Wat moet er mee in de auto in Italië?

Ook binnen de Europese Unie gelden in ieder land andere verkeersregels. In het ene land moeten andere spullen aanwezig zijn in je auto liggen dan het andere. Wat mee te nemen in de auto in Italië?

Checklist verplicht mee

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is het gebruik van een gevarendriehoek 's nachts of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom verplicht (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld). Ook als het voertuig overdag door pech of een ongeval buiten de bebouwde kom in een bocht of op een heuvel stil komt te staan, is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht. De gevarendriehoek moet op de auto(snel)weg circa 100 m en op overige wegen circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst.
  • Veiligheidshesje - Zowel de bestuurder als de passagiers zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen zodra ze uit een voertuig stappen dat buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht door pech of een ongeval stilstaat op de weg. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).

Bestel de verplichte artikelen direct online

Advies

  • Let op: controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek) aanwezig is en zorg voor veiligheidshesjes voor alle inzittenden.
  • In San Marino is dezelfde veiligheidsuitrusting vereist als in Italië. Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in andere landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

  • Voor motorrijders is het niet verplicht een gevarendriehoek mee te nemen of een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert motorrijders echter een veiligheidshesje mee te nemen.

Bijzonderheden

  • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Italië is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Doorreislanden

De route naar Italië voert via andere landen. Deze landen kunnen aanvullende eisen stellen aan wat je verplicht in de auto moet meenemen. Controleer daarom ook de eisen voor de landen waar je doorheen reist. Afhankelijk van de woonplaats en de eindbestemming kan de (snelste) route naar Italië voeren via:

Plan je route

Verplicht mee / Handig in de winter

Ga je op wintersport naar Italië, bekijk dan van tevoren of winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht zijn. 

Meer praktische info onderweg in Italië

Tanken in Italië
Tol in Italië
Milieuzones in Italië
Route-informatie Italië
Actuele verkeersinformatie Italië
Verkeersregels
Verkeersboetes