Wat moet er mee in de auto in Italië?

Ook binnen de Europese Unie gelden in ieder land andere verkeersregels. In het ene land moeten andere spullen aanwezig zijn in je auto liggen dan het andere. Wat mee te nemen in de auto in Italië?

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
  • Veiligheidshesje - Zowel de bestuurder als de passagiers van een auto zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).

Advies

  • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek) aanwezig is en zorg voor veiligheidshesjes voor alle inzittenden.
  • In San Marino is dezelfde veiligheidsuitrusting vereist als in Italië. Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in andere landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

  • Voor motorrijders is het niet verplicht een gevarendriehoek mee te nemen of een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert motorrijders echter een veiligheidshesje mee te nemen.

Bijzonderheden

  • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Italië is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Doorreislanden

De route naar Italië voert via andere landen. Deze landen kunnen aanvullende eisen stellen aan wat je verplicht in de auto moet meenemen. Controleer daarom ook de eisen voor de landen waar je doorheen reist. Afhankelijk van de woonplaats en de eindbestemming kan de (snelste) route naar Italië voeren via:

Plan je route

Verplicht mee / Handig in de winter

Ga je op wintersport naar Italië, bekijk dan van tevoren of winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht zijn. 

Meer praktische info onderweg in Italië

Tanken in Italië
Tol in Italië
Milieuzones in Italië
Route-informatie Italië
Actuele verkeersinformatie Italië
Verkeersregels
Verkeersboetes