Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Ligurië

Kijk van bovenaf neer op Genua vanuit de Bigo-cabinelift, geniet net als Hans Christian Andersen van de sprookjesbaai van Sestri Levante of fiets over het voormalige treinspoor van Pista Ciclabile langs de Bloemenriviera. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Ligurië.

Wat te doen in Ligurië?

Ligurië, in het noordwesten van Italië tussen Toscane en de grens met Frankrijk, is gezegend met een fenomenale ligging aan de Ligurische Zee en de diverse Riviera’s langs de kust. De absolute topper is de wereldberoemde Cinque Terre, een rij van vijf schilderachtige dorpen op en rond kliffen en baaien. Maar dat is niet het enige dat deze regio te bieden heeft. Wat dacht je van bergwandelen in de Ligurische alpen, walvissen spotten in Santuario Pelagus of een bezoek aan de kunstenaarskolonie tussen de ruïnes van het dorp Bussana Vecchia? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Ligurië.

1. Kunstenaars tussen de ruïnes van Bussana Vecchia

In het op 200 meter hoogte gelegen dorp Bussana Vecchia overwoekeren klimplanten de stenen ruïnes en groeien bloemen uit kapotte vensters van leegstaande huizen. Een stenen trap eindigt in het niets. Van de Sant’Egidio-kerk staat alleen de klokkentoren nog overeind. Dit alles is het resultaat van de verwoestende aardbeving van 1887. De overlevenden bouwden in het dal een nieuw dorp – Bussana Nuova – en de overheid sloot Bussana Vecchia af.

Wandel vanuit Bussana Nuova in een half uur naar Bussana Vecchia, waar aan het eind van de vijftiger jaren verschillende kunstenaars naartoe trokken. Zij waren geïnspireerd door het verhaal van dit spookdorp en vestigden zich hier illegaal. De ruïnes smeekten bijna om bewoning. Zij maakten een aantal huizen met wat aanpassingen weer bewoonbaar en startten hier hun ateliers. Slenter door het inmiddels tot officieuze kunstenaarskolonie uitgegroeide dorp, een voetgangersgebied vol creatieve uitingen.

2. Speuren naar walvissen in Santuario Pelagos

De Ligurische Zee valt onder het Santuario Pelagos, een beschermd natuurgebied voor de onderwaterwereld. Zo worden visserij, plezier- en vrachtvaart hier gereguleerd om zo min mogelijk impact op de natuur te hebben. In deze regio komen – vooral tussen mei en september – potvissen, vinvissen en verschillende dolfijnsoorten, zoals grienden, voor. De grote hoeveelheid plankton die aanwezig is in het tot 1500 meter diepe water van de Ligurische Zee, is precies het maaltje dat zij zoeken.

Stap op een speciale excursieboot vanuit een van de acht kustplaatsen, waaronder Genua en San Remo, en maak je op voor een halve dag speuren naar waterbubbels, sproeiers en staartvinnen. Bij enige actie blijft de boot een poosje dobberen, wachtend op wat er komen gaat. Wie en wat laat zich zien? Een walvis klapt met zijn staartvin en nieuwsgierige dolfijnen spelen in de boeggolven rondom de boot. Houd ook je ogen open voor zeeschildpadden, want ook zij kunnen voorbij zwemmen.

3. De Italiaanse Riviera: de beroemde kuststrook van Ligurië

De ‘Riviera’ kan in Ligurië een wat verwarrend begrip zijn. Deze beroemde kuststrook tussen de Franse grens en Toscane staat in het algemeen bekend als de Italiaanse Riviera. Deze wordt nog een keer in tweeën gedeeld: ten oosten van Genua strekt de Riviera di Levante zich uit – met ruige rotspartijen – en ten westen vind je de Riviera di Ponenta, met voornamelijk brede stranden. Het meest westelijke deel van deze Riviera di Ponenta heet ook wel de Bloemenriviera, verwijzend naar de bloemenindustrie in en rond de stad San Remo.

Om een goede indruk te krijgen van deze schitterende kust, maak je een relaxte tocht met een van de veerboten, zoals van Savona naar Portofino of van Genua naar Sestri Levante. Je ziet ontelbare inhammen en kleine baaien zoals Baia del Silenzio en landtongen zoals bij Portofino. Bij het gehucht San Fruttuoso, met maar enkele tientallen inwoners, rijzen de kliffen aan de kust tot 40 meter recht omhoog.

