onder meer het lichtvoetige Frijlân, waar kinderen op een vlot door een waterlabyrint kunnen peddelen. Tip: volg de bijzondere ANWB-fietsroute Het geheim van de vrije Friezen. Deze brengt je onder meer langs Nationaal Park Alde Feanen, laagveen met moerasbossen, meren en rietlanden. Thuis kun je alvast via de livecam genieten van het nest met zeearenden in Alde Feanen. Heel bijzonder!

De stilte van Lauwersmeer

Leeuwarden - Lauwersmeer 48 km

Nu je zo dicht in de buurt bent, wil je de stranden, de schoonheid en de rust van Nationaal Park Lauwersmeer niet missen. De nacht is pikkedonker in dit officiële Dark Sky Park. De maan licht de wolken op tegen het nachtelijk zwart, de sterrenhemel is er op z’n mooist. Overdag geniet je hier volop van de talrijke vogels, want het Lauwersmeer is een onmisbare schakel in de vogeltrek. Volg bijvoorbeeld deze ANWB Lauwersmeerroute op de fiets.

Groningen en Drentsche Aa

Lauwersmeer - Groningen 46 km

Op weg naar Groningen kom je langs Winsum, door ANWB-leden uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Smalle straatjes, een prachtige ligging aan het Winsumerdiep en een écht dorpsleven zetten Winsum terecht op de eerste plaats. De stad Groningen is niet ver meer. Beleef deze gezellige studentenstad eens gek: op een supboard. Of beklim de driehonderd treden van de Martinitoren voor een weergaloos uitzicht over de stad. Pik zeker het Groninger Museum mee, bekend van zijn spraakmakende exposities.

Nationaal Park Drentsche Aa ligt vlak onder de stad Groningen. Het is een romantisch bekenlandschap waar mensen weinig vat op hebben gekregen. Zeldzame planten en dieren vinden hier rust en ruimte. Bekijk ze van dichtbij met de wandelroutes van Staatsbosbeheer. De Hortus Botanicus Haren heeft de plantjes trouwens ook. Liever kanoën? Dat kan op de Hunze, van Gasselternijveen naar het Zuidlaardermeer, dwars door de natuur en met echte stroomversnellingen. Tip: beleef een jungle-avontuur op het Boomkroonpad van Staatsbosbeheer in de Drentse Boswachterij Gieten-Borger. Je wandelt langs de toppen van de bomen. Het hoogste punt van het boomkroonpad is een uitkijktoren op 22,5 meter hoogte. Verblijf op een camping aan de rand van de boswachterij

Groningen - Ommen 107 km

Langs Ballooërveld, Grolloo en Nationaal Park Dwingelderveld rij je binnendoor naar Ommen. Een mooie rit voor een mooi verhaal: beluister de ANWB-podcast over het mysterieuze reuzenhert dat zich afspeelt rond Schoonloo. Eenmaal bij Ommen kom je helemaal tot rust. Ga op pad in de schaduwrijke bossen – met de fiets of wandelend. Afkoelen kun je langs de kalm stromende Vecht en Regge.

Filmset Deventer

Ommen - Deventer 64 km

Volg de dijken langs de IJssel naar het zuiden en wals vrolijk mee stroomopwaarts, langs groene uiterwaarden naar Deventer. De eeuwenoude Hanzestad is nu een plaatje, maar kampte met leegstand en verval in de jaren 70, toen Hollywood de oorlogsfilm Een brug te ver wilde verfilmen. Omdat Arnhem inmiddels herbouwd bleek, mocht Deventer – met brug – de honneurs waarnemen. Het bracht veel geld in kas en Deventer kon worden opgeknapt tot de fraaie historische stad die het nu is. Sla het oudste stenen huis van Nederland en het leuke Speelgoedmuseum niet over. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Kunstenlab, waar je kunst kunt lenen, mee kunt doen aan een educatief project of een tentoonstelling kunt bekijken. Verblijf in Deventer met een 3-daagse stedentrip.

Langs de stuwwal

Deventer - Velp 50 km

Vlak voordat de heuvels van de Veluwe opdoemen, kun je bijtanken in Bronckhorst, de kleinste stad van Nederland met een romantische uitstraling. Het is niet groter dan wat prachtig gerijpte huizen en boerderijen, maar er zijn leuke galeries en specialistische winkels (zoals een kaarsenmakerij). De moeite waard: bierbrouwerij Bronckhorster Brewing Company met biergarten en prijswinnende speciaalbieren.

Kort daarna glij je over de IJssel naar de overkant, Brummen. Alsof je over een oprijlaan naar Arnhem rijdt, zo ligt de weg van Ellecom naar Velp erbij. Lange rijen bomen, landerijen aan weerszijden van de weg en aan de rechterkant de eerste bolling van de Veluwe, met prachtige landhuizen bovenlangs. De finish is in zicht. De lommerrijke lanen van Velp eindigen in een smalle bosweg, met hellingen links en rechts. Landgoed Beekhuizen is romantisch aangelegd met vijvers, watervalletjes en bruggetjes. De heuvels, die zijn wel heel erg echt. Dat voel je meteen als je uit het dal van de stuwwal naar boven klautert. Of pak de fiets en beklim de haarspelden van de Emmapiramide richting Rozendaal.

Dit is Nederland, groots in het klein zijn.

Rondreizen Nederland met de auto

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.