Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rondreis Nederland met de fiets

Fietsen langs bergen en dalen

Op eigen kracht door uitgestrekte natuur, pittige heuvellandschappen en zonovergoten riviervalleien. Je bent één met het landschap, genietend van vergezichten en lokale flora en fauna. Waar we zijn? Op de fiets: 300 schitterende fietskilometers van NS-station Driebergen-Zeist naar NS-Station Ommen. Dit is Expeditie Nederland!


Hier begint de natuur

Zeist - Wageningen (40 km)

De bosrijke Utrechtse Heuvelrug is al heel lang een populaire vakantiebestemming. De landhuizen tegen de hellingen werden ooit gebouwd als zomers buitenverblijf van rijke families. Nu profiteert iedereen ervan. De landgoederen vormen een groene gordel die Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug beschermt tegen de oprukkende stad.
Via Driebergen en Doorn fiets je tamelijk vlak langs de heuvelrug, pas bij Leersum gaat het wegdek flink golven. De hoogteverschillen zie je pas goed in Amerongen en Rhenen, allebei ingeklemd tussen de heuvels en de Nederrijn. Bosrestaurant ’t Berghuis in Amerongen is een prima uitvalsbasis voor een wandelexpeditie op de Amerongse Berg.

En dan: fiets je de Grebbeberg op, langs Ouwehands Dierenpark en het indrukwekkende Militair Ereveld Grebbeberg? Of fiets je onderlangs, vlak langs een steile helling, met uitzicht op de Nederrijn? Je komt altijd uit bij de dijk naar Wageningen, langs de natte natuur van De Blauwe Kamer. Het contrast met de droge natuur op de stuwwal kan niet groter zijn.

Van stuwwal naar beekdal

Wageningen - Nijmegen (40 km)

Pas goed op als je langs de Wageningse Berg fietst: er slingert hier weleens een ringslang over het fietspad. Ze liggen graag in de luwte van de helling te stoven in de zon. Voor een bezoek aan het Belmonte Arboretum boven op de ‘berg’ kies je een steil wandelpad door het bos naar boven. Wandelen in het dal kan in Renkum. Het brede beekdal is net als de stuwwal gevormd door smeltwater in de voorlaatste ijstijd. Onvoorstelbaar dat hier begin deze eeuw nog een industrieterrein lag! In het Renkums Beekdal kun je nu schaduwrijk wandelen, met de hele familie op het ANWB-Kabouterpad, helemaal naar de bron van de beek bij Bennekom.

De volgende stop is Arnhem en daarvoor rij je langs de stuwwal van de Zuid-Veluwe. Het contrast tussen de natuur links en rechts van het fietspad kán niet groter zijn. Klimgeiten gaan over de Italiaanseweg naar boven voor een weids uitzicht vanaf het Duno Plateau. Het landschap was een slagveld in de Slag om Arnhem, zoals je op veel plekken kunt zien. In Arnhem staan weinig oude gebouwen overeind, maar de John Frostbrug, waar het allemaal om draaide, is er nog. Je fietst eroverheen, op weg naar Nijmegen.

Langs Waal en Rijnstrangen

Nijmegen - ’s-Heerenberg (40 km)

Over de Snelbinder rij je moeiteloos over de Waal Nijmegen binnen. Zoek de zon op langs de Waalkade, pik een terrasje in de volkswijk Bottendaal. In Muzieum beleef je de wereld zonder de hulp van je ogen, een echte eyeopener. Wil je graag méér hellingen bestormen op je fiets: er liggen er genoeg tussen Nijmegen in Duitsland, waaronder de roemruchte Zeven(!)heuvelenweg. Zo liggen er ook genoeg campings in de omgeving van Nijmegen.
 

Ga je liever op safari in de ruige natuur langs de Waal, volg dan de route door de Ooypolder naar Kekerdom. Daar kun je met een kano door de natte Millingerwaard peddelen, op jacht naar de ‘B’ van de Big Five, de bever (reserveren). Twee veerbootovertochtjes verder ‒ je bent in het Rijnstrangengebied ‒ fiets je rakelings langs Duitsland naar de hellingen van Montferland. Dit heuvelmassiefje is op z’n mooist op een mountainbike, wég van het asfalt. Uitblazen bij uitspanning ’t Peeske voelt als de hoofdprijs.

De Veluwe op

’s-Heerenberg - Dieren (45 km)

De slingerende IJssel is de volgende stop, daar zul je even moet wachten op het fietsveer naar Rheden. Neem een duik in Rhederlaag voor je aan de grootste uitdaging van deze fietsvakantie begint: de lange klim naar de Posbank van 2,2 kilometer, naar 84 meter boven NAP. Al die zweetdruppels zijn het meer dan waard: het uitzicht over bossen, heidevelden, uiterwaarden en bij mooi weer zelfs tot in Duitsland is er eentje voor de boeken. Vanaf hier is het genieten, bergafwaarts tot in Dieren. Midden in de natuur kom je langs prachtige plekken om iets te eten en te drinken, bijvoorbeeld bij de pas heropende Carolinahoeve. Liever genieten van de Veluwe van onderaf? Fiets dan langs de provinciale weg of door de Havikerwaard naar Dieren. Overweeg je een paar nachtjes te blijven in dit gebied? Kijk dan naar de ANWB vakanties voor de Veluwe

Binnendoor door boerenland

Dieren - Gorssel (40 km)

Smalle landwegen, boerderijen en plukjes (nieuwe) natuur brengen je via Brummen naar het knusse Zutphen aan de IJssel. Beklim de klokkentoren van restaurant De Wijnhuistoren om de Hanzestad nog beter te bekijken. Langs bos, hei en landerijen fiets je in alle rust naar Gorssel. Iets ruiger a.u.b.? Bij Adventure Eefde spat de adrenaline uit je oren in het klimbos, op het survivalparcours of in een kart. Magisch is de wereld van het modern realisme in Museum MORE in Gorssel, met werk van Carel Willink, Pyke Koch en Charley Toorop. Een schilderachtige slaapplek vind je in een rijksmonument, het houten Noorse jachthuis waar nu Hostel Gorssel huist. Langer in deze buurt blijven? Overweeg dit 4-daagse fietsarrangement in de Achterhoek

Van hei naar Vecht en Regge

Gorssel - Holten (51 km)

Langs Lochem en buurtschappen als Joppe en Ampsen fiets je naar de eindeloze heidevelden van de Sallandse Heuvelrug. Talloze vogels en wild zoals ree, vos en adder leven hier. Voor het korhoen is deze plek uniek; op de heuvelrug tussen Holten en Hellendoorn leeft de laatste wilde populatie van Nederland. Je kunt bij de ANWB een driedaags arrangement in Salland boeken.

Holten - Ommen (43 km)

Bossen, boerenland,  slingerende beken en adembenemende uitzichten van de Lemelerberg en de Archemerberg: de laatste kilometers naar Ommen gaan helemaal in stijl omhoog en omlaag. Het Vechtdal is een groene oase vergeleken met de heidevelden op de heuveltoppen. In dit landschap past een ontmoeting de lokale bewoners, zoals tijdens een koesafari bij Erve Vechtdal. Op de boerderij van Simone mogen koeien hun leven zo natuurlijk mogelijk leiden, met de kalfjes aan hun zijde. Bij deze safari hoef je niks te doen, je láát je rijden. Ook dat is genieten, zeker na 300 (in)spannende fietskilometers!

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.