4. Van Columbus tot Marco Polo in Genua

De havenstad Genua, midden aan de Italiaanse Riviera, ligt als een amfitheater aan de gelijknamige baai. De stad is tegen de heuvels van het achterland opgebouwd en dankt haar groei en bloei aan handel en scheepvaart. Verken Genua vanuit de Porto Antico, de oude haven. Stap hier in de 40 meter hoge glazen Bigo-cabinelift – onderdeel van een kunstwerk van witte kranen uit 1992 – en geniet van een 360-graden uitzicht over de haven, de stad en de heuvels.

Schuin tegenover de Bigo-lift staat het 13e-eeuwse Palazzo San Giorgio. De voorgevel is versierd met fresco’s van onder andere Columbus (die in Genua geboren is) en St. Joris en de Draak. Dit oorspronkelijke stadspaleis deed in de Middeleeuwen dienst als gevangenis. De bekendste ‘gast’ was Marco Polo, in Venetiaanse dienst. Hij werd in 1298 krijgsgevangene na de verloren zeeslag tegen aartsrivaal Genua. Polo vertelde zijn reisverhalen aan celgenoot Rustichello, die deze optekende en later publiceerde in het boek Il Milione.

5. Pista Ciclabile: per fiets over een voormalig treinspoor

Wat van 1872 tot 2001 een treinspoor was, is omgetoverd tot het 24 kilometer lange panoramische wandel- en fietspad Pista Ciclabile, tussen de kustplaatsen Lorenzo al Mare en Ospedaletti aan de Bloemenriviera. Paarse bougainville, vijgcactussen en yuccaplanten groeien tegen de rotswanden aan de landzijde, die het pad afscheidt van de hoger gelegen autoweg Via Aurelia. Palmen, oleanderstruiken en eucalyptusbomen maken deel uit van de weelderige vegetatie langs de weg.

Huur een fiets bij een van de verhuurders langs de route en verken deze Riviera op eigen gelegenheid. Stap onderweg af om van het uitzicht over de zee te genieten of geef toe aan de verleiding van het strand, zoals bij Arma di Taggia, waar je ook verse vis kunt scoren. De vrijwel vlakke route – met soms ietwat ‘vals plat’ – voert een paar keer door in rotsen uitgehouwen tunnels. Tip: bekijk in de Capo Nero-tunnel de opschriften, foto’s en verhalen over de wielerklassieker Milaan-San Remo die hier regelmatig langs voerde.

6. Het Liefdespad van de Cinque Terre

Het woord ‘pittoresk’ zou voor de Cinque Terre uitgevonden kunnen zijn. Het is de bekendste bezienswaardigheid van Ligurië, gevormd door een rij van vijf dorpen, uitgespreid over een gebied van 8 kilometer langs de Italiaanse Riviera. De afwisselend in pastel en felle kleuren geschilderde huizen zijn trapsgewijs tegen de steile kust gebouwd en lijken elkaar bijna van de klif te duwen.

Voor een korte kennismaking met de Cinque Terre bewandel je de Via dell’Amore (Liefdespad). Dit verharde wandelpad loopt over een lengte van 1 kilometer langs de buitenkant van de rotspartij tussen de dorpen Riomaggiore en Manarola. Steile wanden aan de ene zijde en de afgrond (met hek) aan de andere zijde vormen het decor, onderbroken door een tunnel met open vensters naar de zee. Laat je inspireren door odes aan de liefde onderweg: een standbeeld van een kussend stelletje, hangslotjes aan de hekken en de liefdesgraffiti in de tunnel.

7. Cervo: gebouwd door de rijkdom van de koraalvissers

Nieuwbouw en geasfalteerde straten zijn voorbijgegaan aan het middeleeuwse dorp Cervo, gelegen aan de Bloemenriviera. Het is een autovrij dorp waar het rustig wandelen is door de kronkelende straatjes, die nauwelijks enkele meters breed zijn. Tegenwoordig zijn het toerisme en de landbouw de belangrijkste bronnen van inkomsten. Van de 16e tot de 18e eeuw tapte het dorp echter voornamelijk uit het rijkelijk gevulde vaatje van de koraalvissers die rondom Corsica en Sardinië hun geld verdienden.

Neem een kijkje bij de naar de koraalvissers genoemde Corallini-kerk – officieel Chiesa di San Giovanni Battista – bovenop de 70 meter hoge heuvel van Cervo. Dit 18e-eeuwse barokke bouwwerk is niet te missen: het steekt met kop en schouders overal bovenuit. De gevel en de toren zijn in zachte pastelkleuren geschilderd, met sierlijk steenhouwwerk en heiligenbeelden in nissen. Vanaf het voorplein Piazza San Giovanni heb je vrij uitzicht over de zee en de daken en dakterrassen van de lager gelegen huizen van het dorp.

8. Portofino: een luxe dolfijnenhaven

Portofino staat bekend als een chique badplaats aan de Riviera di Levante, 40 kilometer ten oosten van Genua. Het dorp telt zo’n zeshonderd inwoners, maar al sinds de hoogtijdagen van Hollywood in de jaren vijftig komen filmsterren en andere beroemdheden hier graag. Zien en gezien worden. De praktisch vierkante jachthaven eindigt op de Piazzetta, het bruisende hart van Portofino. Dit plein is zo beroemd en geliefd dat de (toch al forse) huizenprijzen worden afgemeten aan het aantal ramen dat hierop uitkijkt.

De naam Portofino is voortgekomen uit Porto Delphini (Dolfijnenhaven). De plaats doet zijn naam eer aan: dolfijnen spartelen hier regelmatig voor de kust. Spot deze vrolijke zeedieren tijdens de 8 kilometer lange ‘rode loper-wandeling’ tussen Rappallo en Portofino. Er lag daadwerkelijk een rode loper na het verbeteren van het betreffende kustpad. Deze is inmiddels weg, maar het uitnodigende pad voert langs baaien als Baia di Paraggi, aanlokkelijke stranden zoals Spiaggia Regina Elena en luxe villa’s met fraaie tuinen.

9. De twee gezichten van Sestri Levante

Overwegend terracotta gekleurde huizen omarmen de intieme Baia del Silenzio (Baai van de Stilte) van Sestri Levante. Hier liggen vissersboten te wachten op de volgende vaart. Het smalle zandstrand eindigt tegen de achterkant van de aangrenzende huizen. Dit is maar een van de twee baaien die deze badplaats rijk is. Een landtong scheidt Sestri Levante namelijk – met het autovrije oude centrum in het midden – in twee delen: Baia del Silenzio ligt ten zuiden en zijn tegenhanger Baia della Favole in het noorden.

Voeg je bij de zonaanbidders langs Baia della Favole (Sprookjesbaai), het grootste badstrand van Sestri Levante. De naam verwijst naar de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen die hier een tijdje heeft gewoond. Het 100 meter brede zandstrand biedt een vrolijke aanblik met de veelkleurige huurbedjes, bijbehorende parasols en strandtenten. Liever actief? Maak een wandeling of een fietstocht langs het hiervoor speciaal aangelegde pad achter het strand, in de schaduw van de palmbomen.

10. Wandelen over de Alta Via in Natuurpark Ligurische Alpen

De Ligurische Alpen liggen tegen de grens met Frankrijk en vormen het meest zuidwestelijke deel van het Alpen-gebergte. Het Natuurpark Ligurische Alpen is onderdeel van het gebergte en bestrijkt het achterland tussen de kustplaatsen San Remo en Ventimiglia. Het landschap varieert van rotsen en alpenweiden in de hoogste regionen tot beukenbossen, olijfbomen en wijngaarden tegen de lager gelegen hellingen, in de late lente aangevuld met bloeiende rododendrons.

Bewandel in dit natuurpark een stuk van de bijna 500 kilometer lange Alta Via dei Monti Liguri, een bergpad dat loopt van de Franse grens tot aan Toscane, door heel Ligurië. Vijf van de 43 trajecten van de route lopen door het park, aangegeven met de letters AV op een rood-witte ondergrond. Tip: bedwing de 2201 meter hoge Monte Saccarello en geniet vanaf de top van het weidse uitzicht dat helemaal tot aan de Ligurische Zee reikt. Bekijk onderweg het op 2166 meter hoogte staande bronzen Christusbeeld dat over de bergwandelaars waakt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.